Vseradijski Koncert doma.
Vseradijski Koncert doma.

V obdobju samoizolacije so na Valu 202 pripravili prav posebno serijo petintridesetih Koncertov doma, ki so poslušalcem krajšali popoldneve s pravim koncertnim vzdušjem v varnem zavetju njihovih dnevnih sob.

Koncerti v živo, z dodano vrednostjo in posebnimi gosti so nedvomno pustili neizbrisen pečat v vseh, še posebej v zvestih obiskovalcih koncertov, ki jim je izkušnja živega nastopa močno primanjkovala.

Projekt Koncerti doma je tudi primer zglednega sodelovanja med Radiem, Televizijo in Multimedijskim centrom RTV Slovenija (MMC), saj so bili koncerti, predvajani na Televiziji Slovenija in rtvslo.si ter izvedeni s pomočjo televizijskih kolegov. S Koncerti doma se je pokazala moč javnega medija.

Zelo sem hvaležna, da sem sodelovala pri tako hudem projektu. V času karantene je bila to tudi za nas v ekipi posebno lepa izkušnja in uživali smo vsak trenutek. Mislim, da je res nepozabno doživetje, da smo lahko po RTV Slovenija v živo poslušali in gledali vse te odlične glasbenike!

URŠKA ŽNIDARŠIČ, režiserka večine Koncertov doma

V sklopu Koncertov doma ste lahko prisluhnili tudi nekaterim glasbenim presenečenjem – zasedbi Joker Out in Zmelkoow sta svoj koncert izvedli na strehi Radia Slovenija, kar dvakrat pa ste lahko spremljali tudi vseradijski koncert, ki so ga prenašali na Radiu Koper, Radiu Maribor, Radiu SI, Prvem in Tretjem programu Radia Slovenija.

Poleg tega ste med 13. marcem in 19. junijem 2020 imeli priložnost prisluhniti izjemnim arhivskim glasbenim izkopaninam, saj so bili na sporedu posnetki starih Izštekanih oddaj.

Koncert doma je nastal z željo zapolnitve vsaj delčka praznine, ki je nastala ob popolnemu mrku glasbenih nastopov pred občinstvom. Serijalka je bila odlično sprejeta tako s strani poslušalstva kot tudi glasbenikov. Želeli smo predstaviti čim širši žanrski nabor in pri tem zajeti tako uveljavljena imena kot tudi tista v vzponu. Odziv je bil odličen, vrsta interesentov pa dolga, ampak nekje je treba potegniti črto, sploh zdaj, ko se dogajanje počasi spet seli na koncertne odre.

ŽIGA KLANČAR, urednik glasbenega programa Vala 202

Danes se serija koncertov v času, ko so koncerti odri samevali, zaključuje in daje »glavno besedo živim koncertom, tistim z občinstvom in vsem, kar sodi zraven«, je zapisala glasbena urednica Klara Zupančič.

Prisluhnite zasedbi MRFY ob 16.45 na Valu 202 in ob 22.35 na Drugem programu Televizije Slovenija!

Zasedba MRFY.
Zasedba MRFY.

Leta 2018 je skupina MRFY po izdaji kratkometražnega albuma nastopila v Jutranjem koncertu pri Andreju in v oddaji Izštekani pri Juretu Longyki, po kateri je izdala digitalni album Izštekani. Lani je nastopila tudi na koncertu Izštekanih 10, ki je obrodil z novo skladbo v sodelovanju z Matter. To lahko kmalu slišite na vseh platformah za pretočno poslušanje glasbe.

Jure Longyka je ob lanskem izštekanem koncertu zapisal:
"Ko smo lani napovedovali nastop MRFY v Izštekanih, smo jih označili kot “veliki dolenjski rockovski up”. Danes ne moremo zapisati drugače kot “novi novomeški rockovski velikani”. Rastejo kot goba, v enem samem letu so izdali prvi EP, album s posnetki iz Izštekanih in studijski prvenec. Če bi jim rekli, naj v Šiški zaigrajo nekaj najboljših trenutkov svojega studijskega izštekavanja, ne bi imelo smisla. Nikoli ne naredijo tistega, kar jim rečeš. Zato jih imamo Izštekani tako radi."