To bo ponudil projekt Prvič, kjer bo predstavljenih 10 tem o odraščanju, puberteti, spolnosti in intimnosti ter bo prepletal izjave mladih z izkušnjami starejših, znanih oseb.

Projekt je nastal v Uredništvu otroških in mladinskih oddaj Televizije Slovenija in Uredništvu izobraževalnega, otroškega in mladinskega ter dokumentarno-feljtonskega programa Prvega programa Radia Slovenija.

Spolnost je normalen in naraven del našega življenja, a ta mora biti varna in prijetna. Z oddajo Prvič bomo spodbudili odprto, varno in zdravo razpravo o tej pomembni temi. Hkrati bomo z raznolikimi temami nadgradili in razširili znanje o spolni vzgoji, ki ga mladi, sicer zelo okrnjenega, pridobijo v šoli.

Avtorici in urednici projekta, Neža Prah Seničar in Urška Henigman, sta se vprašali, kako odraščanje in puberteto doživljajo mladi. Odgovore sta poiskali skupaj z njimi, saj v oddaji najprej vrtijo »flašo« in vlečejo listke z vprašanji o tem, kaj jih je med puberteto presenetilo, kako so se počutili po prvem spolnem odnosu, ali so doživeli kakšen "situationship", kdaj so občutili prvo poželenje … Režiserka in soavtorica projekta je bila Špela Kuclar.

Oddajo so snemali v Ljubljani in Kopru. Lina Šoper Rijavec, ena izmed sodelujočih, je o oddaji povedala: »Moram reči, da sem bila presenečena, kako odprto in sprejemajoče je bilo snemalno okolje. Počutila sem se res slišano, hkrati pa sem dobila priložnost, da odraščanje, osebno identiteto, spolnost vidim še iz drugih perspektiv. Izkušnja, ki mi je odprla nov pogled na ljubezen, ne samo do drugih, temveč tudi do same sebe.« Tilen Lajevec pa je dodal: »Teme, ki smo jih razglabljali, so bile zanimive in jih še nikoli nisem videl na TV.«

Izjavam mladim so nato svoje izkušnje dodali še starejši, znani Slovenci. Domen Valič govori o puberteti, Melani Mekicar o prvem poljubu in spolni usmerjenosti, Jurij Zrnec o prvem spolnem odnosu, o spolni vzgoji in njenih pomanjkljivostih se je razgovoril igralec in voditelj oddaje Infodrom Maks Dakskobler. V oddaji, ki tematizira nasilje, je nastopila Ema KozinPrincesa, o partnerskih razmerjih pa sta spregovorila Tina Vrbnjak in Jure Henigman.

Seznam epizod
1. Prvič ŠOK – o telesnih spremembah v času pubertete z Domnom Valičem 
2. Prvič SPRAŠUJEM – o pogovoru in spolni vzgoji z Maksom Dakskoblerjem 
3. Prvič SRCOZLOM – o razhodih in razočaranjih s Sašo Vipotnik 
4. Prvič ZATRESKANI – o spolni privlačnosti in zaljubljenosti z Melani Mekicar 
5. Prvič SEM – o spolni identiteti z Lino Akif 
6. Prvič ČUTIM – o čustvih z Borutom Maroltom 
7. Prvič KLIKAM – o pornografiji z Leopoldom I.  
8. NITI Prvič – o spolnem nasilju z Emo Kozin 
9. Prvič RAZMERJE – o partnerstvu s Tino Vrbnjak in z Juretom Henigmanom 
10. Prvič z NEKOM – o prvem seksu z Jurijem Zrnecem

Dokumentarna serija Prvič bo v ponedeljek, 12. 2., ob 17.00 objavljena na portalu za mlade SKIT, na TV SLO 2 bo predvajana ob 20.30, 14. februarja ob 20. uri pa bo prvič predvajana kot radijska oddaja na Prvem programu Radia Slovenija, istočasno jo boste lahko poiskali v svoji najljubši aplikaciji za podkaste.

Vse članke na to temo pa najdete na portalu SKIT.

Skupaj z mladimi je ekipa ustvarila tudi špico oddaj in podkasta, izvajalci komada Prvič so namreč trije najstniki – Zara Kregar, Martin Gubina in Beno Zupančič, ki so vokale posneli v studiu 13 na Radiu Slovenija. Glasbo je spisal Marko Gregorič.