Tokrat snovalci oddaje Prva vrsta pripravljajo prav poseben projekt ob počastitvi obletnic smrti dveh velikih slovenskih umetnikov: skladatelja Josipa Ipavca (ob 100-letnici smrti) ter pisatelja Josipa Jurčiča (ob 140-letnici smrti). K sodelovanju so povabili sedem avtorjev, ki bodo v ciklu petih oddaj predstavili nove avtorske skladbe, neposredno vezane na motive iz življenja ali del obeh umetnikov.

V prvi oddaji 26. oktobra bo v družbi članov Simfoničnega orkestra RTV Slovenija nastopila pevka Zvezdana Novaković in v novem delu povezala dva izstopajoča ženska lika, ki nastopata v delih Jurčiča in Ipavca.

2. novembra se bosta Tomaž Hostnik in Matija Krečič, prav tako s Simfoniki RTV Slovenija, na njima lasten hudomušen in iskriv način dotaknila Ipavčevega življenja.

V torek, 9. novembra sledi nastop pianista Saša Vollmaierja, ki bo z drobcenimi motivi iz samospevov Josipa Ipavca zgradil popolnoma novo glasbeno zgodbo z našimi Simfoniki.

Roberta Petana poznamo kot enega najboljših mladih kantavtorjev in brez dvoma bo z novimi skladbami o Josipu Jurčiču 16. novembra v Prvi vrsti pričaral edinstveno izkušnjo.

Kot zadnja v ciklu oddaj pa bosta 23. novembra studio 13 s svojo glasbo napolnila harmonikar Borut Mori in kitarist Andrej Ofak in pripoved zaključila z instrumentalno naracijo o Josipu Jurčiču.

Cikel oddaj poteka v sklopu evropskega projekta TuEu – moč javnosti.

Prva vrsta

Prva vrsta je polurni koncert, ki teče živo v etru Prvega programa Radia Slovenija vsak torek ob 12.15. V neposrednem radijskem prenosu in videu pretakanju na spletni strani www.radioprvi.si ter Facebook profilu se predstavijo prvovrstni izvajalci zelo različnih glasbenih zvrsti. Uredniški izbor glasbenikov je premišljen in odpira radijski prostor glasbenikom in zasedbam z inovativnimi in izpovednimi glasbenimi sporočili.