Urednik, scenarist in voditelj Andrej Doblehar. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija
Urednik, scenarist in voditelj Andrej Doblehar. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija

Urednik, scenarist in voditelj Andrej Doblehar iz Uredništva izobraževalnih oddaj vsako leto zasnuje štiri polurne oddaje, v katerih predstavlja slovenska mesta, njihovo zgodovino, dediščino in tradicionalen utrip. V vsaki sezoni izbere mesta različnih slovenskih pokrajin, pri pripravljanju oddaj pa sodeluje z različnimi institucijami in strokovnjaki, s pomočjo katerih predstavi posamezno mesto. Z zgodbami o starejši likovni umetnosti, urbanizmu, arhitekturi in etnologiji popularizirajo slovensko kulturno dediščino in vabijo gledalce, da jo tudi sami odkrijejo.

Mestne promenade: Celje

7. december ob 17.20 na TV SLO 1

Knežje mesto Celje skriva številne dragocene umetnostne zaklade, dva zgodovinska vrhova pa je doseglo v antični dobi kot rimska Celeia in v srednjem veku pod Celjskimi grofi in knezi. Ustvarjalci dokumentarne serije so se sprehodili po mestni promenadi in ob javnih spomenikih odkrivali znane osebnosti, kot so Josip Pelikan, Alma Karlin in Anton Martin Slomšek. Bogato zgodovino mesta bosta predstavila etnologinja Urška Repar iz Muzeja novejše zgodovine Celje in zgodovinar Damir Žerič iz celjskega Pokrajinskega muzeja. Režiserka oddaje je Petra Hauc.

Srednjeveški dan na Starem gradu. Foto: Andrej Doblehar
Srednjeveški dan na Starem gradu. Foto: Andrej Doblehar

Mestne promenade: Vipava

14. december ob 17.20 na TV SLO 1

Vipavska plemiška rodbina Lanthieri je bistveno zaznamovala zgodovino kraja in okolice, zgradili so dvorca v centru Vipave in Zemono v neposredni bližini, po rodbini pa so poimenovali tudi serijo vin Lanthieri. Ob kulturni dediščini bo predstavljena tudi naravna dediščina izvirov reke Vipave, ki jo je zaradi obrambe pred turškimi vpadi želel z obrambnimi napravami zajeziti Leonardo da Vinci. Vipavsko grajsko dediščino nam bo predstavil kastelolog Igor Sapač, zbirko etnološke dediščine v Kebetovi hiši pa Magda Rodman. Režiser oddaje je Božo Grlj.

Vipavo zaznamujejo slikoviti izviri istoimenske reke. Foto: Andrej Doblehar
Vipavo zaznamujejo slikoviti izviri istoimenske reke. Foto: Andrej Doblehar

Mestne promenade: Idrija

21. december ob 17.20 na TV SLO 1

Na Unescovem seznamu svetovne dediščine je tudi dediščina živega srebra v Idriji, ki so jo skupno s španskim rudnikom v Almadenu uvrstili na Unescov seznam leta 2012. Rudnik živega srebra danes več ne deluje, pet stoletij pa je pomenil temelj za bogat gospodarski, socialni in kulturni razvoj mesta ter svetovno prepoznavnost Idrije. Dediščina živega srebra bo rdeča nit oddaje, po Mestnem muzeju nas bo vodila kustosinja Ivana Leskovec, v Antonijevem rovu vodnik Davor Vodopija, o idrijski čipki pa bo spregovorila Mateja Čuk. Režiserka oddaje je Magda Lapajne.

Panorama mesta. Foto: Andrej Doblehar
Panorama mesta. Foto: Andrej Doblehar

Mestne promenade: Koper

28. december ob 17.20 na TV SLO 1

Koper je osrednje mesto slovenskega Primorja in je bil nekdaj otok. Zgodovinska mestna vrata, imenovana Mudina vrata, so še edina ohranjena izmed dvanajstih mestnih vrat, bila pa so tudi edina, ki so vodila v mesto s kopenske strani. Svoj zgodovinski, intelektualni in umetnostni vrh je mesto doseglo pod Beneško republiko od poznega 13. do poznega 18. stoletja. Televizijska ekipa je obiskala praznik mestnega zavetnika sv. Nazarija, umetnostna zgodovinarja Salvator Žitko in Jure Vuga pa bosta predstavila izjemno bogato dediščino Kopra. Režiserka oddaje je Alma Lapajne.

TV-ekipa na snemanju najlepšega koprskega vodnjaka Da ponte. Foto: Andrej Doblehar
TV-ekipa na snemanju najlepšega koprskega vodnjaka Da ponte. Foto: Andrej Doblehar