Baška grapa je znana po leta 1948 posnetem prvem slovenskem zvočnem celovečernem filmu Na svoji zemlji, pri katerem so sodelovali tudi številni domačini. Tamkajšnji prebivalci se lahko pohvalijo z najstarejšim organiziranim gorskim tekom pri nas. Prizadevajo si za trajnostni gorski turizem in tako bi Baška grapa lahko že kmalu postala del mreže gorniških vasi.

Jana Bajželj. Foto: RTV Slovenija
Jana Bajželj. Foto: RTV Slovenija

Poslušalci boste lahko v oddajah spoznavali dolino reke Bače in njeno okolico. V oddaji Pod pokrovko ob 7.35 bomo odkrivali stare jedi iz gornjega dela Baške grape. Ob 8.30 bomo v Radiosferi raziskali Jakovo kovačijo ob Ravtarskem potoku, v kateri za obiskovalce še vedno poženejo kovaško kladivo. Ker vrhovi nad Baško grapo ponujajo čudovite planinske, pohodniške in gorsko tekaške poti, bodo ob 9.05 v Svetovalnem servisu načrtovali primerne ture glede na lastne sposobnosti. Jože Dakskobler, mož, ki je dal pomemben pečat Baški grapi in Podbrdu, bo ob 10.10 gostoval v oddaji Intervju.

Metka Pirš. Foto: RTV Slovenija
Metka Pirš. Foto: RTV Slovenija

V oddaji Prvi na obisku, ki sledi ob 11.30, se pustite zapeljati po prometni povezavi, pomembni za Baško grapo ‒ Bohinjski železniški progi, ki pri Podbrdu vstopi v skoraj sedem kilometrov dolg predor. Gostja bo likovna ustvarjalka Stanka Golob, ki namesto s čopičem ustvarja slike s peskom, najbolj znana je slika iz naravnega peska Pomnik hribovski materi na bližnji Bači. Ne bo manjkalo niti glasbe, v oddaji boste lahko prisluhnili Kariškim čečjam.

Učenci iz osnovne šole Simona Kosa iz Podbrda bodo razmišljali o svojem kraju, ravnateljica šole Polona Kenda, nova ambasadorka biosfernega območja Julijske Alpe, pa bo razkrila načrte šole. Predstavili bodo tudi tematsko pot Na svoji zemlji, pot po nekdanji Rapalski meji, junijski gorski maraton štirih občin ter naravno, kulturno in industrijsko dediščino; tu je namreč nekoč delovala tovarna volnenih izdelkov, ki je v najboljših časih zaposlovala 361 ljudi.

Bojan Leskovec. Foto: RTV Slovenija
Bojan Leskovec. Foto: RTV Slovenija

Na terenu bodo poleg omenjenih novinarjev še tonski mojstri Vladimir Jovanović, Vjekoslav Mikez in Mateja Grebenjak. Pridružite se jim lahko v Turistično informacijskem centru Podbrdo ali jih poslušate na prvem programu.