Veste, kje je potekal prvi slovenski tabor v 19. stoletju, na katerem so se udeleženci zavzeli za večjo vlogo slovenskega jezika in idejo o Zedinjeni Sloveniji? Kje so odprli prvo samopostrežno trgovino in kje je nastal najstarejši herbarij na območju današnje Slovenije? V 'Lotmerku', kot domačini poimenujejo svoj ljubljeni Ljutomer.

Ljutomer je bil nekoč res v marsičem prvi, tokrat pa bo ves dan prvi na prvem programu Radia Slovenija. Že zjutraj vam za zajtrk postrežemo s prepletom tradicionalne in sodobne prleške kulinarike v oddaji Pod pokrovko, v Svetovalnem servisu pa dodamo še navodila strokovnjaka za oskrbo vinograda. V dopoldanskem času bomo spoznali nekaj zgodovinskih zanimivosti te obmejne občine in tradicijo kasaštva, saj bo Prvi na obisku na ljutomerskem hipodromu. V Intervjuju bo naš gost Goran Šoster, direktor Prleške razvojne agencije, član upravnega odbora Društva za razvoj slovenskega podeželja, lastnik ekološke kmetije in član ljutomerskega pevskega zbora Orfej od samega začetka. O svojem glasbenem delovanju bo okoli poldneva spregovoril še en znan Ljutomerčan, Samo Budna, ki ga poznamo kot vsestranskega glasbenika in kantavtorja.

Popoldanski program bomo začeli z Grossmannovim festivalom fantastičnega filma in vina, ki zadnja leta v Prlekijo privablja tudi znana filmska imena. Da znajo biti Ljutomerčani še vedno v marsičem prvi, nam bodo potrdili tudi v visokotehnološkem podjetju Cleangrad, v katerem ustvarjajo t. i. čiste prostore za najzahtevnejše tehnološke procese, kakršen je na primer izdelava neoporečnih cepiv. Studio ob sedemnajstih bomo namenili geotermalni energiji, ki je strateška dobrina, njena uporaba pa žal še vedno slabo urejena. V večernem delu programa pa bomo v oddaji Gymasium ob pomoči dijakov spoznali Gimnazijo Franca Miklošiča Ljutomer, ki letos praznuje 60 let.

Program s terena pripravljajo novinarji Lidija Kosi, Metka Pirc, Rok Valenčič in Andreja Čokl, ki bo tudi voditeljica dnevnega programa, napovedovalec Dejan Kaloper in tonski mojstri Mitja Groznik, David Lap in Franci Moder. Pridružite se jim v Ljutomeru, kjer bo tovornjak Radia Slovenija s terenskim studiem stal na Glavnem trgu, ali jih poslušajte na Prvem!