Poslušanost programov Radia Slovenija in njihov pomen na medijskem trgu zadnja leta nenehno naraščata, saj vsak teden programe Radia Slovenija posluša več kot 40 odstotkov vseh prebivalcev Slovenije.1 Najvišjo poslušanost Radia Slovenija dosegajo termini dnevnoinformativnih oddaj, ki pa se že desetletje niso spreminjale, zato bodo najbolj poslušane informativne oddaje ustvarjalci posodobili in vsebinsko obogatili. Radio Slovenija želi s prenovo informativnih oddaj ohraniti in okrepiti kredibilno ponudbo informativnih vsebin, ki temeljijo na dejstvih, verodostojnosti, niso senzacionalistične, namenjene so širokemu krogu poslušalcev in uresničujejo javni interes na področju informiranja javnosti. Hkrati kažejo na ključne vrednote, kot so aktualnost, ažurnost, tehtnost in sodobnost.

1Vir: Media Pool (raziskava Radiometrija), vzorec: cca. 7500 oseb, starost 15‒75 let.

1. marca se spreminja zvočna podoba in vsebinska zasnova informativnih oddaj Radia Slovenija. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija
1. marca se spreminja zvočna podoba in vsebinska zasnova informativnih oddaj Radia Slovenija. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija

Spremembe informativnih oddaj

Poleg nove zvočne podobe, s katero se želijo približati sodobnemu poslušalcu, se obetajo tudi vsebinske spremembe osrednjih informativnih oddaj Radia Slovenija. Uvajajo se kot posledica temeljitega premisleka in na podlagi številnih raziskav o poslušanosti informativnega programa Radia Slovenija, starostni strukturi poslušalcev, migracij poslušalstva med radijskimi programi, primerjave z radijskimi hišami znotraj EBU, raziskave EBU Media Intelligence Service ter številnimi drugimi analizami.

Radijski dnevnik bo po novem vsak dan v tednu na sporedu pol ure prej, torej ob 18.30.

V osrednjih informativnih oddajah bo odslej še več živih vstopov v oddajo, pogovorov, analiz in komentarjev. Radijski dnevnik bo po novem vsak dan v tednu na sporedu pol ure prej, torej ob 18.30. Osrednjo jutranjo (Druga jutranja kronika) in popoldansko (Dogodki in odmevi) informativno oddajo bo vodil voditeljski par novinarjev iz dnevnoinformativne redakcije. Oddaja Danes do 13-ih bo odslej krajša in bo vsebovala vse pomembno domače in svetovno dogajanje pretekle noči in dopoldneva. Na Prvem programu ji bo sledila polurna oddaja Po Sloveniji, ki bo namenjena izključno lokalnim in regionalnim vsebinam. Ob vikendih bodo poenotili ponudbo informativnih vsebin in tako oddaji Prva jutranja kronika in Danes do 13-ih ob sobotah umaknili s sporeda in namesto slednjih vpeljali okrepljena poročila.

Radijski dnevnik bo po novem vsak dan v tednu na sporedu pol ure prej, torej ob 18.30. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija
Radijski dnevnik bo po novem vsak dan v tednu na sporedu pol ure prej, torej ob 18.30. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija

Radio Slovenija bo tedensko produciral 43 informativnih oddaj oz. vsak dan 135 minut informativnega programa. Poleg tega že nekaj časa aktivno nadgrajuje svoje vsebine na spletu tudi s ponudbo podkastov. Vsebinsko bogatitev radijskega programa, ki jo predstavljajo podkasti, razvijajo tudi z analitičnimi in raziskovalnimi informativnimi vsebinami (Umetnost možnega, Kronika+, Zgodbe).

Novice Radia Slovenija so že nekaj časa na voljo tudi v obliki podkastov. Najbolj priljubljena informativna oddaja je Jutranja kronika z več kot 5000 naročniki. V digitalno ponudbo pa so ustvarjalci zdaj dodali še kratka poročila, ki se osvežujejo od 6. ure zjutraj do 11. ure zvečer. V aplikaciji za podkaste jih lahko poiščete pod naslovom Novice Radia Slovenija ali News from Radio Slovenia, da bo priklic na pametnih zvočnikih nekoliko lažji. Kadarkoli jim boste prisluhnili, vedno boste slišali strnjen pregled najpomembnejših novic.

Programi Radia Slovenija dosegajo vedno večje število poslušalcev. Val 202 je drugi najbolj poslušan program v Sloveniji, preteklo leto se je za več kot pol leta zavihtel celo na prvo mesto, kjer po zadnjih podatkih raziskave Radiometrija za januar 2020 ostaja tudi v letošnjem letu. Radio Prvi je na četrtem mestu najbolj poslušanih in je lani že drugo leto zapored dosegel največjo rast dnevnega dosega med vsemi slovenskimi radijskimi programi ter hkrati tako kot Val 202 in Program Ars dosegel tudi svoj najvišji dnevni doseg v zadnjih (najmanj) desetih letih.2 Svojim rekordnim dosegom sta se močno približala tudi Radio Koper in Radio Maribor (Mediana RM). Najvišjo poslušanost dosegajo programi Radia Slovenija ravno v terminih dnevno-informativnih oddaj, med katerimi je najbolje poslušana Druga jutranja kronika, ki je tako hkrati tudi najbolje poslušana oddaja v Sloveniji. Po zadnjih podatkih raziskave Mediana RM2 je Drugo jutranjo kroniko leta 2020 povprečno poslušalo 9,4 % oz. 159.000 poslušalcev med 15. in 85. letom starosti, kar je za 1,0 odstotne točke oz. 14.000 poslušalcev več kot leta 2019 ali celo za 1,9 odstotne točke oz. 38.000 poslušalcev več kot pred dvema letoma. Prav tako so poslušalci v raziskavi Mediane v času epidemije povedali, da radijske novice največkrat poslušajo na Valu 202.3

2Vir: Mediana RM, vzorec: cca. 4800 oseb mesečno, starost 15—85 let.
3Vir: Raziskava Mediana, april 2020, merjenje TOM in zadovoljstva, vprašanih 703 anketirancev, splošna populacija starejši od 15 let, vzorec reprezentativen po spolu, starosti in regiji.

Zvočna podoba

Radio Slovenija je preko javnega povabila, ki je bilo objavljeno jeseni 2020, izbral avtorja glasbenih del za novo zvočno podobo informativnega programa Radia Slovenija za osrednje informativne oddaje, poročila na Prvem programu in novice na Valu 202.

Zvočna podoba je morala slediti ključnim značilnostim informativnih vsebin Radia Slovenija, prednost so imele prijave z inovativnim pristopom, pravo mero dramatičnosti, svežine in tudi nacionalne prepoznavnosti. 11-članska komisija je izmed 48 popolnih prijav 42 različnih izvajalcev izbrala glasbo skladatelja Sebastijana Duha, posnel jo je Simfonični orkester RTV Slovenija.

Avtor nove zvočne podobe informativnih oddaj Radia Slovenija je skladatelj Sebastijan Duh. Foto: Matjaz Wenzel
Avtor nove zvočne podobe informativnih oddaj Radia Slovenija je skladatelj Sebastijan Duh. Foto: Matjaz Wenzel
Sebastijan Duh

Sebastijan Duh je študiral Jazz klavir in kompozicijo na Bruckner Privatuniversität für Musik, Schauspiel und Tanz. Kot skladatelj je aktiven na številnih področjih, predvsem pri komponiranju glasbe za film in gledališče, pa tudi za številna avdiovizualna dela. Prav tako sodeluje kot aranžer in izvajalec pri mnogih slovenskih glasbenih projektih. Njegovo glasbo lahko slišite v številnih igranih filmih (Gajin svet, Prebujanja, Dva ena …), dokumentarnih filmih in serijah (Besede onkraj vidnega, Prebujanje spečega dvorca, Mistika Hotela Palace …), serijah (Življenje Tomaža Kajzerja, Literatura v gibanju, Lepo je biti sosed …) predstavah (Bimberli (Lutkovno gledališče Maribor), Jakec in breskev velikanka (SLG Celje), Cucki (MG Ptuj) …), glasbenih skupinah in oglasih. Kot skladatelj sodeluje tudi s priznano mednarodno agencijo Cezame Music Agency, kjer je doslej ustvaril glasbo za 24 albumov.