Naša družba se neprestano spreminja in nas postavlja pred nove izzive in številne spremembe. Izpraševanje o družbenih fenomenih, njihova refleksija in njihovo spoznavanje iz različnih zornih kotov je vodilo serije Družbeni fenomeni. S proučevanjem fenomenov ne zapisujemo le zgodovine in duha časa, temveč zapisujemo tudi določeno družbeno dogajanje, ki vpliva na širšo družbo.

Na TV SLO 1 prihajata dva nova dela serije, pretekle si lahko ogledate na spletni povezavi TUKAJ.

DRUŽBENI FENOMENI: ČAS BREZ ČASA
V sredo, 13. 1. 2021, ob 17.25 na TV SLO 1

DRUŽBENI FENOMENI: ČAS BREZ ČASA
DRUŽBENI FENOMENI: ČAS BREZ ČASA

Veliko delamo. Precej hitimo. Težko se ustavimo. Živimo v času, ko zares nimamo časa. Ali pa si ga samo ne vzamemo, ker se nam zdi, da bi ga bilo nespodobno imeti na pretek. Delovni procesi nas namreč nagovarjajo h nenehni navzočnosti, hitri odzivnosti, stalni dosegljivosti; bili pa naj bi kar se da hitri, produktivni in učinkoviti. K temu nas namreč nagovarja potreba po maksimalnem izkoristku časa in želja po večjem dobičku.

V izobraževalno-dokumentarnem feljtonu zato s strokovnjaki raziskujemo, kateri družbeni procesi vse so pripeljali do ideje, da nas bo le nenehna rast pripeljala do življenjskega blagostanja, kakšna je pri tem vloga industrijske revolucije; pa tudi, zakaj nas je strah praznega časa, kakšne so posledice naše razdrobljene pozornosti in kaj nas je o času in naglici naučila ustavitev javnega življenja.

DRUŽBENI FENOMENI: SREČA NA UKAZ
V sredo, 20. 1. 2021, ob 17.25 na TV SLO 1

DRUŽBENI FENOMENI: ČAS BREZ ČASA
DRUŽBENI FENOMENI: ČAS BREZ ČASA

Fotografije mladih, lepih teles in nasmejanih obrazov, slogani o tem, da je treba življenje zajemati z veliko žlico, reklamni oglasi, da je treba uživati in biti srečen … A kaj sreča sploh je, kaj užitek in kaj življenjsko zadovoljstvo? V želji po iskanju sreče odrivamo na stran vse, kar je negativno in neprijetno, hlastamo za novim in lepim, iščemo in kupujemo, medtem pa pozabljamo, da je sreča izmuzljiva, vedno korak pred nami in nikoli zares trajno ulovljiva.