Matija Vastl, Ivan Peternelj, Janja Majzelj, Matej Recer, Daša Doberšek, Željko Hrs, Klara Kastelec, Jurij Drevenšek in Blaž Šef. Foto: Matej Povše
Matija Vastl, Ivan Peternelj, Janja Majzelj, Matej Recer, Daša Doberšek, Željko Hrs, Klara Kastelec, Jurij Drevenšek in Blaž Šef. Foto: Matej Povše

Igra Macbeth je nastala v koprodukciji Radia Slovenija in Slovenskega mladinskega gledališča po motivih Williama Shakespeara, prevodu Srečka Fišerja in gledališki uprizoritvi Kliči M za Macbetha, sicer premierno uprizorjene v sezoni 2019/2020 v režiji Matjaža Pograjca.

Radijska različica uprizoritve, ki jo je idejno oblikoval in v celoti zasnoval režiser Klemen Markovčič, je kompaktna zvočna kompozicija, skorajda destilat uprizoritve, ki v ospredje postavlja zgodbo, sporočilo in premišljeno dramsko interpretacijo, lektorica je Mateja Dermelj, ohranja pa dramaturško strukturo gledališke uprizoritve, izvirno glasbo Tiborja Miheliča Syeda in seveda celotno igralsko zasedbo. V zvočnem kontekstu, tonski mojster je Urban Gruden, so bili igri dodani efekti s poudarjeno simbolno vrednostjo in izbrane prostorske akustike, razplastena zvočna slika pa ustvarja temačno dogajalno pokrajino.

Klemen Markovčič, režiser. Foto: Adrian Pregelj
Klemen Markovčič, režiser. Foto: Adrian Pregelj

Markovčičeva temeljna režijska premisa adaptacije gledališke uprizoritve za radio tako ostaja upoštevanje vseh zakonitosti in prednosti zvočnega medija. Prilika o brutalnem boju za oblast je tudi v 21. stoletju srhljivo aktualna. Vprašanja ponavljajoče se zgodovine, predvidljivih koncev tovrstnih zgodb in vedno enakih vladarjev pa žal še vedno ostajajo brez odgovorov. Toliko bolj ob poročilu uglednega neodvisnega, instituta V-Dem pri Univerzi v Göteborgu na Švedskem, ki navaja, da v avtokraciji danes živi že 68 odstotkov svetovnega prebivalstva.

Premierno predvajanje radijske igre Macbeth

Vljudno vabljeni k premiernemu predvajanju radijske igre Macbeth, v četrtek, 25. 11. 2021, ob 22.05 na Tretjem programu Radia Slovenija - programu Ars.

Shakespearova zgodba

Klara Kastelec in Jurij Drevenšek. Foto: Matej Povše
Klara Kastelec in Jurij Drevenšek. Foto: Matej Povše

Delo slavnega barda velja za eno njegovih najbolj enigmatičnih in temačnih. Macbethu, interpretira ga Jurij Drevenšek, sicer poveljniku vojske škotskega kralja Duncana, se ob prigovarjanju njegove Lady, v interpretaciji Klare Kastelec, omrači um, ko je povišan v tana cawdorskega. V galopiranju na prestol najprej umori Duncana, zatem še prijatelja Banqua. Zaradi vsega se mu začne mešati, slaba vest preganja tudi njegovo ženo.

To srhljivo dogajanje pa Shakespeare ves čas prepleta z metafizičnimi liki vešč, nekakšnimi oraklji, ki poskušajo usmerjati in pojasnjevati dogajanje. Macbeth verjame prerokinjam, ko mu povedo, da se mora varovati plemiča Macduffa in da ga ne bo pokončal nihče, ki ni rojen iz ženske. Macduff pobegne v Anglijo, Macbeth pa pobije vso njegovo družino. Razočarani plemiči zbirajo vojsko, da bi končno napadli Macbetha. Ta se odloči za protinapad, a ko pred njega naposled stopi Macduff, se noče več boriti, ker mu je že pobil družino. Macduff mu pove, da je bil izrezan iz matere, Macbeth se zlomi in v boju umre, novi škotski kralj pa postane Malcolm.

Avtorska ekipa in nastopajoči

Avtorska ekipa: avtor William Shakespeare; prevajalec Srečko Fišer; režiser Klemen Markovčič; tonski mojster Urban Gruden; avtor izvirne glasbe Tibor Mihelič Syed; lektorica Mateja Dermelj

Nastopajo: Macbeth Jurij Drevenšek; Lady Macbeth Klara Kastelec; Duncan, Prvi vojak Blaž Šef; Malcolm, Častnik Matija Vastl; Banquo, Drugi vojak Željko Hrs; Macduff, Donalbain Matej Recer; Prva vešča Ivan Peternelj; Druga vešča Janja Majzelj; Tretja vešča Daša Doberšek