Rezultati natečaja bodo znani po 3. decembru 2021, ko bodo pozvali izbrane avtorje, da se izkažejo z izvodom pravljice in tako razkrijejo svojo identiteto. Izvirne in do sedaj neobjavljene pravljice bo sicer pregledala in izbrala tričlanska strokovna komisija v sestavi Peter Svetina, pisatelj, pesnik in predavatelj, Ana Krauthaker, režiserka v Igranem programu ARS-a in Alja Verbole, urednica oddaje. Med prispelimi pravljicami bodo izbrali zmagovalni, ki bo prejela glavno nagrado v vrednosti 800 evrov, več pravljic pa bo komisija tudi predlagala za odkup.

Foto: Prvi program Radia Slovenija
Foto: Prvi program Radia Slovenija
Foto: SOJ RTV SLO/Adrijan Pregelj
Foto: SOJ RTV SLO/Adrijan Pregelj

Odkupljene pravljice bodo objavljene v oddaji Lahko noč, otroci! na Prvem programu Radia Slovenija. Špela Šebenik, vodja projekta natečaja, je ob tem povedala: “Iskreno veseli in presenečeni smo bili ob tako velikem odzivu. Zanimanje za sodelovanje na letošnjem natečaju je namreč večje kot na zadnjem pred leti. To pomeni, da tovrstnih priložnosti v slovenskem prostoru manjka, da Slovenci radi pišemo, da imamo domišljijo in radi svoj materni jezik, predvsem pa se zavedamo pomena zvočnih pravljic.«

Rezultati natečaja bodo objavljeni 3. decembra 2021 na Prvem programu Radia Slovenija in na spletnih straneh Prvega programa in RTV Slovenija. Avtorje nagrajene in drugih izbranih pravljic bodo razglasili 21. decembra 2021 na spletnih straneh Prvega programa Radia Slovenija in pred oddajo Lahko noč, otroci!, v kateri bo prvonagrajeno zgodbo v živo interpretiral dramski igralec.

Foto: arhiv RTV SLO
Foto: arhiv RTV SLO

Oddaja Lahko noč, otroci! je na sporedu Radia Slovenija že več ko 56 let in vsak večer ob 19.45 na Prvem programu pospremi najmlajše v svet sanj. V vseh teh letih se ni veliko spreminjala, še vedno ima na začetku prepoznaven avizo Urbana Kodra, se je pa v zadnjem desetletju ali dveh spremenil način poslušanja. Veliko staršev in otrok pravljice namreč posluša v spletnem arhivu in med podkasti. Oddaja Lahko noč, otroci! je poleg oddaje Radio Gaga najbolj poslušan podkast z več kot 8000 naročniki.

Natečaj je del EU projekta B-Air Radia Slovenija

Foto: SOJ RTV SLO/Adrijan Pregelj
Foto: SOJ RTV SLO/Adrijan Pregelj

Saška Rakef Perko, vodja projekta B-Air iz Radia Slovenija: "Namen projekta je podpreti razvoj kvalitetnih zvočnih vsebin za najmlajše in ranljive skupine, zato posebno pozornost namenjamo preverjanju doseženih rezultatov. V projektu tako spremljamo odzive otrok na novo ustvarjena dela različnih ustvarjalcev, s ciljem ugotavljanja primernosti uporabljenih parametrov (zvočnih, glasbenih in govornih) pri ustvarjenih pravljicah."

Foto: juL McOisans/Tomaž Drnovšek/RTVSLO
Foto: juL McOisans/Tomaž Drnovšek/RTVSLO

Natečaj za slovenske izvirne pravljice je del triletnega projekta B-AIR, katerega nosilec je Radio Slovenija. Projekt, kjer devet partnerskih organizacij iz osmih evropskih držav pod vodstvom Radia Slovenija, raziskuje vlogo zvoka v razvoju človeka nastaja v tesnem sodelovanju umetnikov in uglednih mednarodnih strokovnjakov s področja razvojne psihologije, nevrofiziologije, nevropsihologije, psihoakustike, muzikoterapije, glasbene pedagogike idr. Cilj projekta je ustvarjanje zvočne umetnosti za dojenčke, malčke in ranljive skupine.

Projekt je finančno podprt v okviru programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa.