Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Generacija Z se je preselila na družbena omrežja in s tem se je spremenil način, kako in katere informacije iščejo. Ocena, da mladi ne spremljajo več klasičnih novic, je zgolj mit. Zanimajo jih teme, ki jih tradicionalni mediji ne zaobjamejo v tolikšni meri, kot bi si želeli. Ali pa na način, ki bi se jim zdel (vizualno) privlačen.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

To so le nekateri izmed razlogov, da so se na Multimedijskem centru RTV Slovenija povezali z uredništvi mladinskih programov na Radiu in Televiziji ter skupaj z njimi začeli (i)zbirati vsebine, ki na atraktiven in informativen način predstavljajo dogajanje okoli nas. Nastal je skit.

Skit je splet vsebin mladih za mlade. Na njem se prepletajo najaktualnejše teme, interaktivne vsebine in izpovedi neobičajno običajnih posameznikov, ki tvorijo mozaik zgodb. Je prostor, kjer prikazujejo edinstvene dogodke v družbi in pojasnjujemo fenomene, ki nas obkrožajo. Pozornost je posvečena podajanju informacij preko video vsebin in podkastov. Ne ukvarjajo se več toliko s številom znakov, ampak s sekundami, s katerimi želijo privabiti pozornost (mladih) uporabnikov. Toda ne na račun puhloglavih skečev, plesov, norčij.

Posebno spletno mesto za mlade združuje vsebine, ki nastajajo v okviru Uredništva za nove medije in vsebine, ki jih pripravljajo v uredništvih radia in televizije. Poleg člankov in podkastov je posebna pozornost namenjena video-vsebinam, v katerih so predstavljeni posamezniki, ki s svojimi zgodbami dajejo zgled mladim z vidika osebne moči in poguma. S svojimi izpovedmi se bodo predstavili transseksualna oseba, nekdanji zasvojenec, študentska mama, mama, ki je doživela poporodno depresijo, dekle, ki se bori z osamljenostjo, dekleti, ki delujeta kot Unicef junior ambasadorki. Mlade in stare iz istih poklicev ali drugih skupnih področij pa tudi postavljajo pred enaka vprašanja in pustijo, da v medgeneracijski simbiozi pripovedujejo, kako različne okoliščine vplivajo oz. so vplivale na njih.

Skit je tudi prostor, kjer se zlivata mladostna energija in razlage sveta okoli in znotraj nas. Želi postati neke vrste arhiv časa. Je osrednja platforma, a hkrati močno sobiva z družbenimi omrežji, kot sta Instagram in YouTube. Cilj je, da skit postane ne samo splet vsebin, ampak skupnost, ki se lahko razvija in raste ob vsebinah RTV Slovenija.