Kapucar, belgijska mladinska nadaljevanka

Vsako soboto ob 10.45 na TV SLO 1
Pieter z mamo policistko živi v Bruslju. S prijateljem Soufom skrivaj trenirata parkur, ki ga njegova mama ne odobrava. S svojo spretnostjo Pieter postane pravi bruseljski Robin Hood. Ko mu na sled pridejo prijatelji, se povežejo v ekipo in se skupaj spoprimejo s kriminalom v njihovi soseski.

Šolarji vseh starosti bodo na Televiziji Slovenija tudi to jesen našli oddaje, ki bodo zabavale najzahtevnejše in potešile tudi najbolj zvedave. Že to soboto, 9. oktobra, se malo po 9.00 v studio vračajo ustvarjalci oddaje Krompir z Nikom in Niko, ki bosta gostila izjemno zanimive goste in se lotila najbolj norih izzivov. Teden dni pozneje bodo odgovore na najbolj zagonetna vprašanja iskali Firbcologi, vračajo pa se tudi ustvarjalci Osvežilne fronte, ki že pripravljajo najbolj odbite oddaje.

Televizija Slovenija vabi mlade v dobro družbo vsako soboto zjutraj.

FIRBCOLOGI RAZISKUJEJO ŽE 10 LET

Vsako soboto od 16. oktobra

Pred nami je jubilejna, 10. sezona oddaje Firbcologi. Pia še vedno potuje po svetu, to pa pomeni, da je naša druščina vse bolj samostojna. Ampak ko Pia pride domov, praznujejo v enem dnevu vse praznike enega leta. Domiselno? Jaaa, čisto firbcološko! Na obzorju so tudi nova potovanja, zabave, domislice in tekmovanja. Le kam vse se bodo tokrat odpravili Firbcologi? In koga bo pot prinesla v njihovo stanovanje? Zagotovo novega soseda, Pižamo, s katerim si naredijo pravi žur v pižamah.

V Firbcologih sem užival na polno, saj so me s svojo iskrivostjo navdihnili za kar nekaj improviziranih prizorov med snemanjem. Sicer pa so mi všeč, ker smelo raziskujejo družbo in okolje ter na humoren in nezatežen način izobražujejo mlade gledalce. Z njimi tako lahko mladi pokukajo v zakulisje številnih reči, ki jih zanimajo, a sami ne bi mogli do njih.

Boštjan Gorenc - Pižama

Zelo sem vesela in počaščena, da sem lahko del poučne in zabavne zgodbe o zvedavih Firbcologih in malo usekani Pii. Krasne dogodivščine imamo in oddaji želim še veliko sezon.

Pia – Pia Zemljič

V desetih letih je nastalo 181 oddaj, v oddaji je do zdaj sodelovalo 106 firbcologov. Raziskali so 543 terenov, prispevki s terenov pa imajo na Youtubu skupno več kot 25 milijonov ogledov.

Martina Peštaj, urednica, in Marko Naberšnik, režiser, avtorja oddaje Firbcologi sta ob okrogli obletnici povedala: »Serija oddaj, ki na duhovit način prepleta izobraževanje in zabavo, se je rodila pred desetimi leti. Zamislila sva si jo skupaj in ko smo iskali ime za oddajo, smo izhajali iz poklicev, kot so biologi ali arheologi. In kaj so potem vsi tisti, ki so radovedni, kot so junaki naše oddaje? Jasno, to so firbcologi.«

Sara Kastelic, članica prve ekipe Firbcologov pa je dodala: »Firbcologi so mi dali možnost tuširanja slona, božanja morskega leva in odgovore na takratne “Zakaj?” in “Kako?”. Pokazali so mi, da sta delo in učenje lahko zabavna, samo firbčen moraš biti. Vsi, ki smo sodelovali, pravimo: Enkrat firbcolog, vedno firbcolog!«

NIK IN NIKA IMATA SPET KROMPIR!

Vsako soboto od 9. oktobra

Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

Priljubljena voditelja Nika (Rozman) in Nik (Škrlec) bosta vsako soboto zjutraj v novem, pisanem Krompirjevem studiu spet gostila številne goste, znane in manj znane ter vseh starosti, lotila se bosta zabavnih in resnih tem, raziskovala, ustvarjala in se preizkušala v norih izzivih.

Krompir bo tako kot doslej potekal v živo, mladi gledalci pa bodo lahko z Niko in Nikom ter ekipo Otroškega in mladinskega programa Televizije Slovenija sodelovali tudi prek družabnih omrežij.

»Komaj čakam na vnovično sodelovanje s Krompirjevo ekipo, ker bomo skupaj preizkusili sveže stvari. Veselim se, da bom imela priložnost spoznati zanimive in navdihujoče goste in seveda, da bom lahko nagajala Niku,« se nove sezone veseli Nika (Rozman).

Nik (Škrlec) pa dodaja: »Krompirja se veselim že vse poletje, odkar pa smo v studiu preizkušali vse novosti, resnično komaj čakam, da začnemo. Spremenili smo skoraj vse, še midva z Niko sva pol leta starejša, kot sva bila maja!«

OSVEŽILNA FRONTA SPET OSVEŽUJE
Vsako drugo soboto od 16. oktobra

»Naši gledalci nam radi napišejo, da jih Osvežilna fronta tudi v teh čudnih časih spravi v smeh in jim prežene dolgčas. Meni so takšni odzivi voda na mlin in odlična spodbuda za pisanje odbitih prizorov. Naše geslo je: Ne jemlji sebe ali sveta preveč resno. In tega se držim zelo resno,« tako se na začetek nove sezone Osvežilne fronte pripravlja scenaristka oddaje Urška Mlakar. Nove epizode Osvežilne fronte bodo spet vsebinsko pestre in začinjene s humorjem.

Pri Osvežilni fronti mi je najbolj všeč, da nas še niso umaknili s programa. Pa tudi ekipa je izvrstna. Vsi igralci so ali profesionalci, ki znajo na res smešen način prenesti ideje iz scenarija na kamere, ali pa smo profesionalci, ki znamo res dobro zamaskirati, da se nismo vsega besedila naučili na pamet.

Voditelj in igralec Rok Bohinc

Za osvežitev bodo ob scenaristki Urški Mlakar skrbeli še režiserki Ema Muc in Tina Novak ter igralci Ajda Smrekar, Ajda Toman, Gaja Filač, Juš Milčinski, Peter Frankl, Jan Kok, Jernej Kogovšek, Vid Sodnik in Rok Bohinc, ki ima v vsaki oddaji tudi voditeljsko vlogo.

Razmerja, paranormalno, koncentracija, imunski sistem, polnoletnost in prazniki so teme, ki so jih ustvarjalci Osvežilne fronte to jesen izbrali za mlade. Svojo osvežilno ustvarjalnost bodo še naprej širili tudi na družabnih omrežjih (Facebook, Instagram, Snapchat), spremljati pa jih je mogoče tudi na Youtube kanalu Osvežilne fronte.

Oddaja bo na na TV SLO 1 na sporedu ob sobotah dopoldne vsakih 14 dni. Prva oddaja nove sezone se začne v soboto, 16. oktobra 2021.