V preteklih tednih smo bili na RTV Slovenija z različnih strani deležni neupravičenih očitkov na račun dela dopisnikov RTV Slovenija. Očitke, povezane z opravljanjem njihovega dela, ostro zavračamo. Prav tako obsojamo napade nanje, vse poskuse blatenja in izvajanja pritiska nanje. Poudarjamo, da naši sodelavci svoje delo opravljajo vestno, v izjemno zahtevnih delovnih okoliščinah in v skladu z vsemi novinarskimi standardi.

Spoštovani, prepričani smo, da je kultura dialoga ključen del zdrave in zrele demokratične družbe in da si moramo vsi prizadevati za neodvisnost in avtonomnost novinarstva in javnega medija. Na RTV Slovenija smo se in se bomo vedno zavzemali za dostojno in konstruktivno komunikacijo, tudi na družbenih omrežjih. K temu pozivamo tudi vso javnost.

Ob tem želimo javnosti ponovno sporočiti, da dopisnica iz Moskve Vlasta Jeseničnik v tem trenutku dela v izjemno zahtevnih okoliščinah. Po tem, ko je Rusija v začetku marca sprejela zakonodajo, po kateri novinarjem za širjenje domnevno lažnih informacij o ruskih vojaških silah grozi do 15 let zapora, smo bili v luči zaščite naše novinarke prisiljeni prilagoditi način poročanja iz Moskve. Kljub omejitvam, dopisnica razmere v Rusiji spremlja izjemno natančno in celovito ter prinaša pomembno dodano vrednost našim programom. Dopisnica za zdaj ostaja v Moskvi in bo s svojim delom nadaljevala, dokler bo to, skladno s profesionalnimi novinarskimi standardi, mogoče.