Rudi Bučar je prejel nagrado za najboljšo interpretacijo in veliko nagrado strokovne žirije Slovenska popevka 2014 za najboljšo skladbo v celoti. Foto Žiga Culiberg Foto:
Rudi Bučar je prejel nagrado za najboljšo interpretacijo in veliko nagrado strokovne žirije Slovenska popevka 2014 za najboljšo skladbo v celoti. Foto Žiga Culiberg Foto:
Darja Švajger
Občinstvo Slovenske popevke 2014 je nagradilo Darjo Švajger in njeno skladbo Sončen dan. Foto: Žiga Culiberg
Gostitelja večera sta bila Blažka Müller Pograjc in Mario Galunič. Foto: Žiga Culiberg
Gostitelja večera sta bila Blažka Müller Pograjc in Mario Galunič. Foto: Žiga Culiberg

Kdo so prejemniki letošnjih nagrad?
Nagrado strokovne žirije za najboljše besedilo je prejela skladba Poseben lik avtorja Igorja Pirkoviča, ki jo je odpela Steffy. Nagrado strokovne žirije za najboljšo interpretacijo kot tudi veliko nagrado strokovne žirije Slovenska popevka 2014 za najboljšo skladbo v celoti je prejel Rudi Bučar za skladbo Ti. Veliko nagrado občinstva Slovenska popevka 2014 za najboljšo skladbo v celoti pa je prejela Darja Švajger za skladbo Sončen dan. Skladba je prejela 1385 glasov od skupaj 5728 prejetih klicev.

Izvajalci so vse skladbe odpeli v živo ob spremljavi velikega revijskega orkestra RTV Slovenija ter pod dirigentskim vodstvom Patrika Grebla, Lojzeta Krajnčana in Žige Pirnata.

Spremljevalni šov program je bil v znamenju nagrajenih popevk iz t. i. srebrnega obdobja Slovenske popevke. Venček popevk so odpeli Katrinas, Slavko Ivančić, Ylenia Zobec, Eva Černe, Marko Vozelj, Nuša Derenda, Yuhubanda in Prifarski muzikanti. Presenečenje večera pa je bila skladba Ura brez kazalcev v izvedbi velikega revijskega orkestra RTV Slovenija in s stereo posnetka na novo restavriranega glasu Nina Robića. Za restavriranje in obdelavo glasu v skladbi Ura brez kazalcev je poskrbel Klemen Veber, ki je uspel digitalno izločiti vokal z izvirnega stereo posnetka v izvedbi z orkestrom iz leta 1969, za kar je bilo potrebno več kot 50 ur izredno precizne restavratorske obdelave, da je glas Nina Robiča zazvenel v vsej svoji naravni karakteristiki. Glas so potem predvajali ob živi spremljavi velikega revijskega orkestra na odru v Križankah, kar je prvi takšen primer pri nas.

Skozi festivalski večer sta občinstvo v ambientu čarobnih Križank, kot tudi pred televizijskim in radijskimi sprejemniki, popeljala Mario Galunič in Blažka Müller Pograjc, ki je bila tudi scenaristka prireditve. Urednica festivala je bila Dijana Štraus Svetlik, režiser Peter Juratovec, scenografinja pa Greta Godnič.

Festivalske popevke tudi na zgoščenki
Založba kakovostnih programov, ZKP RTV Slovenija, je tudi letos na dan festivala izdala tradicionalno zgoščenko z vsemi skladbami letošnjega festivala, dodane pa so še vse tri nagrajene skladbe z lanskega festivala – skladba Andraža Hribarja Po čem diši ta dan, skladba Mance Špik To so te reči in skladba Jureta Ivanušiča Plavi angel.

Avtor fotografij: Žiga Culiberg

Katarina Mala – Mal' naokrog (Matej Mijatović / Matej Mijatović / Tadej Tomšič) Foto: Žiga Culiberg
Ela – Naj ti bo (Raay / Žiga Pirnat / Boštjan Grabnar) Foto: Žiga Culiberg
Uroš Smolej – Bodi moja ljubica nocoj (Tadej Vasle / Tadej Vasle / Aleš Avbelj) Foto: Žiga Culiberg
Petra Polak – Skozi dan (Aleksandar Ćulibrk / Petra Polak / Primož Grašič) Foto: Žiga Culiberg
Nuša Derenda – Noč čudežna (Patrik Greblo / Lara Love / Patrik Greblo) Foto: Žiga Culiberg
Miha Renčelj – V mojem starem klobuku (Miha Renčelj / Miha Renčelj / Lojze Krajnčan) Foto: Žiga Culiberg
Alex Volasko – Tvoj spomin (Alex Volasko / Alex Volasko / Boštjan Grabnar) Foto: Žiga Culiberg
Irena Vrčkovnik – Zračiš moj zrak (Marino Legovič / Leon Oblak / Aleš Avbelj) Foto: Žiga Culiberg
Ana Karneža – Pomlad vedno pride (Tomaž Juvančič / Urška Juvančič, Tomaž Juvančič / Primož Grašič) Foto: Žiga Culiberg
Nina Virant – Slika (Bojan Bratuž, Andrej Marinčič / Jana Marinčič, Nina Virant / Jaka Pucihar) Foto: Žiga Culiberg
Steffy – Poseben lik (Marino Legovič / Igor Pirkovič / Jaka Pucihar) Foto: Žiga Culiberg
Radio Mondo – Kako življenje te vrti (Matej Mijatović / Matej Mijatović / Lojze Krajnčan) Foto: Žiga Culiberg