Avtorji oziroma avtorice izbranih pravljic naj najkasneje do 13. decembra 2021, z izvodom pravljice potrdijo svoje avtorstvo prek e-naslova programzamlade@rtvslo.si in pripišejo svoje podatke.

O odzivu na natečaj je komisija zapisala:

»Na letošnji razpis je prispelo zares ogromno pravljic, razpisnim pogojem jih je ustrezalo čez 900. Ko je žirija postavljena pred zahtevo, naj jih izmed njih izbere štiri odstotke, je to težavna naloga. Najprej obilo branja in potem izmed odbranih odbrati najbolj odbrano. Vse izbrane pravljice ustrezajo predstavam komisije o jezikovni neoporečnosti in ustvarjalnosti, o izvirnosti in koherentnosti ter o možnosti zvočne uprizoritve. So prepričljive. Nekatere z mnogo dialoga, druge z malo ali brez njega. Nekatere s humorističnimi in dinamičnimi zapleti, druge z lirskimi pasažami in umirjeno refleksijo. Ene z živalskimi, druge s pravljičnimi, tretje s človeškimi liki. Prav vse pa na tak ali drugačen način zrcalijo otrokov svet ter ga upovedujejo z vsaj kakšnim presenetljivim pripovednim elementom. Morda je čuden čas preteklega in letošnjega leta vzpodbudil k pripovedovanju in zapisovanju pravljic. Potrebovali so jih tako otroci kot odrasli. Člani komisije si želimo, da bi se to lepo početje zavleklo tudi globoko v mirnejše čase.«

Zajec, lisica in noč (šifra: Orjemorje21)

Zmagovalna pravljica, katere avtor oziroma avtorica bo prejel 800 evrov, je pravljica z naslovom Zajec, lisica in noč (šifra: Orjemorje21).

Foto: Prvi program Radia Slovenija
Foto: Prvi program Radia Slovenija

V svoji utemeljitvi glede zmagovalne pravljice je komisija zapisala naslednje: »Komisija je za najboljšo pravljico izbrala besedilo z naslovom Zajec, lisica in noč. Zajca, ki odbira zdravo korenje na en kup, na drugega pa odlaga nagnitega, preseneti lisica, ki mu ponudi pomoč. A v nasprotju s pričakovanji se ne izkaže, da bi lisica rada zajca prelisičila: da bi se z njim rada spoprijateljila in ga na koncu pojedla. Izkaže se, da si lisica sama želi družbe pa ponudi pomoč zajcu, ki ga njena odkritost bega. A lisica si céli osamljenost le kratek čas, do jutra, ko si bo šla spet iskat mastne malice. Pravljica tematizira srečanje in strah. A ne samo zajčev strah, tudi lisičin strah pred osamljenostjo, nočjo in močnejšimi od nje. Dialog obeh protagonistov je napolnjen z vprašanji, ki mnogokdaj ne potrebujejo odgovorov, in z zamolki, ki povejo več, kot bi izrekle besede. Poslušalčevo razpoloženje je uglašeno z zajčevo opreznostjo in negotovostjo pred lisičinim sicer zvijačnim, a do zajca ta hip, kot se zdi, nezvijačnim obnašanjem. Z zajcem kot v napeti kriminalki do konca ne vemo, ali lisica res nima nič za bregom. Jutro prinese razplet, lisica odide. A konec ostaja odprt kot nov dan. Poslušalci z zajcem vred ugotavljamo: »Mogoče je pa ta svet bolj čuden, kot se zdi. Mojstrska pravljica, ki morda ne bo samo uspavala, ampak bo dala tudi sanjati in kaj misliti še naslednji dan

Prvi program Radia Slovenija je oktobra razpisao natečaj za izvirne slovenske pravljice za oddajo Lahko noč, otroci! Natečaj se je zaključil 5. novembra 2021. Na natečaj je prispelo 945 pravljic.

Strokovna komisija predlaga za odkup naslednje pravljice:
1. Zmaji v operi (šifra: TakeZmajske)
2. Preluknjana marela in strgan dežnik (šifra: Sponka)
3. Grozen dan (šifra: Ota)
4. Klet (šifra: Temni kraji)
5. Odraščanje (šifra: Scenaristka)
6. O hitrem polžku in počasni miški (šifra: Castelfranco2021)
7. Tatinska gostija (šifra: #Mrzlakava)
8. Skrivno življenje knjig (šifra: Pet v družini)
9. Pospravljen gozd (šifra: KIM1989pravljica)
10. Zajček se je izgubil! (šifra: KONGO)
11. Potoček in smisel življenja (šifra: Pipa)
12. Kako se napiše pravljico (šifra: tulipanovec)
13. Žabica Rozi (šifra: 654518)
14. Jolanda in Henrik (šifra: jesenskesanje11)
15. Ne grem še spat, sploh nisem še zaspana (šifra: 25062019)
16. Kdo se boji velikih oči (šifra: nepozebnik)
17. Hudobci ne jočejo (šifra: 03061963)
18. Zakaj zima zamuja? (šifra: ZAKAJ)
19. Jež in njegova spretnost (šifra: d147o)
20. Modri slon (šifra: 88888888)

Avtorji oziroma avtorice zmagovalne pravljice in dvajsetih pravljic, predlaganih za odkup, naj najkasneje do 13. decembra 2021, z izvodom pravljice potrdijo svoje avtorstvo prek e-naslova programzamlade@rtvslo.si in pripišejo svoje podatke. Avtorje in avtorice nagrajene in drugih izbranih pravljic bodo razglasili 21. decembra 2021 na spletni strani Prvega programa Radia Slovenija in pred oddajo Lahko noč, otroci!, v kateri bo prvonagrajeno zgodbo v živo interpretiral dramski igralec. Odkupljene pravljice bodo objavljene v oddaji Lahko noč, otroci! na Prvem programu Radia Slovenija.

Prvi program Radia Slovenija, uredništvo za mlade, zaradi izjemnega odziva na natečaj in možnosti sodelovanja v prihodnosti, poziva še dvajset avtorjev, da z izvodom pravljice potrdijo svoje avtorstvo prek e-naslova programzamlade@rtvslo.si in pripišejo svoje podatke, da jih lahko uredništvo kontaktira. Javijo naj se avtorji naslednjih pravljic:
1. Gospodične (šifra: SCENARISTKA)
2. Objokana Neli (šifra. PREPELICA)
3. Dante se okuži (šifra: TakeZmajske)
4. Jesen, ki je želela postati pomlad (šifra. Sponka)
5. Lisičja šola ali Viktorija gre v šolo (šifra: Viktorija)
6. Polžek v zajčkovem ušesu (šifra: Frnikola)
7. Zabavna pra-pravljica (šifra: MORTADELA)
8. Mila in vsevedni velikan (šifra: Dolgoprsti)
9. O drobni ženici (Orjemorje21)
10. Zakaj je Gašper nehal stavkati (šifra: Klani21)
11. O javorovem listku, ki bi rad hodil v šolo (Dve Veverici)
12. O vejici, ki je šla v svet (šifra: BelaBukev)
13. O hroščku, ki je padel na hrbet (šifra: Pipa)
14. Podkev in njena sreča (šifra: Pipa)
15. Čudotvorna košara (šifra: KATST)
16. Soda dežela (šifra: Roza milo)
17. Prigoda zobne miške (šifra: Taščica)
18. Na valovih (šifra: iva spi)
19. Neustrašni (šifra: KOR1001)
20. Kdo je prebudil Sonce? (šifra: Naiko)

Foto: juL McOisans/Tomaž Drnovšek/RTVSLO
Foto: juL McOisans/Tomaž Drnovšek/RTVSLO

Natečaj je del EU projekta B-Air Radia Slovenija

Natečaj za slovenske izvirne pravljice je del triletnega projekta B-AIR, katerega nosilec je Radio Slovenija. Projekt, kjer devet partnerskih organizacij iz sedmih evropskih držav pod vodstvom Radia Slovenija, raziskuje vlogo zvoka v razvoju človeka nastaja v tesnem sodelovanju umetnikov in uglednih mednarodnih strokovnjakov s področja razvojne psihologije, nevrofiziologije, nevropsihologije, psihoakustike, muzikoterapije, glasbene pedagogike idr. Cilj projekta je ustvarjanje zvočne umetnosti za dojenčke, malčke in ranljive skupine. Projekt je finančno podprt v okviru programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

Oddaja Lahko noč, otroci! je na sporedu Radia Slovenija že več ko 56 let in vsak večer ob 19.45 na Prvem programu pospremi najmlajše v svet sanj. V vseh teh letih se ni veliko spreminjala, še vedno ima na začetku prepoznaven avizo Urbana Kodra, se je pa v zadnjem desetletju ali dveh spremenil način poslušanja. Veliko staršev in otrok pravljice namreč posluša v spletnem arhivu in med podkasti. Oddaja Lahko noč, otroci! je poleg oddaje Radio Gaga najbolj poslušan podkast z več kot 8000 naročniki.