Veliki oder Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana se ponaša z izjemno akustiko in je zato postal tudi občasno in pri glasbenikih zelo zaželeno prizorišče. V sezoni 2022/23 je zaživela nova glasbeno-gledališka platforma Ars in Drama, v okviru katere sta ustvarjalne moči združila Tretji program Radia Slovenija – program Ars in SNG Drama Ljubljana in predstavila štiri nepozabne koncerte.

Tudi v sezoni 2023/24 bo program Ars in Drama ponudil štiri vrhunske glasbene večere – zadnje, ki se bodo zvrstili na več kot 110 let starem Velikem odru pred začetkom celovite prenove SNG Drama Ljubljana. Najprej se bo v nedeljo, 15. oktobra, zgodil Poklon Jožetu Privšku.

Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Gala koncert Poklon Jožetu Privšku predstavlja legendarnega slovenskega jazzista, ki je postavil povsem nove standarde na slovenskem glasbenem prizorišču. Privšek je v 60-ih letih dvajsetega stoletja od Bojana Adamiča prevzel vodstvo Plesnega orkestra (danes Big Band RTV Slovenija) in ga popeljal v sam evropski in svetovni vrh. Zanj je napisal več kot deset tisoč skladb in priredb ter z njim posnel celo vrsto izjemnih plošč. Njegove vrhunske priredbe so med drugim uvrščene tudi v knjižnico slovitega Berklee College of Music v Bostonu. Kljub temu da je bila njegova prva ljubezen jazz, je bogato znanje prenesel tudi na druge zvrsti. Ustvaril je nekatere najlepše skladbe iz zlatega obdobja slovenske popevke. Spomnimo se samo zimzelenih Mati, bodiva prijatelja, Nad mestom se dani, Vozi me vlak v daljave, Ne prižigaj luči v temi in Silvestrski poljub. Big Band RTV Slovenija bo njegov bogati opus poustvaril pod vodstvom dirigenta Lenarta Krečiča. Gostje večera bodo Oto Pestner, Alenka Godec in Nina Strnad.

Naslednji Ars in Drama koncert, ki bo že v nedeljo, 19. novembra, bo poklon znamenitemu argentinskemu skladatelju tanga in solistu na bandoneonu Astorju Piazzolli s skupino Quatro Pro Tango in z gostjo Ano Bezjak. V nedeljo, 4. februarja 2024, se bo z avtorskim večerom predstavila vrhunska jazzovska vokalistka Nina Strnad. Za zaključek zadnje sezone, v še »stari«, Drami, pa nas 21. aprila 2024 čaka koncert slovenskega šansona. Na zadnjem Ars in Drama koncertu v neprenovljeni Drami, naslovljenem Srce šansona – pesmi slovenskih avtorjev, bodo sodelovali: Ana Bezjak, Metod Banko, Severa Gjurin, Boštjan Gombač, Tomaž Hostnik, Andraž Hribar, Aleksandra Ilijevski, Jure Ivanuša, Jadranka Juras, Matija Krečič, Alma Kužel, Bossa De Novo, Nina Strnad, Janez Škof in Jurij Zrnec.

Umetniški vodja cikla Ars in Drama je Hugo Šekoranja, nekdanji saksofonist in umetniški vodja Big Banda RTV Slovenija, danes urednik za jazz na Programu Ars Radia Slovenija.

Vstopnice za vse Ars in Drama koncerte stanejo 20 evrov (za I. in II. prostor) in 15 evrov (za III. In IV. prostor). Nakup je mogoče opraviti na spletni strani drama.kupikarto.si in pri blagajni SNG Drama Ljubljana. Popusti pri nakupu vstopnic: paket vstopnic za vse štiri koncerte: 70 evrov (za I. in II. prostor) ali 50 evrov (za III. In IV. prostor) ter 20-odstotni popust za abonente SNG Drama Ljubljana, dijake, študente in upokojence. Obiskovalce vljudno prosijo za prihod v dvorano do 19.45.