Premiera filma bo 16. maja ob 20.35 na TV SLO 1.

Cilj Združenih držav Amerike je ogljična nevtralnost do leta 2050. Zato je država, ki je odgovorna za največ izpustov toplogrednih plinov v zgodovini, okrepila prizadevanja za uresničitev podnebnih ciljev. Zakon o zniževanju inflacije, ki so ga ZDA sprejele lani, je največja neposredna naložba na poti energetske preobrazbe. Kako bodo spodbude prišle do potrošnikov? Je finančni vložek dovolj za izpolnitev cilja?

Novinar Adrijan Bakič in snemalec Gregor Kos v dokumentarnem filmu predstavljata več obrazov ZDA. Zahodna Virginija išče nove priložnosti, potem ko je bilo premogovništvo dolgo edini energetski in gospodarski vir te zvezne države. Kalifornija pa je nekakšen motor ameriške preobrazbe, ki ima še ambicioznejše cilje kot Bela hiša.

Mednarodna obzorja: Preobrazba

Kako v prihodnost gledajo mladi? Kaj prinaša tehnološki razvoj? Kako lahko pri razogljičenju pripomorejo zagonska in elektroenergetska podjetja? V dokumentarnem filmu imajo besedo predstavniki različnih generacij, poklicev in položajev v ameriški družbi.

Premiera dokumentarnega filma Preobrazba bo 16. maja ob 20.35 na TV SLO 1.
Premiera dokumentarnega filma Preobrazba bo 16. maja ob 20.35 na TV SLO 1.

Adrijan Bakič je novinar Zunanjepolitičnega uredništva Televizije Slovenija od leta 2005. V tem obdobju je poročal o številnih dogodkih na tujem od gospodarske krize v Španiji in na Portugalskem do protestov po umoru slovaškega preiskovalnega novinarja, katalonskega referenduma o neodvisnosti in brexita. Leta 2019 je bil posebni poročevalec RTV Slovenija iz Londona. Je tudi voditelj zunanjepolitične oddaje Globus. Preobrazba je peti dokumentarni film, ki ga podpisuje. Pred njim je bil avtor Mednarodnih obzorij Na mladih svet stoji (2013, v soavtorstvu z Mašo T. Hladen), Tango v ritmu krize (2014), Boj z(a) državo (2016) in Razdruženo kraljestvo (2019).