Želja o naročilu in izvedbi obsežnejšega glasbeno – scenskega dela za otroke je na Prvem programu Radia Slovenija živela in se razvijala že dlje časa. V sezoni 2018/2019 je odločitev tako dokončno tudi dozorela. Kantata je bila premierno izvedena 23. aprila 2019 v Slovenski filharmoniji, januarja letos pa so izvedli tudi dve uprizoritvi v okviru Glasbene Mladine Ljubljana pred polno Linhartovo dvorano Cankarjevega doma.

Kantato »Kje je Tina?« je ustvarila izkušena kreativna ekipa in sicer je pisanje besedila in zgodbe prevzela Barbara Gregorič-Gorenc, ki je že prej uspešno sodelovala s Prvim (projekt Violinček), kot avtorica različnih, malce zahtevnejših otroških in mladinskih besedil. Kot skladatelja projekta se je takoj izluščilo ime Matevža Goršiča, ki je v zadnjih dveh zgoščenkah Violinček zelo izpilil svoj glasbeni in aranžerski slog. Za ilustracije pa je poskrbela ilustratorka Andreja Gregorič.

Tina je v parku z očkom, ko le-ta zaradi prevelike utrujenosti od dela zadremlje na klopci. Z velikimi očmi opazuje svet okoli sebe, zagleda veverico, lepo rožo, metulja, steče za njim in se izgubi … Le kje je Tina?
Tina je v parku z očkom, ko le-ta zaradi prevelike utrujenosti od dela zadremlje na klopci. Z velikimi očmi opazuje svet okoli sebe, zagleda veverico, lepo rožo, metulja, steče za njim in se izgubi … Le kje je Tina?

V osnovni zamisli je nastala kantata za otroke, kot enovito glasbeno-scensko delo, primerno za koncertno izvedbo. Namenoma pa je kantata Kje je Tina? zasnovana tudi kot izbor samostojnih glasbenih stavkov (skladb, songov), ki jih lahko izluščimo iz celote in izvajamo povsem samostojno. Razlog za to je, da se na Prvem v glasbenem uredništvu trudimo z novitetami skrbeti tudi za glasbeno-pedagoško stroko.

mag. Matej Jevnišek, urednik za otroško glasbo na Prvem

Na vsaki dve leti tako na Prvem izdajo novitete za otroke in otroške zbore (Violinček), ki nato živijo med šolskimi pevskimi zbori in v učilnicah. Takšno prihodnost si želijo tudi za novo kantato, saj jo lahko šole izvedejo kot samostojen in obsežen glasbeni projekt ali iz celote izluščijo posamezne skladbe in jih izvajajo povsem samostojno. V tem je bistvo in dodana vrednost zastavljenega projekta.

Za ilustracije otroške kantate
Za ilustracije otroške kantate "Kje je Tina?" je poskrbela ilustratorka Andreja Gregorič.
Prisluhnite otroški kantati "Kje je Tina?"

Zagotovite si svoj izvod otroške kantate »Kje je Tina?« na spletni strani ZKP RTV Slovenija!

Na zgoščenki, ki je izšla pri ZKP RTV Slovenija ob njihovi 50-obletnici, je 15 pesmi iz otroške kantate, ki jih lahko poslušamo in izvajamo, dodana pa je tudi knjižica z besedili z velikimi tiskanimi črkami, da je v pomoč najmlajšim, ki si šele utirajo pot med črke in v svet glasbe. Prav tako je napovedan skorajšnji izid notnega gradiva, ki bo prišel prav vsem učiteljem in seveda pevskim zborom.

Pogovor z mag. Matejem Jevniškom, avtorjem idejne zasnove kantate in urednikom za otroško glasbo na Prvem programu Radia Slovenija.