Programske vsebine in siceršnja geopolitična razmejitev namreč kažejo, da je potreba po stalnem dopisniku iz Azije velika, zato komisija zagovarja stališče, da RTV Slovenija v tem delu odpre stalno dopisništvo, ki bo pokrivalo območje Azije in del Oceanije. Ob lastnih programskih potrebah na smiselnost dopisništva v tem delu sveta kaže tudi primerjava z drugimi članicami EBU, saj je RTV Slovenija ena izmed redkih članic, ki v Aziji nima svojega dopisništva. Javni servisi imajo stalna dopisništva v različnih državah, najpogosteje s sedeži v Pekingu, Šanghaju, Bangkoku, New Delhiju in Singapurju.

Glede na zapletene razmere na Kitajskem in težave z vsakodnevnimi administrativnimi dovoljenji za snemanje s kamero ter zaradi višjih življenjskih stroškov, ki si jih trenutno ne moremo privoščiti, je komisija predlagala, da se za začetek odpre dopisništvo v Bangkoku (tam imajo dopisništvo med drugim češka in švedska televizija ter britanski BBC). V prid tej lokaciji govorijo tudi logistične rešitve, saj je iz Bangkoka možno v kratkem času in z razmeroma ugodnimi letalskimi povezavami doseči številne lokacije na območju Azije, kakovost in stroški življenja pa so v danih razmerah sprejemljivi.

Ob tem bi radi poudarili še, da gre za regijsko dopisništvo, kar pomeni, da se od dopisnika pričakuje, da bo iz Bangkoka spremljal dogajanje na širšem območju. Gre za enak princip pokrivanja, kot ga zagovarjamo na Balkanu, kjer je dopisnik iz Srbije in širšega območja Balkana nastanjen v Beogradu, vendar poroča iz celotne regije.