O Prvi vrsti

Prva vrsta je polurni koncert, ki teče živo v etru Prvega programa Radia Slovenija vsak torek ob 12.15. V neposrednem radijskem prenosu in videu pretakanju na spletni strani www.radioprvi.si ter Facebook profilu se predstavijo prvovrstni izvajalci zelo različnih glasbenih zvrsti. Uredniški izbor glasbenikov je premišljen in odpira radijski prostor glasbenikom in zasedbam z inovativnimi in izpovednimi glasbenimi sporočili.

Tokrat snovalci oddaje pripravljajo prav poseben projekt ob počastitvi obletnic smrti dveh velikih slovenskih umetnikov: skladatelja Josipa Ipavca (ob 100-letnici smrti) ter pisatelja Josipa Jurčiča (ob 140-letnici smrti). Oba sta se v zgodovino vpisala kot začetnika nove forme v slovenski glasbi, oziroma literaturi, prvi z baletom (Možiček), drugi z romanom (Deseti brat). Njuno ustvarjanje pa je imelo širši vpliv, ne samo na kasnejši umetniški izraz, ampak tudi na nacionalni pogled.

K sodelovanju so ustvarjalci oddaje Prva vrsta povabili sedem avtorjev, ki bodo v ciklu petih oddaj predstavili nove avtorske skladbe, neposredno vezane na motive iz življenja ali del obeh umetnikov.

Cikel oddaj poteka v sklopu evropskega projekta TuEu – moč javnosti.


26. 10. 2021 0b 12.15 na Radiu Prvi

V prvi oddaji 26. oktobra bo v družbi članov Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom Lojzeta Krajnčana nastopila pevka Zvezdana Novaković in v novem delu, ki ga je poimenovala Vida Vrtoglavka, orisuje in prepleta dva ženska lika: Lepo Vido ter Princeso Vrtoglavko. Nastala je pripovedna balada o hrepenenju, koncu ljubezni, novih začetkih, norosti, pa tudi o sovraštvu ter izgubi.

Zvezdana Novaković in člani Simfoničnega orkestra RTV Slovenija

2. 11. 2021 ob 12.15 na Radiu Prvi

Roberta Petana poznamo kot enega najboljših mladih kantavtorjev in tokrat se bo predstavil s tremi novimi skladbami o in z Josipom Jurčičem. Kako bi se izražal Josip Jurčič kot kantavtor? Kako bi izgledal njegov pogovor s pesnikom Francetom Prešernom ter kakšen okus ima Jurčičeva Telečja pečenka danes? Odgovore bo prinesla oddaja 2. novembra.

Robert Petan

9. 11. 2021 ob 12.15 na Radiu Prvi

V torek, 9. novembra sledi nastop pianista Saša Vollmaierja: »Sprejel sem izziv na teme Josipa Ipavca, ki mi je ob njegovi bogati dediščini odprl sveža vrata v glasbeno ustvarjanje. Kompozicija je sestavljena iz treh delov inspiriranih iz tem Ipavčevih del: Andante, Scherzo in Če bi mogel. Njegove teme so prepletene z mojimi, moje ustvarjanje pa z njegovim vplivom.« Člane Simfoničnega orkestra RTV Slovenija bo vodil Lojze Krajnčan.

Sašo Vollmaier. Foto: Nika Hölcl Praper
Sašo Vollmaier. Foto: Nika Hölcl Praper

16. 11. 2021 ob 12.15 na Radiu Prvi

16. novembra bosta nastopila harmonikar Borut Mori in kitarist Andrej Ofak. Z improviziranim dialogom svojih instrumentov bosta pričarala pravo filmsko vzdušje ob različnih krajših interpretacijah Jurčičevih del.

Borut Mori in Andrej Ofak. Foto: Nika Hölcl Praper
Borut Mori in Andrej Ofak. Foto: Nika Hölcl Praper

23. 11. ob 12.15 na Radiu Prvi

23. novembra se bosta Tomaž Hostnik in Matija Krečič, prav tako s Simfoniki RTV Slovenija, dotaknila predvsem življenja Josipa Ipavca in to v posebnem segmentu, to je domoljubje. V petih novih skladbah se bosta posvetila posameznim plastem te, tudi danes tako aktualne teme, bodisi z odgovorom na Ipavčevo avtorsko delo, bodisi kot kompromis ustvarjanja v tujih jezikih s ciljem širše prepoznavnosti.

Tomaž Hostnik in Matija Krečič. Foto: Iztok Zupan
Tomaž Hostnik in Matija Krečič. Foto: Iztok Zupan


Slovenska zemlja v pesmi in besedi

Oddaja prinaša uvod v cikel torkovih koncertov Prva vrsta – Dvakrat Josip. Osredotoča se na razmislek: o duhu časa, ki sta ga živeli obe osebnosti zgodovinskega spomina, o podobnostih in razlikah med njunima življenjema in deloma, o pomenu njunih del za slovensko kulturo doma in v svetu ter o sodobni percepciji ustvarjalnosti pisatelja Josipa Jurčiča in skladatelja ter zdravnika Josipa Ipavca. Svoja razmišljanja in spoznanja, ki so nastala na podlagi izjemno razsežnih raziskav, podaja red. prof. ddr. Igor Grdina, znanstveni svetnik na Inštitutu za kulturno zgodovino ZRC SAZU.

Slovenska zemlja v pesmi in besedi