Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

Uredništvo oddaj za otroke in mlade Televizije Slovenija že leta ustvarja z mladimi in za mlade. Tako smo zdaj že navajeni, da vsak petek popoldne Infodrom poskrbi za novice tedna, ob sobotah dopoldne pa se v živo družimo z oddajo za predšolske otroke Z kot Zofka in z oddajo za mlade, ki jo vodita Nik Škrlec in Nika Rozman, Krompir. Že deset let nas zabavajo in izobražujejo Firbcologi, tudi Male sive celice krepimo, za odraščajočo mladino pa je tukaj Osvežilna fronta. Sobotna jutra pa od te sobote naprej ponovno lepša tudi Ribič Pepe.

Igor Ribič je vsebino 14. sezone oddaje za otroke povzel takole: »Strah ima velike oči, a otroci ga znajo premagati s pomočjo priljubljenega Ribiča Pepeta. Prijazni brkatež zna na primer ukrotiti električno strelo, pilotirati letalo, prijeti žabo in pojesti brokoli za kosilo. Pri teh nevarnih pustolovščinah mu pomagajo Kakadudu, Foksner, Ronja pa tudi številni pogumni in pametni otroci. Skupaj zapojejo, zaplešejo in ustvarjajo čudovite čarovnije. Tako s svojimi vragolijami razveseljujejo številne zveste male in velike prijatelje. Z Ribičem Pepetom slovenski otroci že štirinajsto leto rišejo, ustvarjajo, muzicirajo, migajo in se veliko koristnega naučijo. Predvsem pa se do solz nasmejijo in neskončno zabavajo. Vsako leto bolj.«

Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

V vseh teh letih se je zvrstilo že skoraj 300 epizod priljubljene oddaje, 300. bo na sporedu zadnjo soboto v januarju. Tudi 14. sezona prinaša dve novi pesmici s koreografijama, ki ju je priskrbel Jože Potrebuješ s Čuki. Videospota z všečnima koreografijama Anite Vihtelič za novi pesmi Gusar in Avtobus je ekipa posnela v Marezigah in Ankaranu.

Tako kot v vseh drugih oddajah za mlade na Televizija Slovenija, si tudi pri ustvarjanju Ribiča Pepeta prizadevamo za to, da oddaje dosegajo res visoko kakovost, trudimo se z jezikom, humorjem, sledimo trendom, ki jih imajo mladi radi, tudi produkcijsko ves čas delamo tako, da so oddaje vizualno bogate in kakovostno pripravljene. Ribič Pepe s pomočjo zabave otrokom prinese marsikatero poučno informacijo – brokoli je lahko tudi okusen, pri prečkanju ceste moramo biti pozorni, uši so običajna nadloga, ki se je brez večjih težav znebimo. Otroci se ob gledanju oddaje naučijo, da se žabe na primer zaradi razmnoževanja vsako pomlad selijo k vodi, na poti selitve pa jim pot lahko prečkajo avtomobili. Ribič Pepe v eni od oddaj tako pomaga žabam čez cesto in se hkrati spopade s strahom pred dvoživkami.

Ribiča Pepeta ni brez ironičnega Kakaduduja in zvitega lisjaka Foksnerja, glas obema daje Lucija Ćirović. Že drugo sezono pa nas na terenu spremlja tudi lutka Ronja, rdečelaska z dvema čopkoma. Boštjan Štorman jo je izdelal v nekaj dneh, saj je tik pred terenskimi snemanji prišlo navodilo, da so snemanja z otroki odsvetovana. Nadarjena Boštjan in Lucija sta sicer resnično pomemben del oddaje Ribiča Pepeta, ki sta ji srčno zvesta: »Nima vsak animator te priložnosti, da lutko animira na barki sredi morja,« je Boštjan Štorman na kratko povzel svoj pogled na 14. sezono oddaje.

K sodelovanju smo tudi letos povabili otroke, sicer manj kot v času pred epidemijo covida 19, a v vsaki oddaji na terenu nastopita dva otroka. Tudi pri studijskih trikih so Pepetu v pomoč otroci. Omejili pa so se na snemanja z največ tremi otroki.

»Ustvarjanje z otroki in za otroke prinaša posebno odgovornost, vrhunska uglašena ekipa z režiserjem Vojkom Boštjančičem je po mojem mnenju delo odlično opravila. Ko ustvarjalci delo obvladajo in ga opravljajo srčno, je tudi urednikovanje oddaji prijetno,« je sodelovanje pri 14. sezoni oddaje Ribič Pepe povzela urednica Mateja Leban.