Sporočam, da je programsko-produkcijski načrt (PPN) za leto 2023 sprejet. Podprlo ga je 16 članov programskega sveta, 2 sta bila proti, 3 vzdržani, 7 pa jih ni glasovalo. V skladu s 16. členom Zakona o RTV Slovenija je PPN sprejet, če zanj glasuje večina, to je 15 članov programskega sveta.

Programsko-produkcijski načrt za leto 2023 smo skupaj z odgovornimi uredništvi in vodstvom RTV Slovenija znotraj komisij in plenarnih sej programskega sveta pripravljali od junija letos. Gre torej za skupen dokument celotne hiše.

Ko smo dobili osnutek, s katerim smo bili večinsko zadovoljni, sem 24. oktobra sklical 1. skupno sejo vseh komisij programskega sveta. Pri tem sem po zapisnikih predhodnih sej zbral prav vse – tudi najbolj drobne – vsebinske pripombe članic in članov programskega sveta. Želel sem namreč, da je slišan prav vsak izmed nas, ki sedimo v tem vodilnem organu zavoda, kar zadeva programsko politiko. Želel sem tudi, da na te pripombe odgovorna uredništva podajo svoje odgovore in pojasnijo, kako jih bodo upoštevale, oz. da za tiste predloge, ki jih ni mogoče upoštevati, ponudijo prepričljive razloge, zakaj jih ni mogoče upoštevati.

Odgovornim urednicam in urednikom se iskreno zahvaljujem, da so se pri naslavljanju pripomb, ki smo jih podali pri pripravi tega pomembnega in krovnega dokumenta RTV Slovenija, resnično potrudili poiskati ustrezne rešitve in jih implementirati ter, kjer to ni bilo mogoče, prepričljivo pojasniti, zakaj je temu tako. Osnutek PPN so posledično na skupni seji komisij 24. oktobra praktično soglasno potrdile vse komisije programskega sveta.

Pri tem je potrebno posebej izpostaviti tudi Radio Slovenija, ki je v zadnjih letih, med drugim, naredil velike premike na področju podkastov. V PPN 2023 predvidevamo, da bo Radio Slovenija nadaljeval s konsolidacijo radijske ponudbe na spletu. Poleg tega pričakujemo, da bomo prihodnje leto na področju podkastov prvič presegli magično mejo 100.000 naročnikov. Verjamem in upam, da bo ta zagon radijski kolektiv ohranil tudi v prihodnje

Ker je bil PPN 2023 s soglasjem vseh komisij programskega sveta usklajen, sem generalnemu direktorju, ki ima skladno z Zakonom o RTV Slovenija predlagateljsko sposobnost, predlagal, da ga predloži v odločanje programskemu svetu.

Kljub vsem naporom, ki smo jih skupaj vložili v ta dokument, pa je večina programskega sveta 8. redno sejo 12. decembra, na kateri smo obravnavali PPN 2023, najprej obstruirala, na njenem nadaljevanju, ki je sledilo 19. decembra, pa ga je – brez kakršnih koli vsebinskih pripomb – molče zavrnila.

Zavezal sem se, da bom naredil vse, kar je v moji moči, da bo RTV Slovenija dokument, ki ga nujno potrebuje za svoje delovanje, dobila še pred koncem letošnjega leta. Zato sem se z vodstvom sestal takoj po zaključku nadaljevanja 8. redne seje, na kateri je bil PPN zavrnjen. Še enkrat smo pretehtali, kako lahko vsebinskim zahtevam Sveta delavcev, ki so se nanašale predvsem na informativni program Televizije Slovenija, dodatno ugodimo. Članice in člani programskega sveta, ki so PPN molče zavrnili, namreč ob zavrnitvi niso podali prav nobenih vsebinskih pripomb ali predlogov.

Na podlagi teh pogovorov smo poleg oddaje Globus, ki je bila vključen v že zavrnjen PPN, dodali še rubriko Politično. Nov PPN sem dal na glasovanje na dopisno sejo, ki se je pričela 20. decembra in se je zaključila 28. decembra ob polnoči.

Na tej dopisni seji je bil PPN 2023 sprejet s 16 glasovi za. Ob tem kot predsednik programskega sveta čutim osebno zadoščenje in se zahvaljujem vsem tistim svetnikom, ki so razumeli, da je naša naloga, da pravočasno – to je pred koncem leta – zagotovimo, da ta hiša dobi dokument, ki ga nujno potrebuje za delovanje v dobrobit svojih gledalk in gledalcev, poslušalk in poslušalcev ter drugih uporabnic in uporabnikov njenih vsebin, ki te vsebine preko prispevka za programe RTV Slovenija tudi plačujejo.

Svetnice in svetniki, ki so PPN, na katerega niso imeli vsebinskih pripomb, podprli, so poleg svoje odgovornosti pokazali tudi to, da cenijo delo naših odgovornih urednic in urednikov. Prav posamezna uredništva so namreč ključno prispevala k pripravi tega dokumenta.

dr. Peter Gregorčič,
predsednik Programskega sveta RTV Slovenija