Člani in članice Društva poklicnih radijskih in televizijskih napovedovalcev Slovenije so zavezani najprijetnejšemu in hkrati najzahtevnejšemu negovanju zvena slovenske besede. Napovedovalec ni zgolj šolan govorec, ki si pri svojem delu neumorno prizadeva za ohranjanje visoke ravni govorne izvedbe in do potankosti obvlada govorno tehniko, kar je rada poudarila tudi legendarna napovedovalka in pedagoginja Ana Mlakar: »Tehnika je dvorezen meč: brez nje ne opravimo dosti ali pa sploh nič. Ko pa jo imamo, nam je spet nevarna: brezobzirno razgali našo praznino. S samo tehniko ne bomo nikdar osvojili človeka.«

S pripovedjo osvojiti poslušalce, to je tisto, za kar si prizadeva vsak lepoti slovenske besede predan napovedovalec. In pomembno je, da mu to priznamo. Društvo poklicnih radijskih in televizijskih napovedovalcev Slovenije podeli stanovsko nagrado kristalni mikrofon za dolgoletne dosežke na napovedovalskem področju in priznanje Ane Mlakar za obetavnega mladega napovedovalca vsake tri leta.

Komisija za podelitev nagrade in priznanja, ki jo sestavljajo dr. Primož Vitez, Danijel Poslek, dr. Tina Lengar Verovnik in Dušan Tomažič, bo odločitvi sporočila na slovesnosti Kristalni mikrofon 2023, ki bo 7. novembra 2023, ob 20. uri, v Studiu 26 Radia Slovenija.

V spremljevalnem programu bosta nastopila Big Band RTV Slovenija in duo BosaZnova, voditelj večera bo zadnji prejemnik priznanja Ane Mlakar, radijski napovedovalec Ambrož Kvartič.

Prireditev bo mogoče spremljati v neposrednem prenosu na Prvem programu Radia Slovenija, Radiu Maribor in Radiu Koper, na ogled bo tudi videoprenos na spletni strani Prvega in MMC TV.