V svoje televizijske in radijske programe je umestila dodatne prenose verskih obredov, ki vernikom omogočajo varno prisostvovanje bogoslužju.

Za trud in opravljeno delo se je Javnemu zavodu RTV Slovenija zahvalil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, pri čemer je posebej poudaril prenos verskih obredov v spomladanskem postnem času in med velikonočnimi prazniki.

Neposreden prenos bogoslužij na TV SLO

Na Televiziji Slovenija bomo tudi v drugem valu epidemije v sodelovanju z Regionalnim studiem v Mariboru zagotavljali neposredne prenose nedeljskih bogoslužij. Prenos katoliške svete maše bo potekal iz mariborske stolnice, vsako drugo nedeljo pa bo prenos evangeličanskega bogoslužja iz Murske Sobote. V medsebojnem sodelovanju bomo pripravili vsebinsko obogatene prenose in tako gledalcem omogočili, da kljub omejitvam zaradi epidemije doživijo pomembne verske praznike, tako dan reformacije, 31. oktobra, kot praznik vseh svetnikov, 1. novembra.

Poleg rednih nedeljskih prenosov bo TV Slovenija neposredno prenašala praznična bogoslužja.

TV Slovenija ob tem pripravlja redne verske oddaje in tudi v teh izrednih časih gledalce informira o delovanju Cerkva in verskih skupnosti. Ob rednih oddajah bo TV Slovenija posebno pozornost vernikom posvečala ob verskih praznikih in spominskih dnevih tako v tematskih oddajah Uredništva verskih oddaj, drugih oddajah, ki nastajajo v Kulturno umetniškem programu, kot v oddajah Informativnega programa.

Praznično tudi na Radiu Slovenija

Na Radiu Slovenija bomo tudi med drugim valom epidemije v sodelovanju s TV Slovenija in/ali TV Maribor zagotavljali prenose svetih maš, predvidoma vse iz mariborske stolnice. Evangeličanski bogoslužji pa bosta 31. 10. iz Moravskih Toplic in 8. 11. iz Murske Sobote – podobno kot aprila in maja letos. Ob rednih rubrikah in oddajah bomo še posebno pozornost vernikom posvečali okrog večjih praznikov tako v tematskih oddajah kot v informativnem programu.

Prenos bogoslužja tudi v madžarskem jeziku

Na RTV Slovenija pripravljamo tudi radijski in televizijski program za avtohtoni narodni skupnosti. Na Pomurskem madžarskem radiu so se med prvim valom epidemije odločili, da bodo prenose maš in bogoslužij v madžarskem jeziku v program umestili tedensko (do tedaj so bile na sporedu radijskega programa enkrat mesečno). Za enak način prenosa maš in bogoslužij so se odločili tudi ob tokratni razglasitvi epidemije.

V soboto pa bodo ob prenosu nedeljske maše iz Dobrovnika ob dnevu reformacije prenašali še evangeličansko bogoslužje iz Domanjševcev. Takšna programska shema bo v Pomurskem madžarskem radiu veljala toliko časa, dokler verniki ne bodo mogli obiskovati maš in bogoslužij v cerkvah.

Klic dobrote tokrat iz Studia 1

Zaradi zahtevnih epidemioloških razmer in z njimi povezanih ukrepov tokratna dobrodelna prireditev Klic dobrote ne bo potekala v dvorani Golovec. TV Slovenija se bo zato letos dodatno angažirala in bo omogočila, da bo prireditev potekala v živo iz Studia 1 Televizije Slovenija. Seveda ob upoštevanju vseh ukrepov NIJZ. Zagotovili bomo vse potrebno za izvedbo prireditve in jo neposredno prenašali na TV SLO 1, saj se na RTV SLO zavedamo pomena te tradicionalne humanitarne prireditve.