Radijske noči v stari Ljubljani se bodo začele z branjem epske pesnitve Sveta poroka. V sredo, 27. avgusta, od 19. ure dalje jo bo v Gleju interpretiral Janko Petrovec. Foto: Ivan Merljak
Radijske noči v stari Ljubljani se bodo začele z branjem epske pesnitve Sveta poroka. V sredo, 27. avgusta, od 19. ure dalje jo bo v Gleju interpretiral Janko Petrovec. Foto: Ivan Merljak
Zgodbe za mlade in najmlajše sprožijo plaz dobre volje. V četrtek, 28. avgusta, ob 19.30 na Bregu. Foto: osebni arhiv
Bodo Sašo Hribar in njegova ekipa izvrstnih imitatorjev komu prizanesli? Radio Ga Ga v živo v četrtek ob 20. uri na Bregu. Foto: Jure Čokl, Radio Slovenija
Ste za koncert Rudija Bučarja in njegovih gostov in gostij? V četrtek ob 22.30 na Mestnem trgu. Foto: Jani Ugrin
Anjo Novak bo pri branju poezije Anje Golob na kitari spremljal Igor Leonardi. V petek, 29. avgusta, ob 16.20 na Bregu. Foto: Stane Sršen, RTV Slovenija
Fagotist Luka Mitev v petek ob 16.45 v atriju ZRC SAZU. Foto: Aleš Anžič
Urban Stanič bo v petek nastopil ob 18.20 v Mestnem muzeju Ljubljana. Foto: Aleš Anžič
Zvočni performans Bilo je v mestu, ki ga ni ... bo posvečen Gregorju Strniši. Vabljeni v petek ob 22.05 v atrij ZRC SAZU. Foto: arhiv RTV Slovenija
Radijske dneve in noči v stari Ljubljani bomo zaključili z džezovskim koncertom Ive Stanič in Gregor Ftičar tria. V petek ob 23.15 na Mestnem trgu. Foto: Stane Sršen, RTV Slovenija

Kar tri noči v starem mestnem jedru prestolnice bodo konec avgusta radijske. Na tradicionalni prireditvi Noči v stari Ljubljani se bosta v živo pred občinstvom predstavila Prvi in Tretji program (Ars) Radia Slovenija.

Vabimo vas na recitale, koncerte, k radijski igri, satiri, okroglim mizam in premiernim predstavitvam umetnikov in njihovih umetnin.

Sreda, 27. avgusta
Na predvečer začetka prireditve vas od 19. ure do polnoči vabimo v Gledališče Glej na umetniško branje Svete poroke, epske pesnitve Vlada Žabota. Interpretiral jo bo dramski igralec in radijec Janko Petrovec, v glasbeno tančico ga bo živo ovil Tomaž Rauch. Program pripravlja Tretji program Radia Slovenija – program Ars.

Četrtek, 28. avgusta
Četrtek je dan Prvega programa Radia Slovenija.

Tema Studia ob 17-ih (oddaja bo na sporedu ob 17. uri), ki ga bo na Novem trgu z gosti pripravil Goran Dekleva,bo problematiziral beg možganov in nujne spremembe na Slovenskem, da bi ga ustavili.

S predstavitvijo aktualnega kulturnega dogodka se bo ob 18.15 z Novega trga oglašala Magda Tušar s sogovorniki.

Po Radijskem dnevniku, od 19.30 do 20. ure, bo na Bregu pred kavarno nastopil eden naših najbolj priljubljenih mladinskih pisateljev Primož Suhodolčan. Mali in veliki otroci ob njegovih zgodbah ne ostanejo ravnodušni. Živahna in nevsiljiva pripoved, v katero bodo vključeni tudi poslušalci in gledalci, bo zvabila nasmeh na ustnice in zagotovo sprožila plaz dobre volje.

Ob 20. uri bodo na Bregu nastopili Sašo Hribar in njegova ekipa izvrstnih imitatorjev, ki ni milostna do nikogar. Radio Ga Ga je vsem znana radijska oddaja, v kateri kraljuje aktualna družbena in politična satira. Oglejte si dogodek, ki ne bo prihranil nikomur!

Po Radiu Ga Ga vas na Novem trgu čaka glasbena sprostitev. Ob 21. uri lahko prisluhnete polurnemu koncertu Andreja Trobentarja, člana ali soustanovitelja različnih zasedb, med drugimi skupin Buldožer, Begnagrad, Na lepem prijazni. Preizkuša se kot kantavtor, poslušalci Prvega programa Radia Slovenija pa ga poznajo tudi po skladbi Prebujena, ki je bila uvrščena na Festival slovenskega šansona 2013.

Od glasbe k premoru za težave … Pri psihiatru je nanizanka kratkih interaktivnih radijskih iger, v katerih se soočamo s partnerskimi težavami, o njihovi rešitvi pa odločajo poslušalci. Vsaka zgodba ima namreč dva možna razpleta. Avtorji so za tokratno priložnost izbrali najodmevnejšo epizodo lanske sezone z naslovom 'Moj mož zbira ženske hlačke.', o kateri bosta voditeljica Carmen L. Oven in avtorica niza Mateja Perpar kramljali z obiskovalci dogodka. Ob 21.30 na Novem trgu.

Po 22.30 se na Mestnem trgu pridružite koncertu Rudija Bučarja z gosti. Aktualni zmagovalec Melodij morja in sonca nam bo tokrat predstavil svoja glasbena potovanja s priznanima glasbenikoma Janezom Dovčem in Goranom Krmacem ter z vokalno skupino Frčafele.

Po polnoči pa bodite z nami v Nočnem programu Prvega programa Radia Slovenija. Na Novem trgu se bo voditeljica Tina Kralj z nočnimi gostjami pogovarjala o telefonih za pomoč v stiski.

Ves četrtkov radijski ulični program lahko poslušate neposredno na Prvem programu Radia Slovenija.

petek, 29. avgusta
Petkov dan v stari Ljubljani bo Arsov. Začeli bomo že ob 16.20 z Literarnim nokturnom na Bregu, v katerem se bo predstavila pesnica (in gledališka kritičarka in dramaturginja) Anja Golob z odmevno pesniško zbirko Vesa v zgibi. Pesmi bo interpretirala Anja Novak, na kitari jo bo spremljal Igor Leonardi.

V atriju ZRC SAZU se bo ob 16.45 predstavil dijak ljubljanskega Konservatorija za glasbo in balet, fagotist Luka Mitev, zmagovalec letošnjega evropskega tekmovanja Concertino Praga! Ob spremljavi Helene Kosem Kotar bo izvedel Sonato za fagot op. 168 Camilla Saint-Saënsa.

Kako vidijo današnjo Slovenijo, predvsem pa, kako si predstavljajo drugačno Slovenijo, bodo v tokratnem Studiu ob 17-ih (ob 17. uri v atriju ZRC SAZU) razmišljali kulturna antropologinja dr. Vesna V. Godina, kvantni fizik dr. Andrej Detela, duhovnik dr. Karel Gržan in poslanec Združene levice Luka Mesec. Z njimi se bo pogovarjal Marko Golja.

V drugem Literarnem nokturnu, ob 18. uri na Bregu, bo program Ars predstavil sodobnega slovenskega pisatelja Toma Podstenška. Spreten oblikovalec literarne zgodbe, ne slep in ne gluh za sodobno družbeno dogajanje, v zgodbi Prišo bo, prišo drugi Rudolf Maister z lahkoto prehaja iz upodobitve značilne subkulture (mariborskih viol) tudi v bolj humorne vode … Zgodbo bo interpretiral študent dramske igre Nejc Cijan Garlatti, na kitari pa ga bo spremljal Igor Leonardi.

Drugi dijak Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani, ki je letos fantastično opravil svojo nalogo na Evrovizijskem tekmovanju mladih glasbenikov v Kölnu, je drugouvrščeni s tega tekmovanja pianist Urban Stanič. V Mestnem muzeju Ljubljana bo ob 18.20 interpretiral Andante spianato in Veliko briljantno polonezo op. 22 Frederica Chopina, skrajšano različico je izvajal tudi na tekmovanju.

Mesečnik Kralji ulice omogoča brezdomcem, da so ustvarjalni, da izrazijo svoje razpoloženje, opišejo svojo eksistenco in še marsikaj. Ljudi, ki imajo več sreče kot brezdomci, mesečnik seznanja s tem, kakšno je lahko življenje (na robu). Pomemben del vsebine je tudi poezija, ki sega od osebnoizpovedne do satirične in angažirane. Ena izmed avtoric, ki v mesečniku redno objavlja, je Katarina Kalaba. Njene pesmi so neposredne, včasih se spogledujejo z ljudsko poezijo, toda predvsem izžarevajo energijo nekoga, ki še kako živi in čuti življenje. Katarino Kalaba spoznajte v Literarnem nokturnu ob 18.45 na Bregu.

Ob 19. uri bo na Novem trgu nastopila skupina STOP (Slovenski tolkalni projekt).Tolkalce je združila želja po komornem muziciranju, izvajanju kakovostnih skladb ter raziskovanju novih zvokov tolkal. Na zanimivih, predvsem pa ritmičnih koncertih predstavljajo celo paleto klasičnih, etnoloških in drugih tolkal (med katerimi so tudi kuhalnice, posode, igrače, avtomobilske zavore, cevi, žoge, žeblji, kladiva, sodi, piščalke, raglje …).

Koncertu ob 19.55 bosta sledila odkritje kipa drugačnega Slovenca in pogovor z avtorji skulpture. Kip, ki bo stal na Bregu, kot prostorsko zvočni performans predstavlja vizualni pogled štirih kiparjev na drugačnega Slovenca/ Slovenko. Narejen je kot ploskovni prerez dveh podob, moškega in ženske, in ponuja pogledu gibanje, ki združi podobi v enotno skulpturo. S tem želijo ustvarjalci poudariti, da je treba za dosego enotnosti povezati in združiti vse dele v skupno točko moči.
Odkritje kipa in pogovor z avtorji skulpture bodo spremljali Kosovelovi Konsi. Z izzivom, kako jih zvokovno utelesiti, se bodo spopadli interpret Benjamin Krnetić, oblikovalka glasbe Darja Hlavka Godina, tolkalni ansambel STOP in tonski mojster Matjaž Miklič. Zvočno – scenska režija dogodka: Ana Krauthaker in Igor Likar.

Koncertni večer Drugačna Slovenija, na katerega vas vabimo ob 20.30 v atrij ZRC SAZU, združuje glasbeno – umetniška svetova najbolj vzhodnega in najbolj zahodnega, največjega in najmanjšega slovanskega naroda. Nastopili bosta ruska violinistka Nadežda Tokareva in slovenska pianistka Aleksandra Pavlovič.

Janez Ramoveš velja za enega redkih pesnikov, ki mu pri nas uspeva pisati odlično narečno poezijo. Za pesniško zbirko Skuz okn streljam kurente je leta 2012 prejel tudi najvišje pesniško priznanje, Jenkovo nagrado. Ob 21.30 bo na Bregu v Literarnem nokturnu sam interpretiral pesmi iz te knjige, spremljali pa ga bodo žena Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape, ki so njegove pesmi uglasbili.

Ob 22. uri vas v atrij ZRC SAZU vabimo na zvočni preformas Bilo je v mestu, ki ga ni... Dramski igralci Brane Grubar, Lena in Zvone Hribar, Sabina Kogovšek Zrnec in Lotos Vincenc Šparovec ter skladatelj in izvajalec Aldo Kumar, glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina in zvokovni mojstri Radia Slovenija bodo v neposrednem prenosu izvedli večer uglasbene poezije velikega pesnika in meščana Ljubljane, Gregorja Strniše.

Ob 22.05 vas vabimo v atrij ZRC SAZU na zvočni performans – Gregor Strniša: Bilo je v mestu, ki ga ni … Dramski igralci Brane Grubar, Lena Hribar, Zvone Hribar, Sabina Kogovšek Zrnec, Lotos Vincenc Šparovec, skladatelj in izvajalec Aldo Kumar, glasbena vodja Darja Hlavka Godina in zvokovni mojstri Radia Slovenija bodo izvedli večer uglasbene poezije velikega someščana in pesnika Ljubljane, Gregorja Strniše.

Ob 23. uri bomo v atriju ZRC SAZU izvedeli, kdo je zmagovalec letošnjega Arsovega razpisa za kratko zgodbo in prisluhnili neposredni interpretaciji zmagovalne zgodbe.

Tri radijske dneve, odete v Noči v stari Ljubljani, bomo sklenili z džezovskim koncertom Ive Stanič in Gregor Ftičar tria. Koncert se bo začel ob 23.15 na Mestnem trgu.

Arsov program v stari Ljubljani lahko poslušate v neposrednem prenosu na našem tretjem radijskem programu.