Radio Maribor praznuje 75 let delovanja.
Radio Maribor praznuje 75 let delovanja.

Radio Maribor je prve mesece svojega delovanja pripravljal vsak dan približno tri ure programa, ki so ga poslušalci lahko spremljali ne le prek radijskih sprejemnikov, temveč tudi s pomočjo 50 zvočnikov v mestu, na katerega so še mesec dni pred tem padale zavezniške bombe. Od posredovanja prvih obvestil v povojnem času je prerasel v nepogrešljivega regionalnega dopisnika Radia Slovenija, ki pripravlja pomemben regionalni radijski program za Štajersko.

Od leta 1985 ima Radio Maribor sedež v Regionalnem RTV-centru pod Pekrsko gorco, od koder vsakodnevno sooblikuje javno dogajanje in podobo RTV Slovenija. Program odlikujejo kakovostne informativne oddaje, jutranji in dnevni program in zahtevna lastna produkcija glasbenega in umetniškega programa.

V zadnjih letih smo okrepili delež lokalnih vsebin, poslušalcem pa jih posredujemo v obliki krajših novic in daljših informativnih oddaj med 6. in 17. uro, poglobljeno analizo aktualnega dogajanja pa ponujamo v Radijski tribuni. Vse bolj brana in prepoznavna v lokalnem okolju pa je tudi spletna stran Radia Maribor (radiomaribor.si). Odzivamo se na dogajanje v lokalnem okolju, hkrati pa dajemo zelo velik poudarek na lastnih temah in raziskovanju. Pomemben del dela naših novinarjev pa je tudi soustvarjanje informativnega programa Radia Slovenija – Radio Maribor je namreč nepogrešljiv kolektivni dopisnik nacionalne radijske mreže.

Nataša Rižnar, urednica uredništva informativnega programa
Od leta 1985 ima Radio Maribor sedež v Regionalnem RTV-centru pod Pekrsko gorco. Foto: Vires
Od leta 1985 ima Radio Maribor sedež v Regionalnem RTV-centru pod Pekrsko gorco. Foto: Vires

Da se je v radijskem svetu v smislu produkcije vsebin in vloge radia marsikaj spremenilo poudarja odgovorni urednik:

Če smo bili nekoč »samo« radio smo danes bolj podobni multimedijski produkcijski enoti, saj venomer razmišljamo o tem kaj lahko ponudimo preko radijskih valov, kaj umestimo na splet in družbena omrežja. Del ekipe se redno ukvarja z video produkcijo. Vse to je danes radio in znotraj razpoložljivih možnosti opravljamo vlogo nacionalnega radia na regionalnem nivoju.

Robert Levstek, odgovorni urednik
Od posredovanja prvih obvestil v povojnem času je prerasel v nepogrešljivega regionalnega dopisnika Radia Slovenija. Avtor: Vires
Od posredovanja prvih obvestil v povojnem času je prerasel v nepogrešljivega regionalnega dopisnika Radia Slovenija. Avtor: Vires

Novo platformo izbora glasbe in celotne administracije je uvedlo glasbeno uredništvo, ki ima po vzoru najrazvitejših zahodnih radijskih postaj začrtano pot in vizijo razvoja:

Radio Maribor je v vseh teh letih postal ključen regionalni medij za razvoj podravske glasbene umetnosti. Mladim glasbenikom nudimo prvo snemalno izkušnjo, spremljamo regionalno radijsko produkcijo in ostajamo ena izmed redkih radijskih postaj, kjer lahko glasbeniki svoje novitete v oddajah predstavijo v celoti.

Gregor Stermecki, urednik uredništva glasbenega programa