»Živimo v izrazito vizualnem obdobju, v katerem je sluh eden bolj zapostavljenih čutil. Ampak prav s poslušanjem pri otrocih razvijamo in spodbujamo abstrakten način razmišljanja – njihovo domišljijo, notranji svet, razmislek. Obenem bodo otroci, ki znajo poslušati, znali tudi slišati; najprej sebe, nato sočloveka«.

Klemen Markovčič, režiser radijske nadaljevanke Kot v filmu

Prva septembrska nedelja bo mladim poslušalcem Prvega programa Radia Slovenija prinesla novo radijsko nadaljevanko Kot v filmu, ki je nastala po istoimenskem mladinskem romanu avtorja Vinka Möderndorferja.

Nastopajoči

Gašper Ivo Vitez in Saša Tabaković
Maks Matija Rozman
Mama Maša Derganc
Ata Uroš Fürst
Marko Samo Mirković
Tina Indija Stropnik
Žele Tit Majhen
Pero Svit Šekoranja
Jole Peter Bertenjev
Marjana Olga Čužinova
Morilec Benjamin Krnetić
Učiteljica Grizla Saša Mihelčič
Detektiv Matija Vastl

V osmih delih nadaljevanke bodo lahko mladi sledili zvočni zgodbi skoraj dvanajstletnega Gašperja (Ivo Vitez in Saša Tabaković), razpetega med mamo (Maša Derganc), očimom (Uroš Fürst) in biološkim očetom (Matija Rozman).

Pa tudi med šolo, svetom svetovnega spleta, filmi in svojimi prijatelji. Zgodbo o hitenju v odraslost, ki jo je doživel prav vsak od nas, je iz pisanega v slušno mojstrsko prevedel režiser Klemen Markovčič.

Radijska nadaljevanka Kot v filmu je nastala v produkciji Uredništva igralnega programa Radia Slovenija. Gre za najobsežnejšo igrano produkcijo Radia Slovenija v zadnjih letih. V nadaljevanki je nastopilo 14 igralcev, sedem dramskih in sedem zdaj že nekdanjih učencev OŠ Prežihovega Voranca.

Režiser Klemen Markovčič je z režijo in s svojo radijsko priredbo zasnoval čisto, poetično in gibko zvočno radijsko zgodbo z željo, da bi tako v estetskem kot narativnem smislu najbolj nazorno nagovorila zdajšnje generacije zgodnjih najstnikov.

»Pri svojem delu vedno postavim v osišče poslušalca – na kakšen način ga bom nagovoril. Zlasti, če gre za tako svojstveno skupino, kot je 12+, ki je na neki način zelo zapostavljena, tako pri literaturi kot pri drugih oblikah umetnosti. Ko otroci vstopajo v najstniška leta, se jih veliko težje nagovori, je pa ta starostna skupina izredno ranljiva in občutljiva. Prav zato je bilo treba skrbno razmisliti, kako jih bomo nagovorili.«

Klemen Markovčič, režiser radijske nadaljevanke Kot v filmu

Racionaliziran režijski jezik tako v ospredje postavlja pripoved, sporočilo, z ostalimi izraznimi sredstvi pa premišljeno nagovarja sluh mladega.

Osvetliti notranje svetove mladih poslušalcev

Radijske igre za otroke pri nas nastajajo izključno v produkciji nacionalnega Radia Slovenija in so nadvse pomembne za otrokov celostni razvoj. Spodbujajo namreč njegovo abstraktno mišljenje, ki je v svetu izrazite konkretne predstavnosti skorajda vitalnega pomena. Letno je v radijskem etru nacionalnega radia predvajano več kot 50 radijskih iger za otroke ali vsak teden ena v že desetletja ustaljenem terminu v nedeljo ob 08.05 na Prvem. Sproti pa se bogatí tudi spletni arhiv te igrane produkcije, ki omogoča poslušanje na zahtevo v vsakem trenutku: https://www.rtvslo.si/radio in https://otroski.rtvslo.si/rio/

Režiser radijske nadaljevanke Kot v filmu Klemen Markovčič. Foto: Adrijan Pregelj
Režiser radijske nadaljevanke Kot v filmu Klemen Markovčič. Foto: Adrijan Pregelj

Nadaljevanka Kot v filmu se z izrazito sodobnim estetskim pristopom in seveda sporočilnostjo ponuja kot svojevrsten vademekum za ponovno slušno opismenjevanje otrok. Še posebej zato, ker so generacije knjižno obliko te zgodbe že vzele za svojo. Zdaj pa se lahko v ta »film« podaja tudi skozi zvok.

Ustvarjali so …

Za zvočno podobo radijske nadaljevanke Kot v filmu je poskrbel mladi tonski mojster Urban Gruden. Z ustvarjanjem različnih zvočnih prostorov, stanj, jasne montaže, suverene strukture in uporabe posebej za nadaljevanko posnetih zvočnih efektov sugestivno nagovarja notranje svetove mladega poslušalca in njegovo domišljijo.

Avtorska ekipa

Avtor in avtor dramatizacije Vinko Möderndorfer
Režiser in avtor radijske priredbe Klemen Markovčič
Tonski mojster Urban Gruden
Avtorja izvirne glasbe Silence (Boris Benko in Primož Hladnik)
Svetovalka za jezik Mateja Juričan

Izvirno glasbo za radijsko igrano produkcijo je ustvaril duo Silence (Boris Benko in Primož Hladnik), ki ju poznamo predvsem iz gledališča in s filma. Ustvarila sta samosvojo zvočno pokrajino, ki deluje skorajda filmsko in briše meje med različnimi medijskimi in umetniškimi izrazi. Izrazito narativno strukturo nadaljevanke glasba poveže v koherentno celoto in ji dodaja nevsiljiv in samosvoj podporni komentar.

Svetovalka za jezik Mateja Juričan pa je poskrbela, da je bil jezik, prilagojen mlademu poslušalcu, a še vedno zavezan najvišjim govornim standardom nacionalnega Radia Slovenija. S tem je govor verjeten in takšen, kot bi ga slišali v stvarnem življenju.

Datumi premiernega predvajanja

September 2020
1. del – Jaz in moja družina = nedelja, 6. 9.;
2. del – Vohuni so med nami = nedelja, 13. 9.;
3. del – Mama je izginila = nedelja, 20. 9;
4. del – Ata na drevesu in Katarina Velika = nedelja, 27. 9;

Oktober 2020
5. del – Velikan Maks in vijolična hiša = nedelja, 4. 10. 2020;
6. del – Pisanje s peresom = nedelja, 11. 10. 2020;
7. del – Barvotvorij = nedelja, 18. 10. 2020;
8. del – Happy End ali Kot v filmu = nedelja, 25. 10. 2020;