Vsi prejemniki nagrad festivala Slovenska popevka 2012 (Foto: Sandi Fišer) Foto:
Vsi prejemniki nagrad festivala Slovenska popevka 2012 (Foto: Sandi Fišer) Foto:

Programsko-produkcijski odbor festivala Slovenska popevka 2013, v sestavi Grega Forjaniča, Gabra Radojeviča, Patrika Grebla, Boštjana Grabnarja in Martina Žvelca, je zaradi sodelovanja dodatnega ansambla, poleg festivalskega revijskega orkestra, in posledično zahtevnejše izvedbe določil vrstni red nastopajočih, ki se bodo prihodnji mesec potegovale za tri strokovne nagrade in veliko nagrado občinstva.

NASLOV

Izvajalec

Avtor glasbe

Avtor besedila

Aranžer

1

NAJ MUZIKA IGRA

Ana Soklič

J. Bončina – Benč

J. Bončina – Benč

Grega Forjanič

2

TVOJ OBRAZ

Ajda Stina Turek

Gašper Kržmanc

Matjaž Turek

Primož Grašič

3

TO SO TE REČI

Manca Špik

Manca Špik

Barbara Pešut

Aleš Avbelj

4

PLAVI ANGEL

Jure Ivanušič

Jure Ivanušič

Jure Ivanušič

Nana Forte

5

NE ZNAM NA KONEC NEBA

Sara Kobold

Neža Buh Neisha

Tilen Majerič

Neisha

6

NEBESA

Katarina Mala

Marko Gregorič

Marko Gregorič

Patrik Greblo

7

ZADNJI PLES

Manuella Brečko

Marjan Hvala

Iztok Melanšek

Boštjan Grabnar

8

VRTI SE V RITMU

Eva Černe

Rok Golob

Katarina Habe

Rok Golob

9

VSE SI TI

Flora & Paris

Matej Fele

Kristjan Adamlje

Igor Podpečan

10

HOČEM TJA

Panda

Samo Pirc

Sara Petrovčič

Grega Forjanič

11

V DNEVNI DOMA

BiLBi

M. Pihler

M. Pihler,

G. Stermecki

Tadej Tomšič

12

PO ČEM DIŠI TA DAN

Andraž Hribar

Andraž Hribar

Andraž Hribar

Patrik Greblo

13

DOTIK POŽENE KRI

Skupina Tristan

Tomaž Juvančič

T. Juvančič,

U. Ermenc

Primož Grašič

Na prireditvi bodo podeljene naslednje nagrade:
1. velika nagrada strokovne žirije Slovenska popevka 2013 za najboljšo skladbo v celoti;
2. nagrada strokovne žirije za najboljše besedilo;
3. nagrada strokovne žirije za najboljšo interpretacijo;
4. velika nagrada občinstva Slovenska popevka 2013.

Na dan Slovenske popevke 2013 bo ZKP RTV Slovenija izdala tudi zgoščenko z vsemi skladbami letošnjega festivala.

ANA SOKLIČ je svojo glasbeno pot začela že zelo zgodaj, aktivno pa se z glasbo ukvarja od sedemnajstega leta. Svoje znanje je dopolnjevala pri pedagoginji opernega solo petja prof. Alenki Dernač Bunta, se pevsko izobraževala pri priznani slovenski solistki Darji Švajger, danes pa se dodatno izobražuje pri Nataši Nahtigal, prvi učiteljici petja v Sloveniji z licenco za poučevanje pevske tehnike Speech Level Singing. Dvakrat se je udeležila slovenskega izbora za Pesem Evrovizije (EMA), s svojimi avtorskimi skladbami pa je večkrat nastopila tudi s simfoničnim orkestrom na številnih festivalih in televizijskih šovih. Pela je tudi z znamenitim zborom gospela iz New Yorka (Harlem gospel choir), ki je v preteklosti nastopil tudi za Obamo, papeža, sodeloval z U2, Eltonom Johnom, Mary J. Blige in številnimi drugimi umetniki. V tem obdobju je gostovala tudi v mednarodnem prostoru, predvsem v EU (Berlin, München, Milano, Stockholm, Dunaj, Zagreb). Glasbenico odlikuje kreativen avtorski pristop, označujejo jo kot izjemno tankočutno, izvirno ter možno interpretinjo. Ceni umetnike, kot so Aretha Franklin, Joni Mitchell, Ray Charles, Etta James, Chet Baker, Steely Dan, Yolanda Adams, Shirley Bassey, Annie Lennox, Nina Simone, Dinah Washington, Bettye Lavette, Tina Turner ... Tako ne preseneča, da se v njeni glasbi čutijo vplivi številnih glasbenih zvrsti: bluza, soula, gospela, jazza, rocka, popa, ki pa jih s svojo edinstvenostjo in vokalno sposobnostjo vedno združi v izvirno celoto, gre za avtorski pristop s primesmi jazza in šansona. Sama pravi, da je glasba zanjo način življenja. Prednost daje igranju in petju v živo, pri čemer ni prostora za manipuliranje, saj vsa moč interpretacije pride neposredno do poslušalca.
19-letna AJDA STINA TUREK iz Domžal je letošnja maturantka Gimnazije Jožeta Plečnika v Ljubljani in dijakinja 4. letnika Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani, smer petje – jazz, zabavna glasba. Do sedaj je posnela devet skladb, od teh kar osem avtorskih. Je zmagovalka mladinskih festivalov FeNS, Glas mladih in Prvi glas Primorske, leta 2012 pa je nastopila tudi na Festivalu slovenskega šansona. Julija letos je na poletni šoli Berklee Jazz Clinics v Perugi med 60 sodelujočimi pevci iz 29 držav prejela posebno priznanje, štipendijo, ki ji omogoča študij na Berklee college of music v Bostonu.
MANCA ŠPIK velja za eno izmed najbolj priljubljenih in priznanih slovenskih glasbenih izvajalk zadnjih let. S svojo odkritosrčnostjo, izjemno odrsko energijo, sproščenim nastopom, odličnim petjem in ne nazadnje zapeljivim stasom vedno znova poskrbi za izvrstno vzdušje med publiko. Manca je nastopila na vseh odmevnejših slovenskih glasbenih festivalih. Trikrat je tekmovala na EMI, štirikrat na festivalu MMS, kjer je leta 2007 tudi zmagala, jeseni pa se s skladbo To so te reči že tretjič vrača na oder Slovenske popevke. Manca je v septembru 2012 izdala novo glasbeno zgoščenko Iz prve roke, na kateri se predstavlja z 11-imi novimi skladbami. V zadnjem letu jo lahko spremljate v priljubljeni oddaji Moja Slovenija, kjer vas bo jeseni že v četrti sezoni navduševala kot pevka v hišnem bendu.
JURE IVANUŠIČ je študiral dramsko igro na ljubljanski AGRFT ter klavir na Universität für Musik und Darstellende Kunst in Graz v Gradcu. Na slovenskih gledaliških odrih je kreiral različne karakterne vloge, za katere je prejel najvišje nagrade in priznanja tako doma kot v tujini. Uspešno sodeluje s hrvaškim gledališčem Ulysses na Brionih. Igral je v več slovenskih filmih (Outsider, Felix ...). Trenutno je v predprodukciji njegov scenarij za celovečerni film Stekle lisice. V sodelovanju s ko-scenaristom Markom Vezoviškom sta nastali predstavi Od tišine do glasbe, ki je do danes imela že več kot 250 ponovitev in Prešern Kabaret ter tudi scenarij za televizijski film Lepo je biti Mozart, v katerem je odigral deset vlog in prejel Vikendov gong ustvarjalnosti. Prav tako je igral v več slovenskih nadaljevankah in nanizankah ter vodil različne televizijske oddaje in prireditve (Impromtu, Slovenska popevka 2002 in 2008, Državna proslava ob vstopu Slovenije v Nato 2004, Narečna popevka 2001 – 2003, UNICEF, Dobrodelni Miklavžev koncert, Koncert filmske glasbe, ipd). Na Radiu Slovenija je vodil oddajo Igramo se z zvezdami z Big Bandom RTV Slovenija, kjer je gostil igralce, ki pojejo. Oddaja je dobila tudi televizijsko različico. Kot koncertni pianist je izvajal dela Franza Liszta, Frederica Chopina ter Mozartove Koncerte za klavir in orkester K. 414, K. 449, K. 453 in K. 488 z orkestrom Mariborske filharmonije ter na koncertih Društva Glasbenih Umetnikov Maribor. Z Vanesso Redgrave je nastopil na UNICEF koncertih v Londonu, Syracusi in Varšavi. Od leta 1992 redno koncertira z Radetom Šerbedžijo po Evropi in svetu. Napisal je tudi 'recesijsko opero' Evstahij in Jekaterina ter scensko glasbo za predstavo Črne maske ob otvoritvi Primorskega festivala v Kopru 2000. Avtorske pesmi iz glasbeno-gledališkega projekta Bil sem ti blizu so bile kasneje izdane na albumu Jure Ivanušič & Gusarji: Ob desetih zvečer (ZKP RTV Slovenija, 1999). Je večkratni nagrajenec Festivala Šansona (2001, 2005) in Slovenske Popevke (2003). Leta 2011 je doživela premiero predstava za igralca in bend Srce v kovčku, ob kateri je izšla zgoščenka Jure Ivanušič & Nordunk: Srce v kovčku z avtorskimi prevodi belgijsko-francoskega šansonjerja Jacquesa Brela. Leta 2012 je postavil na oder avtorski projekt Kabaret za tuje turiste. Album novih avtorskih pesmi s Simfoniki RTV Slovenija je trenutno v postprodukciji.
SARA KOBOLD prihaja iz Slovenj Gradca in je študentka podiplomskega študija na Fakulteti za Management Koper. Že od otroštva se ukvarja z glasbo, pri desetih letih je posnela svojo prvo kaseto z naslovom Sara. Leta 2000 je sodelovala na otroškem MMS-ju v Izoli, s skladbo Moj zaliv. Leto kasneje je zmagala na prvem glasku Gorenjske, dobila je nagrado občinstva ter strokovne žirije. Leta 2002 se je udeležila festivala Kristalček v Rogaški Slatini, s skladbo Krik srca. Leta 2008 je zmagala na RTV Maribor v oddaji Koktajl v rubriki sveže na slovenski glasbeni sceni. V začetku leta 2009 se je udeležila festivala Pjesma Mediterana v Budvi, v Črni Gori, s skladbo V tvojem objemu,ob spremljavi orkestra. Sledil je festival Marko Polo na Korčuli, na katerem je osvojila nagrado za najboljšo debitantko, s skladbo Ljubav nije igra. Leto 2010 je zaznamoval festival EMA s skladbo Od tod do večnosti. Leta 2011 je posnela skladbo Samo ti, ki je postala popevka tedna na Valu 202. Skladbo Samo ti ter Ti in jaz je napisala Neisha, v sodelovanju s producentom Dejanom Radičević. Sara se bo prvič predstavila na Slovenski popevki s skladbo Ne znam na konec neba, ki jo je zanjo napisala Neisha, besedilo, pa je prispeval Tilen Majerič. Sama pravi, da je zelo počaščena, da bo jeseni del festivala in že nestrpno pričakuje, da se bo lahko predstavila s skladbo, ki ji je pisana na kožo.
KATARINA MALA je projekt pevke Katje Verderber in izjemno priznanega avtorja in skladatelja ter člana mnogih priznanih slovenskih zasedb, Marka Gregoriča. Ustvarjalna pot katarine Male se je sprva pričela popolnoma spontano, ko sta z Markom ustvarila poletni hit, nadaljevanje poti pa je strogo in resno načrtovan izdelek, ki ga Katarina Mala skupaj s svojimi glasbeniki že izvaja. Katarina Mala je v glasbeno ozračje vstopila s pesmijo Ciao ciao, ki se ponaša z 19. mestom na IPF lestvici najbolj predvajanih pesmi v letu 2011. Z uspehom in neverjetnim odzivom publike na prvi single in na popolnoma neprepoznaven glasbeni obraz, sta se z Markom odločila, da je nadaljevanje ne samo zaželjeno, ampak tudi zelo nujno. Od takrat do danes, je pevka izdala šest singlov, sodelovala na festivalu Slovenska popevka, kjer je pesem prejela nagrado za najboljše besedilo, bila ena redkih izbranih na projektu Mecenstvo Pivovarne Laško, se z vsem spoštovanjem odzvala na povabilo Andreja Karolija in nastopila na dogodku Dan 202 ter se vrgla v celovito in intenzivno pripravo plošče. Zadnja dva singla, ki sta izšla v letu 2013, Kreditno sposobna in Znucana, za katero je posnet tudi video, sta zagotovo še dodatno »popapricirala« imidž in vtis, ki ga za seboj pušča izjemno pozitivna pevka.
MANUELLA BREČKO se je rodila v Celju 31. januarja 1989. Po pripovedovanju domačih je že kot majhna deklica zelo rada prepevala in nastopala, vedno si je želela biti pevka. Starši so jo k temu vzpodbujali in jo pri šestih letih vpisali v glasbeno šolo, kjer je igrala klavirsko harmoniko in jo tudi končala. Izkušnje ima tudi iz igranja drugih instrumentov, nekaj iz kitare, bas kitare in klaviatur. Pri devetih letih je pričela obiskovati ure petja in jih obiskuje še danes. Kmalu je prišel prvi ansambel, imela je dvanajst let. Med tem, ko so se njeni vrstniki med vikendi zabavali, so z dekleti vadile in nastopale. Veliko je nastopala tudi samostojno, se udeležila nekaj pevskih tekmovanj, na nekaterih tudi zmagala. Ob koncu študija na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, smer Multimedijske komunikacije, kjer je diplomirala iz produkcije v snemalnem studiu, se je pojavila priložnost in prijavila se je na oddajo Misija Evrovizija, kjer je dosegla polfinale. Zvesta glasbi je gradila svojo kariero naprej, počasi in sigurno, tako je v začetku leta 2013 izdala svojo prvo skladbo »Il futuro« in posnela prvi video spot. Nikoli ji ni bilo žal časa, ki gaje žrtvovala za glasbo, saj čuti, da je njeno življenjsko poslanstvo.
EVA ČERNE je rojena 27. decembra 1989 v Ljubljani. Svoje glasbeno izobraževanje je začela v GŠ Domžale kjer sem končala štiri letnike klavirja pri prof. Romani Bizjak Saje in sedem let violine pri prof. Branki Bečaj. S štirinajstimi leti sem se začela učiti solo petje pri prof. Ireni Vidic. Trenutno je študentka magistrskega študija na akademiji za glasbo v Ljubljani, smer petje pri prof. Alenki Dernač Bunta. Glasbeno kariero je začela že v osnovni šoli. Najprej sem pela pri pevskem zboru, pri dvanajstih letih pa je posnela otroško kaseto z naslovom Najstništvo. Vsako leto se je udeleževala različnih festivalov: Prvi glasek Gorenjske (zmagala sem l. 2003), MMS, FENS (zmagala sem l. 2004), Veseli tobogan, Kristalček, Prvi glas Gorenjske. Posnela je tudi dve skladbi na zgoščenki Šmentana muha, kjer je sodelovala s Slavkom Avsenikom mlajšim. Leta 2006 je bila zmagovalka natečaja Bitko talentov. Za nagrado je prejela nastopila na Emi 2007, kjer je bila druga. Eme se je udeležila tudi leta 2008 in 2009. Nastopila je tudi na Slovenski popevki leta 2007, ko je zmagala po izboru gledalcev, in leta 2010 s skladbo Signali. V letošnjem letu je sodelovala na poletnem festivalu v gledališču na Studencu, v predstavi Dama iz Maxima, kjer je igrala glavno vlogo kabaretne plesalke Puže Frou-Frou. Predstavo je režiral Alojz Stražar. Na državnem pevskem tekmovanju Temsig je v kategoriji IIB dosegla tretje mesto. Na letnem koncertu akademije za glasbo pa je s simfoničnim orkestrom akademije za glasbo in dirigentom Markom Letonjo, pela solo v duetu Fentona in Nanette iz Verdijeve opere Falstaff, s Klemnom Torkarjem.
Glasbena skupina z imenom FLORA&PARIS je otrok ideje treh članov znane slovenske zasedbe Orlek. Po dolgih letih udejstvovanja v glasbi, se je v nas porodila želja po bolj samostojnemu ustvarjanju in drugačnemu zvoku. Tako smo v sredini leta 2012 pričeli z aranžiranjem glasbenih idej Jureta Torija in Mateja Fele. Po šestih mesecih vaj s triom, smo prišli v kontakt s pevko Floro Emo Lotrič in takoj postali glasbeno nerazdružljivi. Po predstavitvi naših glasbenih posnetkov in idej, smo pridobili tolkalista in bobnarja Blaža Celarca ter saksofonistko Tjašo Perigoj.
PANDA, zdaj že legendarna slovenska pop-rock skupina, piše zgodovino slovenske glasbe že vse od 1986 leta dalje. Takrat je z zmagovito skladbo Lino prvič opozorila nase in odtlej je nepogrešljivi ustvarjalni del slovenske avtorske glasbene scene. V vseh teh letih je vrsta dogodkov, ki uvrščajo Pando na prav posebno mesto: devet avtorskih projektov (Ugrizni me, če upaš, V vročici noči, V poznih nočnih urah, Vse najboljše, Ecstasy, Nepremagljivi, Urbana avantura, D.O.N.S., Depandansa), dve zmagi na MMS (Za vedno moj in Sive ceste), vedno visoke uvrstitve na EMI ter Slovenski popevki, vrsta video spotov (Nepremagljivi in Ljubimec brez imena sta kraljevala na vrhu video lestvic), preko 400 samostojnih koncertov in samostojni TV koncerti ob 10-, 20- ter 25-letnici na TVS. Med najbolj znane skladbe, ki so že vsa leta dnevno na številnih radijski valovih po Sloveniji sodijo skladbe, kot so Daleč stran, Nepremagljivi, Sive ceste, Da bo jutri še en dan, Včasih, Danes se vse preprosto zdi, En korak, Za vedno moj, Lino, Kako ga čutim, Ti in jaz, V poznih nočnih urah, sama proti vsem, Planet, moj svet, Nemirna leta, Danes me boš, Ptice na jug, Depandansa, Ker jaz te ljubim, Vzemi me, Ljubimec brez imena, Kakšno sonce, kakšen dan ... in v zadnjem času njihov novi singel Premakni se k meni. Nastopi Pande so polni energije, ki jo je dodatno okrepila tudi povsem nova članica skupine, vokalna solistka Sara Petrovčič, peta pevka Pande po Suzani Jeklic, Suzani Webole, Katji Obleščak in Saši Danilov. Njen bogat in poln glas ter doživeta interpretacija prepričajo vsakogar, skladbe skupine Panda pa zvenijo vedno sveže in ognjevito. Veliko motiv za poslušalce so tudi mojstrovine ostalih članov Andreja Pompeta (klaviature), Vlada Pirca (bas), Samota Pirca (kitara), Damjana Muleja (bobni) ter Vanje Vogrinčiča (tolkala).
BILBI v hebrejščini pomeni Pika Nogavička – najbolj znana junakinja švedske otroške pisateljice Astrid Lindgren. Pogumno, samostojno in odločno dekle, ki jo odlikujeta neverjetna moč in prav poseben pogled na svet odraslih. Bilbi, ki je nekakšen alter ego Maje Pihler Stermecki, je nadarjena, izobražena avtorica, pevka in igralka, ki si je v mnogih letih nastopanja po nemško govorečih odrih in v muzikalih nabrala ogromno izkušenj. V sodelovanju s skladateljem in glasbenikom Gregorjem Stermeckim, je Bilbi ustvarila glasbeni projekt, ki je pravi pisan kalejdoskop življenjskih zgodb, začinjenih z zdravo mero humorja, tragike in samokritičnosti. Njene pesmi zaznamujeta iskren, pripovedni slog in izvirnost jezikovnega izražanja. Z njimi nam predstavlja svet, kot ga vidi Bilbi – poln barv, topline in življenja. Hvala za vijolice, Kaj pa ti?, Iskrice in Ko tvoja sem še bla, so le nekateri izmed koščkov mozaika Bilbinega sveta. Videospot njene največje uspešnice 'Hvala za vijolice' beleži že več kot milijon ogledov na spletnem portalu Youtube, njena debitantska plošča Drobne Slike, pa je požela pohvale stroke in kritikov. Na festivalu Slovenska popevka v letu 2011 sta z Gregorjem prejela nagrado strokovne žirije za najboljše besedilo (skladba Drobne slike), leto kasneje, pa sta na festivalu EMA s skladbo Konichiwa zasedla drugo mesto. Pod aranžersko in dirigentsko taktirko Tadeja Tomšiča so Drobne slike dobile tudi Big Band preobleko v sodelovanju z Big Bandom RTV Slovenija.
ANDRAŽ HRIBAR je po končani nižji glasbeni šoli nadaljeval glasbeno izobraževanje na srednji glasbeni šoli na jazz oddelku in veliko nastopal, po končani gimnaziji pa je študiral komunikologijo na FDV, kjer je leta 2001 doštudiral iz trženja in tržnega komuniciranja. NAGRADE in FESTIVALI: Slovenska popevka 1998 (Najboljši pevec debitant po mnenju strokovne komisije in drugo mesto po izboru občinstva v finalu s skladbo Ne jokat lubika), EMA 2001 (drugo mesto s skladbo Življenje je), EMA 2002 (skladba Moja moja je najbolj predvajana pesem pomladi in poletja), Festival slovenskega sansona 2002 (prva nagrada za skladbo Cigaret), EMA 2003 (skladba Letim naprej), EMA 2005 (skladba Rapad tepe ipi mapam), prav tako pa je bil voditelj glasbene oddaje Glasbena ogrlica na TV Slovenija. PLOSCE: Lubika (1999), Življenje je (2002), Tretja plata (2004), Narobe ton (2007).
SKUPINA TRISTAN - Skupno glasbeno pot so v sedanji sestavi začeli leta 2010, z namenom izvajanja akustične glasbe z njim lastnim glasbenim izrazom. Za slovensko sceno imajo nekoliko drugačno sestavo instrumentov, in če temu dodamo še lastne avtorske skladbe in aranžmaje znanih ali manj znanih pesmi, je rezultat izvirnost, za katero menio, da je njihov glavni adut. Navdih črpajo iz različnih akustičnih zvrsti, kot so folk, bluegrass in blues, znanje igranja akustičnih instrumentov pa prevzemajo od glasbenih mojstrov, svoji učiteljev na glasbenih delavnicah. Ciljna publika so ljubitelji v živo zaigrane pristne akustične glasbe, lepih melodij in dovršenega večglasnega petja. Poleg Lidije, sta tudi Vlado in Tomaž solo pevca, tako da je zvočna slika, kljub temu da so samo trije, lahko zelo raznolika, a vedno s pečatom Tristan. Bili so tudi polfinalisti oddaje Slovenija ima talent 2011, z lastnima skladbama Sreča se rodi v pričakovanju in Okno so se uvrstili na Festival slovenskega šansona 2011 in 2012. Pri založbi Menart Records so izdali že šest singlov, dostopnih v spletni trgovini iTunes.