V radijski igri Kaja mora v bolnišnico poleg profesionalnih igralcev in glavnih junakinj, izbranih na spomladanski avdiciji Uredništva igranega programa, nastopa tudi zdravstveno osebje. Igra je nastala v okviru projekta B-AIR in je prva v nizu novih ustvarjenih umetniških del, ki jih Radio Slovenija razvija v sodelovanju s strokovnimi sodelavci in bodo otrokom v času hospitalizacije na voljo tudi na platformi Bolnišnični radio.

Foto: SOJ RTV SLO/Neža Palčič
Foto: SOJ RTV SLO/Neža Palčič

Radijska igra za otroke Kaja mora v bolnišnico bo predvajana v nedeljo, 5. decembra ob 8.05 na Prvem programu Radia Slovenija, ki je stalni nedeljski termin za radijske igre za otroke.

Kot je otrok napoten v bolnišnico, je to stresno tako zanj kot za starše. Pa naj si gre pri tem le za nekaj dni, kaj šele ko gre za nekaj tedensko ali celo nekaj mesečno bivanje v bolnišnici. Če je pomembno, kako otrok in njegovi svojci razumejo bolezen, saj je od tega odvisno, kako uspešno bo njeno premagovanje ali vsaj prilagajanje nanjo je pomembno tudi to, kako doživljajo zdravljenje, ki včasih vključuje tudi bolnišnično bivanje. V tem procesu bivanja v bolnišnici in premagovanja bolezni pa lahko pomaga tudi umetnost.

Tega sta se zavedala Andrej Adamek in Janja Hana Jamnikar, oba bolnišnična vzgojitelja, in ustvarila lutkovno predstavo Kaja mora v bolnišnico. To predstavo so radijski ustvarjalci prenesli v formo radijske igre, v okviru katere deklica Kaja sreča osebe, ki jih bo tudi sicer srečala pri bolnišnični obravnavi. Skupaj z njihovo pomočjo gre od sprejema v bolnišnico, do predpriprave na poseg, izvedbe posega, bivanja v bolnišnici in na koncu do odhoda domov. Namen radijske igre je, da z njeno pomočjo na primeren način posredujemo informacije otrokom, kaj se bo z njimi dogajalo, ko bodo sprejeti v bolnišnico.

Andrej Adamek, bolnišnični vzgojitelj na Pediatrični kliniki, ki je soavtor lutkovne predstave, ki je bila podlaga za radijsko igro, je povedal: »Lutkovno predstavo sva s kolegico Janjo Hano Jamnikar ustvarila pred tremi leti in jo v tem času zaigrala otrokom več kot tridesetkrat. Zaradi Covid-19 situacije je nekaj časa nisva mogla igrati. S pomočjo radijske igre bo zdaj dostopna kadarkoli in kjerkoli, zagotovo pa večjemu številu otrok, ki bodo zaradi različnih razlogov morali nekaj časa preživeti v bolnišnici

Dr. med. Katarina Borovnik, zdravnica specializantka pediatrije, ki je v radijski igri imela vlogo zdravnice Brede je povedala: »Postati zdravnik za otroke, to je specialist pediatrije, in pomagati najmlajšim v naši družbi, je bila moja velika želja že od začetka študija medicine. Približati se otroku tako, da se te ne boji in ti dovoli pregled, hkrati pa se posvetiti staršem, ki so vedno najstrožji ocenjevalci našega dela, je vedno znova izziv. Hkrati pa je delo tudi izpolnjujoče, saj ti pristnost otroka in njegov nasmeh velikokrat polepšata dan. Sodelovanje v radijski igri, ki je namenjena otrokom je bilo zame nekaj novega, zabavnega in nepozabnega!«

Režiserka Saška Rakef, foto: SOJ RTV SLO/Adrijan Pregelj
Režiserka Saška Rakef, foto: SOJ RTV SLO/Adrijan Pregelj

Bolnišnični radio nastaja v sodelovanju s Pediatrično kliniko, bolnišnično šolo in vrtcem ter strokovnjaki z različnih področij ter umetniki in umetniškimi organizacijami, ki v program prispevajo svoje strokovno znanje in umetniška dela.

Saška Rakef, režiserka radijske igre in vodja projekta B-AIR je dodala: »Ko smo se odločali ali za radijsko igro v skladu z našo redno prakso angažirati igralce ali pa dati prednost avtentičnosti komunikacije z otroci, ki zaradi različnih razlogov določeno obdobje preživijo v bolnišnici, je bila odločitev hitra in jasna. Sodelovanje zdravstvenega osebja, ki so replike obarvali s svojimi izkušnjami, nam v procesu svetovali, skupaj z nami razmišljali kako zasnovati prizore, da bodo čim bolj realistično prikazali postaje skozi katere bo otrok šel ob procesu hospitalizacije, je tista dodana vrednost igre, ki smo jo iskali. Vesela sem, da je rezultat dokumentarna igra, ki je na kakovostni ravni siceršnjih radijskih del, a ima hkrati še dodatno poslanstvo. Da (pre)oblikuje okolje v manj stresno za vse otroke, ki morajo za krajši ali daljši čas v bolnišnico

V radijski igri je poleg profesionalnih igralcev, dveh deklic, ki so jih izbrali na spomladanski avdiciji, sodelovalo tudi zdravstveno osebje. Mamo in očeta igrata dramska igralca Sabina Kogovšek in Matej Puc, deklica Kaja je Luna Khaleesi Meglič, deklica Brina pa Mila Mrak. Vlogo sprejemne sestre je odigrala dr. sci. Barbara Rojnik, dr. med., spec. porodništva in ginekologije, Janjo, medicinsko sestro v ambulanti, Slavica Ravnik, diplomirana medicinska sestra, socialni pedagog, prof. in psihoterapevtka, zdravnica Breda je bila dr. med. Katarina Borovnik, sicer zdravnica specializantka pediatrije, vlogo kirurga je prevzel nevropediater primarij Igor Mihael Ravnik, anestezist je bil Vladimir Bricelj, dr. med., specialist pediatrije, kardiolog, vzgojiteljica pa je bila Janja Hana Jamnikar, tudi sicer bolnišnična vzgojiteljica na Pediatrični kliniki.

Režiserka radijske igre je Saška Rakef, ki je tudi vodja projekta B-AIR, zvočni mojster Urban Gruden, dramaturginja Vilma Štritof, prirejevalka besedila Suzana Tratnik, glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina.

Radijska igra kot začetek Bolnišničnega radia

Risba: Mila Mrak
Risba: Mila Mrak

Radijska igra Kaja mora v bolnišnico predstavlja zametek Bolnišničnega radia, ki je eden od podprojektov mednarodnega projekta B-AIR in bo predvidoma začel delovati decembra 2021.

Bolnišnični radio bo namenjen malčkom, otrokom in mladostnikom, ki se zaradi različnih zdravstvenih razlogov znajdejo za krajši ali daljši čas v bolnišnici. Skrbno kurirane umetniške vsebine so izbrane na način, da jim olajšajo bivanje v bolnišničnem okolju in zmanjšujejo strah ter napetost. Stran bo vsebovala umetniške, razvedrilne, izobraževalne in druge vsebin, ki so lahko v pomoč in oporo otrokom v času hospitalizacije, pa tudi pri soočanju, seznanjanju in razumevanju dogajanja v mladih ljudeh v času bolnišnične obravnave.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Predlog za zasnovo bolnišničnega radia je na podlagi svojih dolgoletnih, obsežnih in dragocenih delovnih izkušenj in povezav dal nevropediater primarij Igor Mihael Ravnik. Radio Slovenija pa ga bo uresničil ob sodelovanju vodstva Pediatrične klinike UKC Ljubljana, strokovnega direktorja doc. dr. Marka Pokorna, dr. med. in doc. dr. Klemna Dovča iz Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni. Bolnišnični radio tako nastaja v sodelovanju s Pediatrično kliniko, bolnišnično šolo in vrtcem ter strokovnjaki z različnih področij ter umetniki in umetniškimi organizacijami, ki v program prispevajo svoje strokovno znanje in umetniška dela.

Radijska igra in Bolnišnični radio sta del triletnega projekta B-AIR, katerega nosilec je Radio Slovenija. Projekt, kjer devet partnerskih organizacij iz sedmih evropskih držav pod vodstvom Radia Slovenija, raziskuje vlogo zvoka v razvoju človeka v krogotoku življenja, v bolezni in zdravju, nastaja v tesnem sodelovanju umetnikov in uglednih mednarodnih strokovnjakov s področja razvojne psihologije, nevrofiziologije, nevropsihologije, psihoakustike, muzikoterapije, glasbene pedagogike idr. Cilj projekta je ustvarjanje zvočne umetnosti za dojenčke, malčke in ranljive skupine. Projekt je finančno podprt v okviru programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa.