Promocija znanosti in zagotavljanje kakovostnih izobraževalnih vsebin sta pomembnejši poslanstvi RTV Slovenija. Tudi letos priznanje Prometej znanosti za leto 2020, ki ga podeljuje Slovenska znanstvena fundacija (SZF), dokazuje, da v programih RTV Slovenija nastajajo odlične vsebine.

Danes bo Slovenska znanstvena fundacija podelila priznanja za leto 2020 odličnim državljanom in organizacijam, ki podpirajo znanost. Priznanje bo prejelo skupno sedemnajst posameznikov, pet skupin in šest organizacij, med njimi so tudi naša sodelavca in Radio Slovenija.

Priznanje Radiu Slovenija

Med organizacijami, ki bodo prejele priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju za leto 2020, je tudi Radio Slovenija. Gre za priznanje za obsežno in usmerjeno posredovanje strokovno neoporečnih vsebin o koronavirusu (od različnih programov, oddaj do podkastov).

Na vseh programih Radia Slovenija je v zadnjih desetih letih znanost dobila svoj prostor, še zlasti se je širši javnosti približal Val 202 z oddajo Frekvenca X. In ravno dolgoletno sodelovanje z domačimi in tujimi znanstveniki se je med epidemijo izkazalo kot naš adut. Tako so na Prvem, Valu 202 in Arsu nastajale oddaje o koronavirusu, ki so poslušalce seznanjale, jim prinašale relevantne odgovore in jih navsezadnje tudi pomirjale. Tudi v prihodnje bomo znanosti v etru namenjali prostor in s strokovnim delom novinarjev in kredibilnih sodelavcev poslušalcem v svetu preobilja informacij pomagali do relevantnih odgovorov.

Mirko Štular, direktor Radia Slovenija

Vabimo vas, da obiščete www.rtvslo.si/radio.

Priznanje za dokumentarni film Ogenj znanosti

Mag. Katja Stamboldžioski bo prejela priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju, in sicer za izvirno, človeku prijazno predstavitev Instituta 'Jožef Stefan' v dokumentarnem filmu Ogenj znanosti. Film med drugim odgovarja na vprašanji, zakaj družba potrebuje znanost in kakšen je danes njen pomen.

Dokumentarno-izobraževalni film si je mogoče ogledati na televizijskem portalu rtvslo.si/tv.

Ogenj znanosti, izobraževalno-dokumentarni film

Priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju je posebna čast. Pomembno pa se mi zdi, da javni medij in seveda komunikatorji znanosti skrbimo, da zgodbe slovenskih znanstvenikov dosežejo čim širši krog gledalcev. Dokumentarni žanr je pri gledalcih zelo priljubljen in zato menim, da mu moramo na javni televiziji še naprej namenjati posebno pozornost in ga gojiti, saj z njim ne le predstavljamo znanosti, temveč zapisujemo naš čas in pogled na svet.

Katja Stamboldžioski, avtorica filma Ogenj znanosti in urednica Uredništva izobraževalnih oddaj na TV Slovenija

Priznanje za dokumentarni film o Kostariki

Priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju bo prejel tudi Bernard Perme za vlogo snemalca in direktorja fotografije pri dveh odmevnih dokumentarnih filmih, in sicer Kostarika: Biodiverziteta v tropskem gozdu in Kostarika: Vrnitev v pragozd. Dokumentarni film avtorice Anje Čuček, ki je nastal v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za biologijo, gledalce popelje po eni najbolj vročih točk biotske pestrosti na svetu – Kostariki. Oba dela filma si je mogoče ogledati na televizijskem portalu rtvslo.si/tv.

Še enkrat bi se rad zahvalil Marini Dermastija, Tomu Turku in seveda Anji Čuček, brez katerih filmov o Kostariki ne bi bilo, in to nagrado si zaslužimo vsi skupaj! Kostarika kot vroča točka biodiverzitete je lahko lep zgled ostalim državam, tudi Sloveniji. Osebno mi je nagrada vzpodbuda za moje nadaljnje delo in potrditev za več kot dve desetletji ustvarjanja dokumentarnih filmov o naravi (serije Biotopi, Naravni parki, Vodni krog ...).

Bernard Perme, snemalec in direktor fotografije

Filmi Ogenj znanosti in o Kostariki so nastali v Uredništvu izobraževalnih oddaj na TV Slovenija.

Kostarika - Biodiverziteta v tropskem gozdu, dokumentarni film, 1/2
Kostarika - Vrnitev v pragozd, dokumentarni film, 2/2

Najvišje priznanje, naziv Komunikator znanosti 2020, tokrat pripada prof. dr. Romanu Jerali s Kemijskega inštituta v Ljubljani. Priznanje Finalistka izbora Komunikatorja-ica znanosti leta 2020 pa bo prejela novinarka, urednica in producentka Vala 202 Maja Ratej, ki je v letu 2020 namenila posebno pozornost interaktivnemu podajanju znanosti določenim ciljnim javnostim na Slovenskem s skupino intervjujev o koronavirusu. Njenim oddajam lahko prisluhnete na povezavi: https://val202.rtvslo.si/avtor/majaratej/

Vsem prejemnikom priznanj čestitamo.