Zdrav, močan delavec je s svojim fizičnim delom preživljal družino, okoli rudnikov so se oblikovala mesta. Foto: Zvezdan Martić
Zdrav, močan delavec je s svojim fizičnim delom preživljal družino, okoli rudnikov so se oblikovala mesta. Foto: Zvezdan Martić

Zdrav, fizično močan delavec, ki je s svojim fizičnim delom preživljal družino, je bil simbol pravega moškega. Rudniki so bili gibalo razvoja, okrog njih so rasla mesta, rudarstvo je omogočalo splošni družbeni napredek. Garaško delo pod zemljo in nemogoče razmere so za preživetje zahtevale močne posameznike in še močnejšo skupnost. Ljudje z družbenega in socialnega roba, ki v življenju niso imeli veliko možnosti izbire, so zase in za druge zgradili lepši in boljši svet.

Z razvojem tehnologije pa je prišlo do zapiranja rudnikov, razpada skupnosti in izgube identitete.

Kanižarica, eno od rudarskih naselij. Foto: Zvezdan Martić
Kanižarica, eno od rudarskih naselij. Foto: Zvezdan Martić
Zvezdan Martić:
Zvezdan Martić: "V današnjem svetu, ko mnogi bogatijo z virtualnimi dejavnostmi, smo pozabili, da vse, kar imamo, nekje daleč od naših oči nekdo naredi z žuljavimi rokami." Foto: Adrijan Pregelj

Rudnik je preživel svetovno gospodarsko krizo in menjave lastnikov. Med vojno je deloval kot prvi partizanski rudnik, zaradi vdora vode je bil več kot leto dni zaprt, nato pa je desetletja omogočal boljše življenje rudarskim družinam in vsemu naselju.

Kmalu po osamosvojitvi so rudnik zaprli, kar je pred ves kraj postavilo zahtevo po ustvarjanju novih delovnih mest in novega načina življenja. Zaradi sesutja dejavnosti in načina življenja so se ljudje tu soočili z razpadom skupnosti in izgubo identitete. Kljub kasnejšemu lažjemu in lepšemu življenju na bolje plačanih in udobnih delovnih mestih bi se namreč nekdanji rudarji raje vrnili v nevarne jame.

»Rudarji so v dobrem in slabem simbol časov, ki jih nepreklicno ni več. Tovarištvo, medsebojna pomoč, močna identiteta posameznika in skupine, povezana skupnost, ki skrbi za svoje člane, in vera v boljšo prihodnost. Na drugi strani pa nevarno, garaško fizično delo, patriarhalna ureditev, krivična družbena in socialna razmerja, izkoriščevalski odnosi. V današnjem svetu, ko mnogi bogatijo z virtualnimi dejavnostmi, smo pozabili, da vse, kar imamo, nekje daleč od naših oči nekdo naredi z žuljavimi rokami,« opozarja avtor filma Zvezdan Martić.

V igrano – dokumentarnem filmu Kanižarica – delu čast in oblast bomo spoznali vse značilnosti rudarskega življenja, zgodba pa je oplemenitena tudi z osebnimi zgodbami in lokalnimi posebnostmi. Premierno si bomo film scenarista in režiserja Zvezdana Martića, snemalca Aleša živca in montažerja Andreja Modica ogledali v torek, 14. junija, ob 20.55 na TV SLO 1, po TV-predvajanju pa bo na voljo na zahtevo na 365.rtvslo.si.