Dirigent Saša Nikolovski Gjumar. Foto: Osebni arhiv Foto:
Dirigent Saša Nikolovski Gjumar. Foto: Osebni arhiv Foto:

Pod naslovom »S Simfoniki v filmski svet« bo Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Saše Nikolovskega Gjumara pripravil glasbeni izlet po legendarni jugoslovanski kinematografiji.

Na koncertu pod taktirko priljubljenega makedonskega dirigenta Saša Nikolovskega Gjumarja, ki bo tokrat zagotovo nostalgično obarvan, bomo obujali spomine ob glasbi iz filmov Cvetje v jeseni, Sreča na vrvici, Maratonci tečejo častni krog, Partizanska eskadrilja, Ko to tamo peva, Bratovščina Sinjega galeba, Valter brani Sarajevo, Odpisani, Velo misto, Balkan ekspres, Kekec, Kapelski kresovi, Petrijin venac, Nacionalna klasa - Flojd in drugih. 'Posamezne skladbe so bile tudi pri nas že večkrat izvedene, zlasti tiste iz slovenskih filmov. Ni mi pa znano, da bi bil tej tematiki z naborom različnih skladateljev posvečen poseben večer,' poudarja Maja Kojc, umetniški vodja Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

»Ideja in motiv za izbor prav te filmske glasbe je v prvi vrsti poklon neizmerno bogati kinematografiji naše nekdanje domovine, ki tako v nas, ki smo ob teh filmih in nadaljevankah odraščali, kot tudi v tistih, ki so jih spoznali kasneje, vzbuja neko simpatično nostalgijo. Torej nek grenko-sladek okus, obarvan s spomini na otroštvo in mladost, pa tudi z edinstvenim balkanskim duhom in nenadkriljivim grotesknim humorjem,« dodaja Maja Kojc.

Saša Nikolovski Gjumar je dirigent širokega glasbenega spektra. Redno sodeluje z Makedonsko Filharmonijo, Makedonsko opero in baletom, predava na skopski Akademiji za glasbo, prisoten pa je tudi na številnih uveljavljenih festivalih.

Simfoničnemu orkestru se bo pridružil tudi Otroški pevski zbor RTV Slovenija, ki ga vodi Anka Jazbec. Kot solist na citrah bo nastopil Miha Dovžan, ki je sicer kot citrar posnel glasbo že za več slovenskih filmov, med drugim za filma Moja draga Iza in Cvetje v jeseni.

***

Saša Nikolovski Gjumar velja za enega izmed najboljših dirigentov Makedonije. Doslej je redno sodeloval z zborom in orkestrom Akademije za glasbo v Skopju, komornim orkestrom glasbene mladine ter z Makedonsko opero in baletom, Makedonsko Filharmonijo, makedonskim komornim orkestrom in drugimi. Za svoje delo z ansamblom za sodobno glasbo St. Sofia je leta 2001 prejel nagrado Georgi Bozikov za najboljšo predstavo na festivalu Dnevi makedonske glasbe. Saša Nikolovski sicer nastopa na Madžarskem, v Romuniji, Bolgariji, Avstriji, Srbiji, Bosni in Hercegovini, Črni gori in na Hrvaškem. Od leta 1998 poučuje dirigiranje, zborovsko dirigiranje in študij opere na skopski Akademiji za glasbo.