Igra ni to, kar počneš, ampak to, kar si.

Rac

Prav slišiš njegov raskavi glas, njegov hehet, vznesenost, stiske, premolke, posrečene kletvice.

Katarina Mahnič v oddaji S knjižnega trga na Programu Ars

Od 19. oktobra 2021, vsak večer od ponedeljka do petka ob 19.00, vas na Programu Ars v novi oddaji Odprta knjiga vabimo k poslušanju življenjske zgodbe vrhunskega gledališkega in filmskega igralca Radka Poliča Raca. Hkrati pa pri ZKP RTV SLO izhaja zvočna knjiga, v kateri Rac bere svoje spomine, biografski roman, ki je nastal po intenzivnih pogovorih z dramaturginjo, urednico in publicistko Petro Pogorevc (Rac, Beletrina, 2020).

Zvočno knjigo Rac bo mogoče kupiti od 19. 10. na zkp.rtvslo.si
Zvočno knjigo Rac bo mogoče kupiti od 19. 10. na zkp.rtvslo.si

V etru in v zvočni knjigi boste torej prisluhnili Racu, ki ga bere Rac. Zvočna knjiga je nastajala spomladi in poleti 2021 v studiih Radia Slovenija, kjer je Radko Polič preživljal dopoldneve z režiserko Špelo Kravogel in tehnikom Galom Nagodetom, ki sta ga včasih zamenjala Matjaž Miklič ali Urban Gruden.

Raskavi glas, ki med hehetom in premolki pripoveduje zgodbo o sebi in o veselih in tragičnih stvareh, ki so ga v življenju doletele od otroštva do vrhuncev igralske kariere, boste lahko spremljali v 52-ih nadaljevanjih do zadnjih decembrskih dni. O snemanju zvočne knjige, ki jo bo od 19. 10. dalje mogoče kupiti v spletni trgovini na https://zkp.rtvslo.si/s/raczk, je Radko Polič povedal: »Uporabil sem vsa možna sredstva, ki so se naložila v meni kot človeku in igralcu. Poskušal sem maksimalno uporabiti vse svoje igralske sposobnosti«.

Z zvočno knjigo Rac na Programu Ars začenjamo novo oddajo, v kateri bomo predstavljali vrhunce domačega in svetovnega literarnega ustvarjanja v interpretacijah slovenskih igralk in igralcev.

Z oddajo tudi nadaljujemo bogato sodelovanje Radia Slovenija s slovenskim programom RAI FJK - Radiem Trst A. Želimo si, da bi nas skupna Odprta knjiga še bolj povezala, nam omogočila izmenjave posnetih vrhunskih literarnih del, koprodukcijska snemanja, predvsem pa številne odprte knjige, ki jih bodo z veseljem poslušali poslušalci obeh radiev.

Ingrid Kovač Brus, odgovorna urednica Programa Ars