Danes se je na 1. seji sestal Programski svet RTV Slovenija, ki bo deloval v mandatnem obdobju 2022 – 2026. Devetindvajset programskih svetnikov je z 28 glasovi za predsednika izvolilo dr. Petra Gregorčiča, položaj namestnika pa je prevzel Andrej Prebil. Zanj je glasovalo 21 svetnikov. Za izvolitev predsednika Programskega sveta je bilo potrebnih najmanj 15 glasov svetnikov.

Programski svet v skladu z Zakonom o RTV Slovenija med drugim na predlog generalnega direktorja sprejema programske standarde in programske zasnove v skladu s tem zakonom in z zakonom, ki ureja področje medijev, ter mednarodnimi akti; na predlog generalnega direktorja sprejema programsko produkcijski načrt, ki je usklajen s finančnimi možnostmi RTV Slovenija; na predlog generalnega direktorja sprejema programske sheme; redno obravnava uresničevanje sprejete programske zasnove in produkcijskega načrta ter daje generalnemu direktorju navodila v zvezi z odpravljanjem pomanjkljivosti na teh področjih; obravnava uresničevanje sprejete programske zasnove; obravnava pripombe in predloge gledalcev in poslušalcev programov RTV Slovenija ter se do njih opredeli. Pri določanju programske politike in pri utemeljenih primerih da navodila generalnemu direktorju glede sprememb, ki morajo biti uvedene v programih; na predlog generalnega direktorja daje soglasje k Statutu javnega zavoda RTV Slovenija; na predlog generalnega direktorja daje mnenje o predlogu finančnega načrta; imenuje in razrešuje generalnega direktorja RTV Slovenija ter daje predhodno soglasje k imenovanju in razrešitvi direktorja radia in direktorja televizije.

1. seja Programskega sveta RTV Slovenija za mandatno obdobje 2022 - 2026. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija
1. seja Programskega sveta RTV Slovenija za mandatno obdobje 2022 - 2026. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija

Programski svet sestavlja 29 članov, od katerih po enega člana imenujejo madžarska narodna skupnost, italijanska narodna skupnost in Slovenska akademija znanosti in umetnosti. Dva člana imenuje predsednik republike na predlog registriranih verskih skupnosti, tri člane izvolijo izmed sebe zaposleni v RTV Slovenija na neposrednih volitvah tako, da so zastopane informativna dejavnost, kulturno umetniška dejavnost in tehnika, pet članov imenuje državni zbor na predlog političnih strank, 16 članov pa imenuje državni zbor na predlog gledalcev in poslušalcev programov RTV Slovenija; univerz in fakultet ter društev, zvez društev oziroma njihovih organizacij, zlasti s področja umetnosti, kulture, znanosti in novinarstva, ter drugih organizacij civilne družbe, razen političnih strank in njihovih organizacijskih oblik.

Člani programskega sveta za mandatno obdobje 2022 – 2026 so:

Madžarska narodna skupnost
POŽONEC Robert

Italijanska narodnostna skupnost
RUNCO David

SAZU
akad. dr. SPLICHAL Slavko

Predsednik RS
zas.prof JUHANT Janez
FILO Geza

zaposleni v RTV Slovenija
DRNOVŠEK Gregor
HRIBAR Aleksander
PAJEK Robert

Državni zbor RS (na predlog političnih strank)
CESAR Dejan
GAŠI Anuša
GOŠNIK Vane
JEROVŠEK Jožef
dr. LAPORNIK Maja

Državni zbor RS (na predlog gledalcev in poslušalcev)
BOGATAJ Alojzij
FLEGAR Nastia
mag. GOTAR Alenka
HODEJ Rok
KMETIČ Slavko
dr. OBLAK Leon
PREBIL Andrej
dr. ŠTUHEC Ivan
ČANDER Mitja
map. EMERŠIČ Jurij Pavel
dr. GREGORČIČ Peter
KRAMBERGER Ivan
KUŠAR Žiga
REMEC Klara
STERGEL Jelka
TOMŠIČ Matevž