V začetku aprila bo minilo že trideset let, odkar je na Prvem programu Radia

Ne zamudite

Ob 30. obletnici oddaje Radio Ga Ga bo v torek, 7. 4. 2020, ob 20.55 na TV SLO 1 na sporedu dokumentarni film z naslovom Radio Ga Ga.

Slovenija na sporedu razvedrilno-humoristična-satirična radijska oddaja Radio Ga Ga. V njej vodja ekipe Sašo Hribar s številnimi imitatorji znanih osebnosti iz političnega in javnega življenja satirično predeluje aktualno dogajanje v slovenski družbi in politiki ter s svojim satiričnim komentarjem nastavlja ogledalo slovenski sedanjosti.

Sašo Hribar bo na zgoraj omenjeno obletnico pripravil oddajo, ki jo v danih okoliščinah sploh lahko, gotovo bo posebna, ker bo zaznamovana z varnostnimi ukrepi zaradi koronavirusa. Tokrat bo sam v studiu Prvega programa.

Radio Ga Ga Foto: Katja Kodba
Radio Ga Ga Foto: Katja Kodba

Začetki oddaje Radio Ga Ga segajo v leto 1990, ko je Sašo Hribar, voditelj na Radiu Slovenija, želel ustvariti oddajo, s katero bi javnost obveščal o aktualnih, udarnih dogodkih. Po uspešni predstavitvi svoje oddaje takratnemu vodstvu so mu omogočili osemurni program, in sicer na Tretjem programu Radia Slovenija vsak petek dopoldne. Prva oddaja je šla v živo v radijski eter 6. aprila 1990. V oddaji se je ustvarila ena ali več situacij, v kateri se znajdejo imitirani liki. Slednji komunicirajo bodisi medsebojno bodisi z novinarjem o aktualnih političnih dogodkih, gospodarskih spletkah, športnih dosežkih, naravnih katastrofah, splošnemu dogajanju v Sloveniji ... Vsak imitiran lik zagovarja svoja stališča, deli kakšen dogodek iz življenja in predstavi svojo vizijo prihodnosti. Teme govora so vedno predstavljene na karikiran oziroma satiričen ali ironičen način, saj preko likov subtilno podajajo kritiko slovenskih političnih razmer, družbe in konec koncev tudi splošnih človeških slabosti.

Oddajo, ki je bila na začetku dolga osem ur, je Hribar začel ustvarjati skupaj s sodelavcema Emilom Filipčičem in Boštjanom Škrabom. Današnja ekipa Radia Ga Ga šteje osem članov, in sicer poleg Saša Hribarja jo sestavljajo še Tilen Artač, Aleksander Pozvek, Nejc Mravlja, Nejc Krevs, Jure Mastnak, Marko Cirman in Valentina Plaskan.

Idejni in izvedbeni vodja oddaje je vseskozi Sašo Hribar, poleg Hribarja pa je prvo oddajo soustvaril tudi Boštjan Škrab. V naslednjih oddajah so se pridružili še Tomo Pirc, Robert Škerjanc, Matej Rus in Boštjan Lajovic, ki so ekipo kmalu zapustili. Leta 1991 se je nato za približno leto dni Hribarju pridružil Emil Filipčič, ki je pomembno zaznamoval Radio Ga Ga. Hribar je takrat igral med dvajset in trideset likov, med prvimi liki iz tistega časa pa sta škrlatni kozel Ignac in devica Surla. Po odhodu Filipčiča je Hribar kar nekaj let samostojno delal program, oddaja pa se je postopoma skrajšala z osmih ur na dve uri in kasneje na uro in pol.

Leta 2000 se je Hribarju pridružil Jure Mastnak, ki je kmalu tudi sam opogumil in predstavil svoje prve like: Luljo Mirči (imitacija Mirana Ališiča), Jeremija in lik Srečka Katanca, imenovanega Sračko. Leta 2003 se ekipi priključi Marjan Šarec. Njegove prve vloge so bili Srac (imitacija Radka Poliča – Raca) ter liki Saša Pečeta, Matevža Krivica, kasneje še Karla Erjavca in Janeza Drnovška, veliko priljubljenost pa je doživel predvsem z izmišljenim likom Ivana Serpentinška. Tilen Artač in Jure Godler sta se pridružila ekipi Radia Ga Ga leta 2004.

Godlerjeve prve imitacije so bile Tony Blair, George Bush in Mr. Bean, Artač pa se je najprej lotil likov Janeza Podobnika, Svetlane Makarovič in Slavka Gabra. Leta 2007 je član ekipe Radia Ga Ga za kratek čas postal tudi Klemen Slakonja, ki je imitiral osebe iz glasbenega sveta: Anžeja Dežana, Jana Plestenjaka, Roka Kosmača in Fredija Milerja. V letu 2009 se oddaja Skrajša na 50 minut programa, Godler pa se odloči, da zapusti ekipo. Leto kasneje se je imitatorjem pridružil Nejc Mravlja, ki imitira Arturja Šterna, leta 2012 pa Aleksander Pozvek z liki Karla Erjavca in Igorja Lukšiča. Zadnji član, ki je obogatil ekipo leta 2014, je bil Marko Cirman, imitator Tomaža Hudomalja, Ane Kobal in popularnega nizozemskega kuharja Rudolpha van Veena.

Sašo Hribar je ob tej priliki povedal: »Optimistično zrem na trideseto obletnico Radia Ga Ga. Praznovanje smo prestavili za 20 let, torej na 50-letnico, ko bomo ekipa Radia Ga Ga zreli, odgovorni in morda tudi smešni.«

Tilen Artač: Radio Ga Ga je izoblikoval najbolj popularno psihologinjo pri nas, gospo dr. Ifigenijo. Ta ubira čisto nove in posebne pristope k pogovoru z vsemi gosti. Dr. Ifigenija obljublja, da se bomo v obdobju koronavirusa za izboljšanje razpoloženja naučili zapeti tudi kakšno novo lepo pesmico, s katero bomo pregnali virus iz naše lepe male deželice.

Ob 30. obletnici oddaje Radio ga ga pa bo v torek, 7. 4. 2020, ob 20.55 na TV SLO 1 na sporedu tudi dokumentarni film z naslovom Radio Ga Ga, ki predstavlja vpogled v delovanje oddaje in razumevanje, kako je nastala, se spreminjala in se ustalila v današnji obliki. Uporabljeni so video arhivski posnetki prvih let, kjer ob Sašu Hribarju, ki je od vsega začetka duša, energija in motor oddaje, v etru sodeluje tudi Emil Filipčič in ostali začetniki te izjemne radijske oddaje. Poleg posnetkov oddaj iz različnih časovnih obdobij v filmu sodelujejo tudi nekateri ustvarjalci ter liki, ki so jih in jih še vedno imitira ekipa Radia Ga Ga. Scenarist in režiser filma je Dušan Moravec.

Napovednik: Radio Ga Ga, dokumentarni film

Radio Ga Ga pa se skladno s tehnološkim napredkom tudi posodablja. Tako ni več zgolj radijska oddaja, temveč jo lahko spremljate tudi preko vidnega prenosnika na Facebook strani Prvega radijskega programa. Multimedijski center RTV snema dogajanje v studiu in posnetke oddaj objavlja v svojem arhivu. Najnovejša možnost spremljanja oddaje pa je preko podcasta ali preko spletnega portala iTunes.

Omenjena radijska oddaja je izviren avtorski projekt in prav zato tudi zelo uspešen radijski izdelek, ki je bil v 90. letih v Monte Carlu izbran za najboljšo med živimi radijskimi oddajami. Uspešnost te radijske oddaje dokazujeta tudi dva viktorja za najboljšo radijsko oddajo.

26. oktobra 2006 je žirija RTV Slovenija Sašu Hribarju tudi za dosežke pri oddaji Radio Ga Ga podelila Ježkovo nagrado. Nekaj let pozneje jo je predvsem po zaslugi Radia Ga Ga prejel tudi Tilen Artač.

Zaradi letošnje pandemije koronavirusa žal slavnostne oddaje z gosti ne bo mogoče izpeljati, vseeno pa vas vabimo, da si petkove dopoldneve popestrite in prisluhnete ekipi Radia Ga Ga ob 10.05 na Prvem programu Radia Slovenija. V težkih časih humor in satira nedvomno pripomoreta k veliko boljšemu počutju. Saj veste kaj pravijo, smeh je pol zdravja.