Januar bo v znamenju nove sezone Življenja Tomaža Kajzerja, Raiven bo predstavila skladbo Veronika, Odmevi bodo na sporedu ob 22.10, podaljšujeta se Dnevnik in Slovenska kronika. Številnim izjemno kakovostnim oddajam smo našli boljši programski čas, s čimer jih bomo približali širšemu spektru publike in jim zagotovili večjo veljavo. Tako smo oddaji Osmi dan po 11 letih ponovno vrnili osrednji večerni termin, prav tako bodo izobraževalni dokumentarni filmi na sporedu v torkovem osrednjem večernem terminu.

Še naprej ohranjamo naše najbolj priljubljene oddaje, to so Tarča, Kaj dogaja, Tednik, Joker in Vem!, na spored pa prihaja tudi nova pogovorna oddaja v novem formatu.

Poletje bo v znamenju športnih vrhuncev z evropskim prvenstvom v nogometu in olimpijskimi igrami.

S široko paleto vsebin bomo še naprej nagovarjali najširšo publiko raznolikih okusov gledalcev. Prav tako bomo še naprej skrbeli za ustvarjanje družbe, ki ceni kakovostno in raznoliko televizijo.

Kljub izredno zahtevnim finančnim in organizacijskim izzivom tega leta bomo še naprej izpolnjevali svoje poslanstvo in gradili zaupanje javnosti do našega dela. Gledalke in gledalci vedno prepoznajo dobre in verodostojne vsebine, zato vemo, da je vredno ohranjati visoko raven kakovosti in ji biti kljub vsemu brezkompromisno zavezan.

Kulturno-umetniški program

V leto 2024 vstopamo z novo sezono nanizanke Življenja Tomaža Kajzerja. Nanizanka preigrava različne življenjske scenarije enega in istega človeka – Tomaža Kajzerja in s tem prevprašuje, kaj bi se zgodilo z našimi življenji, če bi v določenem trenutku zavili drugam, se srečali z drugimi ljudmi, odraščali v drugačnem okolju. Izvirna nanizanka bo prvič na sporedu v nedeljo, 7. januarja, ob 20. uri na prvem programu Televizije Slovenija.

Prvi del nove sezone nanizanke Življenja Tomaža Kajzerja bo na sporedu v nedeljo, 7. 1., ob 20. uri. Foto: Ana Črešnar
Prvi del nove sezone nanizanke Življenja Tomaža Kajzerja bo na sporedu v nedeljo, 7. 1., ob 20. uri. Foto: Ana Črešnar

Nekatere oddaje Uredništva za kulturo bodo dobile nov termin predvajanja: oddaja Osmi dan, ki se je zdaj predvajala ob četrtkih ob 22.50, bo zdaj na sporedu v ponedeljkovem osrednjem terminu, in sicer ob 21.40 na TV SLO 1.

Izvrstni izobraževalno-dokumentarni filmi po novem ne bodo več ob sredah popoldne, temveč ob torkih v osrednjem terminu, torej ob 20. uri na prvem programu Televizije Slovenija. Zahtevnejše tuje dokumentarne filme bomo v kombinaciji z domačimi, lastnimi dokumentarci, zdaj predvajali ob četrtkih po Tarči ob 21. uri na TV SLO 1.

Prvič po dvajsetih letih dobivajo ustrezen, reden tedenski termin tudi koncerti klasične glasbe, ki jim boste gledalci lahko prisluhnili ob ponedeljkih ob 22.00 na 2. programu TV Slovenija.

V letu 2024 bomo v sredinem terminu Filma tedna predvajali celovečerne avtorske kinematografske projekte slovenskih neodvisnih producentov. Nabor filmov, ki jih bomo predvajali, smo prejeli preko javnega razpisa po 17. členu Zakona o Slovenskem filmskem centru. Prvi film tega sklopa bo celovečerni dokumentarni film Haidy Kancler z naslovom Smučarske sanje, ki bo na sporedu 31. januarja.

Že zdaj pa lahko ob sobotah dopoldne spremljate izjemno uspešno mladinsko nadaljevanko Nori zabaviščni park (Crazy Fun Park), avstralsko televizijsko serijo, ki je lani prejela nagrado TV Week Logie Award za najbolj izstopajočo otroško oddajo. Od 12. februarja pa bo na sporedu tudi ob ponedeljkih zvečer.

Izjemno popularno mladinsko serijo Nori zabaviščni park si lahko ogledate tudi na Televiziji Slovenija. Foto: uradna fotografija
Izjemno popularno mladinsko serijo Nori zabaviščni park si lahko ogledate tudi na Televiziji Slovenija. Foto: uradna fotografija

Informativni program

V Informativnem programu Televizije Slovenija bomo vsebinsko okrepili vse osrednje informativne oddaje in podaljšali Dnevnik, kamor bomo vsakodnevno vključili tudi najpomembnejše kulturno dogajanje iz vse Slovenije. Slovenska kronika bo ostala v sklopu Dnevnika, vendar pa bo zaradi svoje izjemne priljubljenosti pri gledalcih daljša, vodili pa jo bodo dopisniki iz vse Slovenije, ki bodo gledalce vodili čez daljši pregled osrednjega dogajanja v lokalnem okolju. Nosilna dnevnoinformativna oddaja Odmevi bo od 8. januarja dalje na sporedu ob 22.10. S koncem meseca po oddaji Tednik načrtujemo polurno pogovorno oddajo novega formata.

Slovenska kronika bo daljša. Foto: RTV SLO
Slovenska kronika bo daljša. Foto: RTV SLO

Športni program

V Športnem programu načrtujemo številne prenose tekem in prvenstev tako v zimskem polletju kot tudi v poletnem. Zima bo med drugim prinesla prenose smučarskih tekmovanj svetovnega pokala. Vrhunci za slovenske navijače bodo nedvomno domače tekme v Kranjski Gori, kjer bo že 6. in 7. januarja Zlata lisica, 9. in 10. marca pa Pokal Vitranc. Skoki na Ljubem bodo na sporedu 27. in 28. januarja, svetovni pokal v deskanju na Rogli 25. januarja, finale svetovnega pokala v skokih s poleti v Planici pa od 21. do 24. marca. Na sporedu bosta dve svetovni prvenstvi, in sicer svetovno prvenstvo v biatlonu v češkem Novem mestu od 7. do 18. februarja in v smučarskih poletih na Kulmu od 26. do 28. januarja.

Poleg zimskih športov bo začetek leta odličen tudi za rokometaše, saj bomo med 10. in 28. januarjem prenašali tekme evropskega prvenstva v rokometu za moške.

Pomlad bo prinesla svetovno prvenstvo v hokeju, naša hokejska reprezentanca se bo na svetovnem prvenstvu 1. divizije merila od 28. aprila do 4. maja v Bolzanu. Prav tako bomo prenašali evropska prvenstva v atletiki, plavanju in gimnastiki, svojevrsten pečat letu 2024 bo dalo super športno poletje, ko si bodo v manj kot dveh mesecih sledili kar trije športni vrhunci: evropsko prvenstvo v nogometu, ki bo od 14. junija do 14. julija v Nemčiji, kolesarska dirka po Franciji od 29. junija do 21. julija in olimpijske igre, ki jih bo od 26. julija do 11. avgusta gostil Pariz.

Vrhunec jeseni bo svetovno prvenstvo v kolesarstvu, ki bo potekalo od 21. do 29. septembra v Zürichu, pred koncem leta, od 28. novembra do 15. decembra, pa še evropsko prvenstvo v rokometu za dekleta, ki bo potekalo v Avstriji, na Madžarskem in v Švici.

Razvedrilni program

Razvedrilni program TV Slovenija bo januarja glasbeno obarvan. Prvi dve soboti v mesecu bomo ob 20.00 na prvem programu Televizije Slovenija predvajali dokumentarno-glasbeno oddajo o evrovizijski in po-evrovizijski poti najbolj priljubljene slovenske skupine doma in v tujini Joker out. Gre za mešanico reportaže in ekskluzivnih posnetkov s koncerta v Stožicah. V oddaji bo predstavljeno bistveno delo evrovizijske in mednarodno uspešne zgodbe zasedbe Joker out.

Skupina Joker out. Foto: RTV SLO/Adrian Pregelj
Skupina Joker out. Foto: RTV SLO/Adrian Pregelj

Oddaja v dveh delih bo svojevrsten uvod v oddajo Misija Malmö, ki bo na sporedu v soboto, 20. 1. 2024, na prvem programu Televizije Slovenija. V njej bo letošnja predstavnica Slovenije na Pesmi Evrovizije, Raiven, predstavila skladbo, s katero nas bo zastopala. Skupaj z glasbenimi gosti bomo predstavili tudi njeno dosedanjo glasbeno pot.

Raiven bo v oddaji Misija Malmö predstavila pesem Veronika. Foto: RTV SLO/Adrian Pregelj
Raiven bo v oddaji Misija Malmö predstavila pesem Veronika. Foto: RTV SLO/Adrian Pregelj

Misiji Malmö bo zadnjo soboto v januarju sledil posnetek spektakularnega koncerta Nine Pušlar v Stožicah. Koncert bomo predvajali dve soboti zapored.

Televizija Maribor

Legendarna oddaja Televizije Maribor Na vrtu bo v novem letu dobila nov termin predvajanja, in sicer ob petkih ob 17.20 na TV SLO 1. Oddaja Vizionar, ki v ospredje postavlja obrtnike in podjetnike, pa bo od zdaj naprej na sporedu ob sobotah ob 14. uri na TV SLO 1.

Studio Lendava

Na TV-studiu Lendava za leto 2024 ostajajo vse že dobro utečene oddaje, gledalcem oddaj v madžarskem jeziku pa bomo znotraj že obstoječih ponudili številne nove vsebine. V svojih oddajah in prispevkih se bomo posvetili konjeniškemu športu in kulturi konjeništva, pripravili bomo niz prispevkov o lendavskih judovskih družinah in o grajeni kulturni dediščini, ali drugače, o »judovskih stavbah, hišah« v Lendavi.

TV Koper - Capodistria

Tudi v letu 2024 bo italijanska narodna skupnost z različnih vidikov v središču programske usmeritve TV Capodistria. Nadaljevali bomo s produkcijo dokumentarnih programov, ustvarili bomo posebno oddajo o zavetniku Kopra, Svetem Nazariju. Načrtujemo produkcijo posebnih oddaj o lokalnih kulturnih dogodkih, urejali bomo italijansko različico štirinajstdnevnika Slovenia Magazine, v okviru projekta Čezmejna televizija bomo okrepili sodelovanje z italijanskim in slovenskim uredništvom sedeža RAI za Furlanijo - Julijsko krajino in z Regionalnim programom TV Koper.