Po manj znanih poteh znanih sestavin z Mojco Mavec. Foto: RTV Slovenija/Katja Kodba
Po manj znanih poteh znanih sestavin z Mojco Mavec. Foto: RTV Slovenija/Katja Kodba

Kdo smo in kaj je na naši mizi, ko sedemo za njo? Hrana je več kot osnova za rast in obstoj, je naša osebna izkaznica. Mojca Mavec ter priznani gostinec in sommelier Valter Kramer bosta v oddajah sledila sestavinam po svetu. Vsaka oddaja bo posvečena eni izmed njih. V prvih oddajah bomo spoznali ječmen, koruzo, vinsko trto in čaj. Od kod izvirajo in kako jih uporabljajo v različnih kulturah? O sestavinah bodo govorili zanimivi gostje v studiu – bodisi tujci, ki živijo pri nas ali Slovenci, ki živijo izven meja naše države. Vsakokrat bo predstavljen tudi izziv za kuharsko ekipo na terenu. Skupaj se bomo spraševali, a rata a ne rata?

Foto: RTV Slovenija/Katja Kodba
Foto: RTV Slovenija/Katja Kodba

V prvi oddaji je bil glavni junak ječmen, kulturna rastlina, s katero so Slovani preoblikovali germanski svet. Druga oddaja, ki je na sporedu, v soboto, 30. septembra, pa bo posvečena koruzi. Mojca in Valter Kramar sta oba koruznika in velika ljubitelja tega zdravega žita brez glutena. Valter bo pripravil domačo polento, ki se je ne bi branili niti v vrhunski kulinariki, gostja, pisateljica Gabrijela Babnik pa bo predstavila vlogo polente v Burkini Faso, njeni drugi domovini. Po afriškem receptu bodo koruzo na terenu pripravili mladi slovenski zdravniki, ki so bili na odpravi v Afriki.

Ali veste od kod izvira vinska trta? Pot te sestavine nas bo v soboto, 7. oktobra, pripeljala vse do Gruzije. Od tam prihaja tudi nekdanji košarkar in vinar Vladimir Boisa. Predstavil nam bo, kako vino pridelujejo v njegovi domovini. Naravna vina so vedno bolj priljubljena tudi pri nas, na ta način vino prideluje slovenski vinar Aci Urbajs. Vinska trta in njen plod pa seveda nista uporabna le za pridelavo vina. Naša terenska ekipa, ki jo bodo sestavljali ljubiteljski vinarji, bo v Halozah pripravila gruzijsko sladico iz grozdnega soka.

Ratatujci nam bodo v soboto, 14. oktobra, postregli s čajem, tistim pravim. Ste vedeli, da sta zeleni in črni čaj pripravljena iz iste rastline? Ugotavljali bomo kakšno vlogo je imel čaj v naši kulturi, pokukali pa bomo tudi v daljne dežele. Na Japonskem sta priprava in pitje čaja dolgotrajen obred in ena pomembnejših tradicij. Približala nam jo bo gostja v studiu Japonka Taeko Onishi. Na terenu se bo v pripravi japonskega obreda pitja čaja preizkusila skupina slovenskih upokojencev.

Oddaja Ratatujci