Na veličastnem odru na Kongresnem trgu v Ljubljani bodo pod taktirko dirigenta Patrika Grebla ter v izvedbi Big Banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija zazvenele največje festivalske uspešnice, ki so zaznamovale 25 let samostojnosti Slovenije. Foto: Anže Vrabl
Na veličastnem odru na Kongresnem trgu v Ljubljani bodo pod taktirko dirigenta Patrika Grebla ter v izvedbi Big Banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija zazvenele največje festivalske uspešnice, ki so zaznamovale 25 let samostojnosti Slovenije. Foto: Anže Vrabl
Novinar Vala 202, generacije, ki je odraščala skupaj s samostojno Slovenijo, Jan Grilc, sogovornike izziva in spodbuja s trditvami in vprašanji, povezanimi z njimi osebno, s področji njihovega dela ter z družbo in državo, ki praznujeta četrt stoletja.
Novinar Vala 202, generacije, ki je odraščala skupaj s samostojno Slovenijo, Jan Grilc, sogovornike izziva in spodbuja s trditvami in vprašanji, povezanimi z njimi osebno, s področji njihovega dela ter z družbo in državo, ki praznujeta četrt stoletja. Foto: VAL 202
Na spletnem mestu http://25let.si/, v sodelovanju z radiem in televizijo, objavljamo  portrete ter spomine iz tega obdobja, ki nam jih pošiljajo naši uporabniki.
Na spletnem mestu http://25let.si/, v sodelovanju z radiem in televizijo, objavljamo portrete ter spomine iz tega obdobja, ki nam jih pošiljajo naši uporabniki. Foto: RTV Slovenija
Domovina in država je dokumentarni film o vojni za Slovenijo leta 1991. Vsebuje izbor najboljših originalnih posnetkov spopadov, ki gledalce popelje v središče največjih bitk v katerih sta Teritorialna obramba in policija  ubranila Slovenijo pred odkrito agresijo jugoslovanske vojske potem ko je ta na mejne prehode poslala tanke.
Domovina in država je dokumentarni film o vojni za Slovenijo leta 1991. Vsebuje izbor najboljših originalnih posnetkov spopadov, ki gledalce popelje v središče največjih bitk v katerih sta Teritorialna obramba in policija ubranila Slovenijo pred odkrito agresijo jugoslovanske vojske potem ko je ta na mejne prehode poslala tanke. Foto: Stane Sršen
Mežek je zahteven in ambiciozen glasbeni projekt snoval in produkcijsko izpeljeval na relaciji London – Ljubljana konec 80. let, prav takrat, ko so se tudi v »Moji deželi« dogajale prelomne družbene in politične spremembe.
Mežek je zahteven in ambiciozen glasbeni projekt snoval in produkcijsko izpeljeval na relaciji London – Ljubljana konec 80. let, prav takrat, ko so se tudi v »Moji deželi« dogajale prelomne družbene in politične spremembe. Foto: Stane Sršen
Pred petimi leti, ob 20 letnici samostojne in neodvisne Slovenije je Toneta Kuntnerja ekipa obiskala na vikendu v polhograjskih hribih in doma v Ljubljani in rodila se je oddaja, ki v veliki meri odslikava Kuntnerjevo domoljubje.
Pred petimi leti, ob 20 letnici samostojne in neodvisne Slovenije je Toneta Kuntnerja ekipa obiskala na vikendu v polhograjskih hribih in doma v Ljubljani in rodila se je oddaja, ki v veliki meri odslikava Kuntnerjevo domoljubje. Foto: Stane Sršen

Ob 25-letnici slovenske države na RTV Slovenija že nekaj mesecev pripravljamo različne programske vsebine, s katerimi obujamo spomine, uživamo v sedanjosti in gledamo v prihodnost.

V mesecu juniju bo obeležitev četrt stoletja naše države na vseh medijih RTV Slovenija še posebej bogata in zanimiva.

RADIO SLOVENIJA

1. program Radia Slovenija

Prvi program Radia Slovenija bo v prazničnem tednu končal niz Domovina v srcu, v katerem je pol leta predstavljal posameznike z zaslugami v procesu osamosvajanja Slovenije, pa so morda ostali skriti očem širše javnosti. Poseben projekt Marjana Roglja v obliki treh feljtonov se bo iztekel 21. 6.

Slišali boste lahko neposreden prenos državne proslave, »osamosvojitveni« prizvok pa bodo imele tudi vse redne oddaje prazničnega konca tedna, tako dnevno informativne, kot tudi druge. Če izpostavimo nekatere: Sobotno branje, ki ga ob 14.30 pripravlja Goran Dekleva, bo o tem, kakšen je razvoj slovenskega literarnega junaka po osamosvojitvi. Nedeljska reportaža Milana Trobiča bo o Cankarjevem domu v času osamosvojitve, Sledi časa, ki jih bo pripravil Marko Radmilovič, pa bodo o dezerterjih iz jugoslovanske vojske.

Tedenski aktualni mozaik 25. 6. pa bo prinesel jagodni izbor vsega, kar bo ob slavnostni obletnici pripravil Radio Slovenija, z arhivskimi posnetki se bomo spomnili dne, ko so bile dovoljene sanje, vojnih dogodkov, pa vse do dogovora, torej sprejetja Brionske deklaracije, s katero so bile ustavljene sovražnosti na ozemlju Slovenije. Zanimalo nas bo tudi, kako se v svoji državi počutijo njeni državljani danes.

TOREK, 07., 14., 21. in 28. JUNIJ 2016
1. program Radia Slovenija 21.05

Zvočno gledališče – radijska nanizanka ob 25-letnici samostojnosti Republike Slovenije
Pod svobodnim soncem

Zasedba: Polde Bibič, Marko Mandič, Pia Zemljič, Miha Baloh, Iva Babič, Ivo Ban, Vlado Novak, Nataša Barbara Gračner, Jernej Šugman, Radko Polič, Borut Veselko, Pavle Ravnohrib, Petra Govc, Boris Kerč, Manca Ogorevc, Iztok Jereb, Janez Albreht, Boris Juh

Radijskoigrski programom Radia Slovenija bo 25-letnico samostojnosti Republike Slovenije praznoval cel junij. Vsi torkovi večeri v terminu radijske igre na Prvem bodo namreč v znamenju tega pomembnega jubileja s ponovitvijo radijske nadaljevanke Pod svobodnim soncem iz leta 2004. Nastala je po istoimenskem, najbolj branem in popularnem romanu pri nas, slovenskega prozaista in dramatika Frana Saleškega Finžgarja. Zgodba prikazuje spopad poganskega sveta Slovenov in Antov, ti so se na severnem panonskem ozemlju kot pastirji in kmetje naselili v 3. stoletju in krščanskega sveta z bizantinskim cesarstvom. Zgodba o bojih slovanskih plemen pod vodstvom staroste Svaruna pa le okvirja zgodbo o dogodivščinah pogumnega Svarunovega sina Iztoka, prepleteno z več drugimi junaki.

VAL 202

Čutim 25, niz oddaj in podcastov

Po 25 letih samostojne države 25 mladih - aktivnih, izstopajočih, razmišljujočih državljanov, ki se lahko pohvalijo s presežki na svojih področjih, razmišlja o Sloveniji. Novinar generacije, ki je odraščala skupaj s samostojno Slovenijo, Jan Grilc, jih izziva in spodbuja s trditvami in vprašanji, povezanimi z njimi osebno, s področji njihovega dela ter z družbo in državo, ki praznujeta četrt stoletja. Po čem je velika, kdaj pretesna, kako dojemajo državo, kaj od nje pričakujejo in kako bi radi v njej živeli, ko bodo skupaj praznovali – abrahama.

TELEVIZIJA SLOVENIJA

Skozi prispevke v raznoraznih oddajah se že od začetka leta spominjamo nastanka in razvoja države. Za obujanje spominov in praznovanje obletnice smo gledalcem pripravili tudi tedensko, enourno oddajo TV arhiv (na sporedu ob petekih zvečer na TV SLO 2).

Pred neposrednim prenosom državne slovesnosti (v petek, 24. junija 2016 na TV SLO 1) pripravljamo tudi posebno, enourno oddajo. Na našem 3. programu bo pred neposrednim prenosom državne slovesnosti neposredni prenos slavnostne seje Državnega zbora.


TOREK, 07. JUNIJ 2016
TV SLO 1 20.55

DOSJE: LATENTNA VOJNA

Oktobra 1991 je Slovenijo zapustil zadnji jugoslovanski vojak. A priprave na zmago slovenske strani so se začele že veliko prej. Ustanovitev Manevrske strukture narodne zaščite kot odgovor na razorožitev Teritorialne obrambe je eden ključnih dogodkov na poti slovenske suverenosti. Nekajmesečne skrivne priprave leta 1990 so tlakovale pot kasnejši zmagi v oboroženem spopadu z Jugoslovansko ljudsko armado. Predvsem navezava med Igorjem Bavčarjem, Janezom Janšo, Tonetom Krkovičem in Vinkom Beznikom je takrat delovala konspirativno, enotno in odločno. Medtem pa predsednik predsedstva Milan Kučan o tem niti ni bil obveščen. Šlo je za mesece, brez katerih osamosvojitvenega procesa ne bi bilo. To je bil čas latentne vojne. Avtor Igor Pirkovič.


ČETRTEK, 23. JUNIJ 2016
TV SLO 1 23.10

Sveto in svet
Režija: Lapajne Magda

Nekdanji nadškof in ljubljanski metropolit dr. Alojzij Šuštar pooseblja dobroto, usmiljenje in ljubezen do Boga in sočloveka v slovenski katoliški Cerkvi in slovenski družbi. Le redko se najde kdo, ki bi temu hotel ali mogel oporekati.Dr. Šuštar je slovenski in evropski prostor zaznamoval s svojim verskim in družbenim poslanstvom. Bil je mož, ki je slovensko Cerkev dvignil iz socialistične sivine in jo znova popeljal v središče slovenske družbe. Hkrati pa je na svoj umirjen, prefinjen in diplomatski način odločilno pripomogel k slovenski osamosvojitvi in priznanju Slovenije. Ob 25-letnici slovenske osamosvojitve bomo v oddaji spregovorili o tem velikanu slovenskega naroda.


PETEK, 24. JUNIJ 2016
TV SLO 1 18.00

Aktivatorji
Scenarij: Mateja Miklavčič, Jaka Terpinc

Aktivatorji se udeležijo kviza Male sive celice. Izbrani so tisti, ki so na skrivaj porisali šolsko ograjo z grafiti. Udeležba na priljubljenem kvizu je torej kazen, saj je treba pokazati veliko znanja iz osrednje tematike: slovenska pot osamosvajanja. Pri Miču doma se pripravljajo in raziskujejo snov, saj je bil Mičev oče sam udeleženec vseh pomembnih dogodkov in jim zna zgodovinska dejstva oplemenititi z osebnimi spomini.


SOBOTA, 25. JUNIJ 2016
TV SLO 1 17.20

Domovina in država
dokumentarni film

Domovina in država je dokumentarni film o vojni za Slovenijo leta 1991. Vsebuje izbor najboljših originalnih posnetkov spopadov, ki gledalce popelje v središče največjih bitk, v katerih sta Teritorialna obramba in policija ubranila Slovenijo pred odkrito agresijo jugoslovanske vojske, potem ko je ta na mejne prehode poslala tanke. Avtor Jože Možina nas vodi skozi razvoj dogodkov ob propadanju Jugoslavije, ko demokratična opozicija DEMOS zmaga na volitvah 1990 z obljubo samostojne države. Odločitev, ki je bila z veliko večino potrjena na slovenskem plebiscitu, pa je morala nova država braniti z orožjem. Kljub političnim silam v Sloveniji, ki so bile proti oborožitvi Teritorialne obrambe, pa obdobje vojne za Slovenijo, ki se podtalno začne že z razorožitvijo slovenske TO maja 1990 in konča oktobra 1991, ko odide zadnji tuji vojak z našega ozemlja, predstavlja vrednostno središče slovenske nacije saj nikoli prej in nikoli pozneje nismo bili tako enotni.


SOBOTA, 25. JUNIJ 2016
TV SLO 1 21.35

Podrajeno srcu: Pesem je ... Aleksander Mežek
slovenska glasbena oddaja, 1989

Projekt slovenskega kantavtorja Aleksandra Mežka je posvečen domovini. Mežek je zahteven in ambiciozen glasbeni projekt snoval in produkcijsko izpeljeval na relaciji London – Ljubljana konec 80. let, prav takrat, ko so se tudi v »Moji deželi« dogajale prelomne družbene in politične spremembe.

Aleksander Ježek: »Odrasel sem v krajih, kjer pesmi so doma in majski dnevi v jablanah dehte. Pod strehami v rebri, v cvet kipe, za žarki sonca, preproge trav. Kot mlečna pot razsuta je moja domovina. Slovenija, ti si reka, ti me vračaš v otroštvo. Operi dušo, naj se nagledam te mladosti... .«


TOREK, 28. JUNIJ 2016
TV SLO 1 21.00

Dosje: Mediji v vojni za Slovenijo

25 let po vojni za samostojno Slovenijo je Zvezdan Martič pred ekran povabil 25 ljudi, ki so desetdnevno vojno doživeli osebno, večina od njih tam, kjer je bilo nevarno, kjer se je streljalo in kjer so padale človeške žrtve. Večina sogovornikov in sogovornic prihaja iz medijskih hiš, časopisnih, radijskih in televizijske. Kako so se znašli na strelskih linijah, kako blizu so bili smrti, kako so bili organizirani, kakšne napake so delali, s kakšnimi dilemami so se spopadali in ne nazadnje, kako so bili objektivni? Kdo je zmagal v propagandni vojni in kdo je dobil medalje? In ker gre za medije – kakšno vlogo so imeli v vojni in kako so vplivali na njen potek? Vojne sami mediji ne morejo dobiti, vendar brez medijev te vojne ne bi dobili, je skoraj enoten sklep sogovornikov.

Četrt stoletja po vojni so spomini še živi, vendar v veliko primerih drugačni, kot je splošno znano. Nenazadnje, iz prve vrste stvari izgledajo drugače kot iz zadnje.


SREDA, 29. JUNIJ 2016
(termin predvajanja bomo objavili kasneje)

Igralci brez maske: Tone Kuntner

Akademsko izšolani igralec, pred upokojitvijo tudi profesor umetniške besede na AGRFT v Ljubljani, po duši pa poet in občutljivi domoljub. Igralec, ki je za svoje pesništvo prejel nagrado Prešernovega sklada še med študijem na igralski akademiji (1970). In že takrat ga je obiskala televizijska ekipa in posnela zanimiva razmišljanja in odlomke iz pesniške zbirke mladega umetnika.

Pred petimi leti, ob 20-letnici samostojne in neodvisne Slovenije ga je ekipa obiskala na vikendu v polhograjskih hribih in doma v Ljubljani in nastala se je oddaja, ki v veliki meri odslikava Kuntnerjevo domoljubje. To korenini v iskrenem občutenju slovenstva, genialni umetniški besedi Prešerna in Cankarja, spominih na Kuntnerjevo mladostno skromno kmečko življenje na domačiji v Slovenskih goricah, pošteni pesniški izpovednosti. Danes pa v družbeni odgovornosti, ki zahteva tudi osebno izpostavljenost.

Kuntner pove jasno: »Slovenske samostojnosti sem se veselil kot siromak kruha. Nikoli se nisem vprašal, o čem bom pisal. Kar mi privre iz srca. To je moja poezija - ali pekel ali nebo.«

In Tone Kuntner je marsikatero pesem izmed več kot 20 zbirk posvetil Sloveniji. Na Trubarjevini na Raščici je organiziral odmevna kulturna srečanja z umetniki, se udeleževal pogovorov o domoljubju tudi na najvišji politični ravni, bil med tistimi, ki so javno protestirali za dobrobit slovenske kulture in omike. In še piše, tudi pod vtisom tega, kar se je Sloveniji in Slovencem zgodilo 1991. S pripombo: »To je bil zvezdni trenutek slovenskega naroda. Bolj bi se morali tega zavedati!«


SOBOTA, 02. JULIJ 2016
TV SLO 1 20.00

Poletna noč: 25 let festivalskih uspešnic

Na veličastnem odru na Kongresnem trgu v Ljubljani bodo pod taktirko dirigenta Patrika Grebla ter v izvedbi Big Banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija zazvenele največje festivalske uspešnice, ki so zaznamovale 25 let samostojnosti Slovenije.

Ob 25-letnici samostojnosti slovenske države bomo slišali uspešnice s slovenskih glasbenih festivalov Slovenska popevka, EMA ter Melodije morja in sonca, nastale po letu 1991. Živo bodo zazvenele popevke Za prijatelje, Tih deževen dan, Energy, Prisluhni mi, Lahko noč Piran, Solinar, Mi ljudje smo kot morje, Če je to slovo, Letim, Ko mene več ne bo, Življenje je (La vita e' bella), Šopek maka, Belo nebo, Zbudi se, Bodi srečen, bambino in mnoge druge.

Na velikem odru gala koncerta bodo priljubljene slovenske uspešnice prepevali Nuša Derenda, Alenka Godec, Tanja Ribič, Anika Horvat, Helena Blagne,Katrinas, Eva Boto, trio Eroika, Slavko Ivančić, Marko Vozelj, Andraž Hribar, Faraoni, Anžej Dežan, Cole Moretti, Prifarski muzikanti in drugi. Spremljala jih bosta Big Band in Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Patrika Grebla. Večer festivalskih uspešnic bo povezovala Bernarda Žarn.


Tudi v poletnih mesecih bomo torkove večere v oddaji STUDIO25 na TV SLO 1 ob 21. uri namenili pogovorom, v katere bomo vključevali različne akterje osamosvajanja Slovenije.

MMC

Na portalu rtvslo.si bomo do 13.6. objavili posebno izdajo MMCPodrobno s temo letošnje obletnice, med drugim bomo objavili tudi še nikoli objavljene fotografije iz časa slovenske osamosvojitvene vojne. Poleg tega bomo na spletnem mestu http://25let.si/ še naprej v sodelovanju z radiem in televizijo objavljali portrete v rubriki 25 portretov ter spomine iz tega obdobja, ki nam jih pošiljajo naši uporabniki.

REGIONALNI CENTRI

TV Koper-Capodistria

Italijanski program TV Koper-Capodistria bo zaznamoval 25-letnico samostojnosti Slovenije s serijo 25-ih tematskih novinarskih prispevkov, ki bodo na sporedu vsak dan v osrednji informativni oddaji ob 19. Uri, in sicer od 1. do 25. junija. Prispevki bodo zmes arhivskih posnetkov in intervjujev in bodo popeljali gledalca skozi dogodke, ki so na najrazličnejših področjih močno zaznamovale četrt stoletja zgodovine neodvisne Slovenije.

V četrtek, 24. junija, na predvečer dneva državnosti, bo tudi TV program za italijansko narodno skupnost prenašal osrednjo državno slovesnost z italijanskim komentarjem.

V povezavi z začetkom praznovanja obletnice samostojnosti Slovenije v sklopu italijanskega informativnega Programa TV Koper-Capodistria pripravljamo serijo 25 tematskih prispevkov, ki jih bomo predvajali v posebno označanem bloku znotraj dnevnika od 1. do 25 junija. Prispevki večinoma vsebujejo arhivske posnetke in intervju z osebnostjo, ki je zaznamovala ali je bila nekako povezana z obravnavano tematiko.

V četrtek, 23. junija, ob 22.30 bomo na TV Koper-Capodistria predvajali dokumentarec z naslovom Zamolčani dan (2006) avtorja Danijela Božiča.

Radio Koper

Na Radiu Koper bomo ob obletnici osamosvojitve danes 25-letnike spraševali o tem, kako živijo, o čem sanjajo, kaj jih veseli in kaj žalosti. Ali so se »dovoljenje sanje« pred petindvajsetimi leti uresničile, pa bomo vprašali tiste, ki so bili pred četrtletja stari 25 let. Danes so najbrž zreli in izkušeni »abrahamovci«, ki bodo ocenili razvoj samostojne Slovenije v petindvajsetih letih. Katere priložnosti je osamosvojitev ponudila, kaj smo izkoristili, kaj zamudili. O tem 25. junija in v tednu pred dnevom državnosti na Radiu Koper.

Radio Capodistria

V radijskem programu za italijansko narodno skupnost bomo obravnavali 25-letnico države Slovenije v analitični polurni oddaji, L' Argomento, ki bo na sporedu 24. junija ob 11 uri.

25. junija bomo poročali v informativnem programu, v radijskih dnevnikih in poročilih, vse, kar se bo dogajalo v zvezi s tem dogodkom.

Radio Maribor

Radio Maribor bo v počastitev jubileja pripravil vrsto posebnih oddaj ter sodeloval pri organizaciji, izvedbi in snemanju javnih prazničnih srečanj. Že v petek, 3. junija pripravljamo s Policijskim veteranskim društvom Sever Maribor slovesnost v počastitev 25-letnice državnosti in vojne za Slovenijo. Ob tem bomo posneli oddajo, ki bo na sporedu v nedeljo, 5. junija ob 20.00 uri. Sodeloval bo tudi Orkester Slovenske policije. S tem nadaljujemo tradicijo dobrega sodelovanj med Radiem Maribor in veteranskimi združenji, ki smo jo začeli utrjevati pred petimi leti s postavitvijo spomenika v parku regionalnega RTV centra Maribor (fotografija). V soboto, 4. Junija, bomo skupaj z veteranskim združenjem pripravili spominski pohod na Pohorje.

Od 20. junija do 18. julija bomo vsak dan pripravljali posebno spominsko rubriko, posvečeno dogodkom pred četrt stoletja, ki bo na sporedu med 9.30 in 10. uro. Posebno pozornost bomo namenili pričevanjem ljudi, zanimali pa nas bodo tudi pogledi tujcev na četrtstoletni obstoj slovenske države. Na dan državnosti, 25. junija se bomo spomnili majorja Marijana Streharja (1952 – 2012), ki je bil eden izmed organizatorjev Manevrske strukture narodne zaščite v Slovenski Bistrici, poveljnik tamkajšnjih enot Teritorialne obrambe, ki je zavzela skladišče vojaškega materiala na Ložnici pod Pohorjem. S posebno radijsko okroglo mizo pa se bomo spomnili tudi vloge medijev v vojni za Slovenijo.

Radio SI

Na Radiu Si bomo pripravili kolaž kratkih rubrik Did you know, ki jih bomo vezali na čas osamosvajanja in sprememb v času 25 let po tem.

Prav tako pa načrtujemo še oddajo Talk Slovenia, ki naj b i govorila o petindvajsetih letih samostojnosti države.

Pomurski madžarski radio

Na Pomurskem madžarskem radiu bomo ob obletnici osamosvojitve v studio povabili goste, ki so med osamosvojitveno vojno delovali na madžarski oz. hrvaški meji. Pogovarjali se bomo tudi z novinarji, ki so poročali s kraja dogodkov. Odprli bomo tudi telefonske linije, da bodo tudi poslušalci lahko delili svoje spomine izpred 25 let.