Tudi v letošnjem obletniškem letu se bo Radio Koper ob vseh julijskih sobotah preselil med svoje poslušalce na plažo. Foto: Radio Koper
Tudi v letošnjem obletniškem letu se bo Radio Koper ob vseh julijskih sobotah preselil med svoje poslušalce na plažo. Foto: Radio Koper
Radio Koper - Capodistria: september 1951, naslovnica prve številke glasila Radia jugoslovanske cone Trsta, kot se je tedaj imenoval Radio Koper - Capodistria
Naslovnica prve številke glasila Radia jugoslovanske cone Trsta, kot se je tedaj imenoval Radio Koper - Capodistria iz septembra 1951. Foto: Radio Koper

Radio Koper – Capodistria je prvi radio, ki se je oglasil na Primorskem po drugi sv. vojni. V več kot šestih desetletjih delovanja in kljub poplavi konkurenčnih radijskih postaj ostaja med najbolj poslušanimi radijskimi postajami na Primorskem. Ustvarjalci obeh radijskih programov, regionalnega radijskega programa v slovenskem jeziku (Radio Koper), in radijskega programa za italijansko narodno skupnost (Radio Capodistria) v letošnjem obletniškem letu pripravljajo več dogodkov, s katerimi se bodo posvetili pomembnemu jubileju.

V soboto, 24. maja, pripravljajo popoldansko druženje na radijskem dvorišču z nastopi številnih glasbenikov in skupin, nagradnimi igrami ter razstavo starodobnih Tomosovih dvokolesnikov. Ob 18. uri bosta nastopila Tinkara Kovač in Enzo Hrovatin, na večernem koncertu, ob 20. uri, pa mlada kantavtorja z obeh strani meje, Žiga Rustja in Matteo E. Basta.

Dan kasneje, v nedeljo, 25.maja, bo Radio Koper v Lokvi pri Divači, ob 20. uri, praznoval skupaj s člani legendarne zasedbe Prizma. Kdo ne pozna njihovih največjih uspešnic, kot so Pogum, Senca, Od enih do treh …?

V ponedeljek, 9. junija, bodo skupaj z italofonsko skupnostjo v Pretorski palači organizirali mednarodni simpozij o jeziku kot izkušnji na meji med dvema svetovoma ter medijski izkušnji ob meji. Simpozij se bo zaključil s koncertom italijanskega igralca in pevca Monija Ovadie, ob 20.30 v palači Belgramoni Tacco koprskega pokrajinskega muzeja.

Praznovanje se bo v juliju nadaljevalo na izolski plaži Svetilnik, kjer se bo Radio Koper s poslušalci in obiskovalci ob dobri glasbi družil vse julijske sobote.

Radia Koper in Capodistria združujeta prebivalce na obmejnem območju
"Ena od pomembnejših usmeritev obeh radijskih postaj je čezmejno sodelovanje z italijanskimi in hrvaškimi mediji, povezovanje prebivalcev obmejnih delov Italije, Slovenije in Hrvaške ter odprtost za manjšinska in obmejna vprašanja," pojasnjujeta odgovorna urednika Radia Koper, Andrej Šavko, in Radia Capodistria, Aljoša Curavić.

Radia Koper - Capodistria sodelujeta v številnih regionalnih in čezmejnih projektih, med njimi imajo nekateri že dolgoletno tradicijo, npr. Osebnost Primorske in Gospodarstvenik Primorske, ki ju pripravljajo skupaj s TV Koper - Capodistria in časnikom Primorske novice, ter izbor najboljših primorskih športnikov, Naš športnik, skupaj radiem RAI Trst A.

V sodelovanju s hrvaškim Radiem Pula pripravljajo večjezično oddajo Istrski kalejdoskop, pristopili pa so tudi k uresničevanju projekta večjezičnega spletnega portala. Radio Koper tudi vsa leta podpira in z zvokovnimi posnetki ohranja dediščino revije pevskih zborov Primorska poje, sodeluje pa tudi s primorskimi glasbenimi šolami in podpira mlade glasbene talente.

Iz zgodovine radia
Radio Koper se je prvič oglasil 24. maja 1949 zvečer z imenom Radio jugoslovanske cone Trsta - Radio Trieste zona Jugoslava, redno pa je začel oddajati naslednje jutro. Po ukinitvi Svobodnega tržaškega ozemlja (STO) se je leta 1954 združil z Radiem Ljubljana. Do leta 1954 je oddajal program v slovenščini, italijanščini in hrvaščini. Od 1954 do 1979 je bil program pretežno v italijanščini, dva kratka slovenska bloka sta bila le v jutranjem in večernem času. Leta 1979 sta se programa ločila na lastne oddajnike, leta 1980 je začel delovati Studio Nova Gorica, leta 1992 pa se je program v slovenščini razširil na celodnevni.