Program Ars, Prvi in Val 202 bodo letos s petimi dogodki soustvarjali program 39. Slovenskega knjižnega sejma. Tadej Golob, David Zupančič, Eva Mahkovic, Lila Prap, Tomato Košir, Aljoša Harlamov, Veronika Šoster in drugi bodo gostje okroglih miz in pogovorov, katerih skupni značilnosti bosta knjiga in sporočanje, bodisi z besedo ali vizualnim jezikom. Pogovarjali se bomo o Zupančičevi novi knjigi Znanost mirnega življenja, pretresali fenomen (avto)biografij in avtofikcije, razmišljali o prodornosti kakovostnih vizualnih govoric ob Tomatu Koširju in Lili Prap ter o slovenskem gostovanju na knjižnem sejmu v Frankfurtu v luči častnega gostovanja v Bologni. Podelili bomo tudi nagrado za najboljši knjižni prvenec in nagrado Radojke Vrančič za mladega prevajalca.

Radijski dogodki se bodo dogajali na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču v okviru 39. Slovenskega knjižnega sejma, in to na Glavnem odru ‒ v sredo, 22. novembra ‒ in na Pisateljskem odru, 23. novembra. Slišati bo mogoče tudi neposredne radijske prenose.

Program Ars, Prvi in Val 202 bodo letos s petimi dogodki soustvarjali program 39. Slovenskega knjižnega sejma. Foto: PR RTVSLO/Adrian Pregelj
Program Ars, Prvi in Val 202 bodo letos s petimi dogodki soustvarjali program 39. Slovenskega knjižnega sejma. Foto: PR RTVSLO/Adrian Pregelj

Sreda, 22. 11. 2023

17.00 Studio ob 17.00: Slovenska knjiga po Frankfurtu (Prvi)
Glavni oder
Za nami je največji slovenski dogodek na področju kulture v tujini, častno gostovanje Slovenije na Frankfurtskem knjižnem sejmu. Frankfurt je Sloveniji in slovenski knjigi prinesel večjo mednarodno prepoznavnost, vprašanje za naprej pa je, kako v prihodnje udejanjiti izkupiček iz Frankfurta. Ali bomo potem, ko smo v Frankfurtu naredili veliko reklamo za Slovenijo in slovensko knjigo, zaprli trgovino? Ali smo bili zaradi zapletov, ki so ogrožali izvedbo, do projekta premalo kritični, potem ko se je le sestavil? Gostje pogovora so: ministrica za kulturo Asta Vrečko, direktorica Javne agencije za knjigo Katja Stergar, direktor založbe Beletrina Mitja Čander, sokurator častnega gostovanja Slovenije v Frankfurtu Miha Kovač in direktor založbe UMCO Samo Rugelj. Pogovor vodi Aleksander Čobec.

18.00 Do mirnejšega življenja z Davidom Zupančičem (Val 202)
Glavni oder
Zdravnik, podkastar, digitalni vplivnež in avtor David Zupančič po uspešnem prvencu Življenje v sivi coni javnosti predstavlja novo knjigo, tudi zvočno, z naslovom Znanost mirnega življenja. Gre za pripoved o iskanju miru, ki temelji na avtorjevih osebnih izkušnjah, hkrati pa ima močno znanstveno podlago. Zaradi naporov, ki spremljajo zdravniški poklic, se je namreč že zgodaj začel ukvarjati s čuječnostjo, učinkovito metodo za obvladovanje stresa. Ob vsakdanjem tempu, svetovnih izzivih sodobnega časa in vse višjih pričakovanjih stresa ne manjka niti v številnih drugih poklicih, z novinarskim vred. O izkušnjah, metodah in poti k ravnovesju se bo z avtorjem pogovarjala Maja Ratej.

19.00 Globalni vizualni jezik z Lilo Prap in Tomatom Koširjem (Program Ars)
Glavni oder
Na odru Slovenskega knjižnega sejma se bosta srečala ustvarjalca, ki na prvi pogled nimata veliko skupnega. Pa vendar sta oba s svojo močno vizualno govorico prodrla v svet in prejela številne nagrade. Lila Prap je avtorica otroških knjig, pisateljica in ilustratorka. "Sprva mi je pripovedi ilustriral mož, a se je naveličal in ni bilo druge, kot da se tega lotim sama." Vrhunec uspeha je doživela na Japonskem, saj so tam njeni liki zaživeli še v risankah, na majicah, skodelicah in kot igrače. "Prav to je moč njenih podob – da preživijo toliko različnih medijev," o njej pove naš drugi gost, eden najopaznejših slovenskih oblikovalcev vidnih sporočil Tomato Košir. Njegova dela so bila razstavljena na več kot petdesetih skupinskih razstavah in v več kot tridesetih tujih knjigah, nedavno je za priznano ameriško revijo Politico oblikoval naslovnico. "Ni bistveno, da je podoba lepa, ampak da sporoča," pravi. Z Lilo Prap in Tomatom Koširjem se bo pogovarjal Žiga Bratoš.

Program Ars na 35. Slovenskem knjižnem sejmu. Foto: Program Ars
Program Ars na 35. Slovenskem knjižnem sejmu. Foto: Program Ars

Četrtek, 23. 11. 2023

16.00 Fenomen (avto)biografij in avtofikcije (Program Ars)
Pisateljski oder
Zakaj se biografije in avtobiografije pogosto znajdejo na lestvicah najbolj prodajanih del? Kakšna je pravzaprav razlika med avtobiografijo in avtofikcijo? Zakaj nas dela, ki temeljijo na resničnih dogodkih, tako privlačijo? In ne nazadnje, ali ni vsaka (avto)biografija nekoliko fiktivna? To je le nekaj vprašanj, na katera bodo gostje, Eva Mahkovic, Tadej Golob, Aljoša Harlamov in Veronika Šoster, poskušali odgovoriti na okrogli mizi o fenomenu (avto)biografij in avtofikcije. Moderator pogovora bo Sašo Puljarević.

18.00 Podelitev nagrade za najboljši knjižni prvenec in nagrade Radojke Vrančič za mladega prevajalca (Program Ars)
Pisateljski oder
Slovesna podelitev pomembnih nagrad na leposlovnem področju: nagrade za najboljši literarni knjižni prvenec, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev, in nagrade Radojke Vrančič za mladega prevajalca, ki jo podeljuje Društvo slovenskih književnih prevajalcev. Podelitev bo pospremljena s pogovorom z obema nagrajencema oziroma nagrajenkama, ki ga bo vodila Tina Kozin, in branjem odlomkov iz nagrajenih del.

Nove izdaje ZKP RTV Slovenija na Slovenskem knjižnem sejmu

Na Slovenskem knjižnem sejmu se bo predstavila tudi ZKP RTV Slovenija s svojimi novimi izdajami. Skupaj z Mladinsko knjigo v obliki zvočne knjige izdaja Zupančičevo Znanost mirnega življenja ter restavrirano in prenovljeno izdajo (prvič na CD-ju) Pravljic iz mačje preje in prvo izdajo uglasbenega Gala v galeriji Svetlane Makarovič. Predstavili pa bodo tudi novi ponatis Pekarne Mišmaš

Vabljeni v našo družbo!