Prvo bo potekalo med 9. in 21. februarjem 2021, drugo pa skoraj istočasno, in sicer med 7. in 21. februarjem 2021. Na sporedu svetovnega prvenstva v alpskem smučanju bo trinajst tekem, Pokljuka jih bo gostila dvanajst.

Televizija Slovenija bo med 9. in 21. februarjem 2021 proizvajalec mednarodnega televizijskega signala s svetovnega prvenstva v biatlonu na Pokljuki. Gre za organizacijsko in tehnično izjemno zahtevno nalogo. Pokljuka pomeni v tehničnem smislu enega izmed vrhuncev sezone za produkcijsko ekipo Televizije Slovenija.

Uporabljenih bo kar 44 kamer za mednarodni prenos, štiri dodatne kamere za slovenski prenos, 70 mikrofonov, 30 kilometrov kablovja, kamor sodijo avdio, video in optične povezave, v prenos bodo vključena vsa štiri reportažna vozila ter še eno dodatno reportažno vozilo za super počasne posnetke.

Gledalci Televizije Slovenija bodo deležni kar 19 ur premiernega programa, v živo pa si bodo lahko ogledali vseh dvanajst tekem prvenstva. Športni program Televizije Slovenija bo o prvenstvu poročal celovito, pripravili bodo številne zanimive in strokovne informacije, od tekmovalnih do tistih iz zakulisja. Pred začetkom prvenstva bo na sporedu tudi pet posebnih oddaj, kjer bodo na nekoliko drugačen način predstavljeni slovenski biatlonci, in sicer Jakov Fak, Klemen Bauer in Alex Cisar. Obudili bodo tudi spomin na največje uspehe slovenskega biatlona ter na dosedanja tekmovanja na Pokljuki.

Med svetovnim prvenstvom se bodo gledalcem z izjavami in zgodbami domačih in tujih športnikov javljali iz pokljuškega studia, ki ga bo vodil Anže Bašelj. Na sporedu bo vrsta kratkih strokovnih prispevkov o biatlonski puški in njenih značilnostih, o tarčah, servisu smuči in progah, ki bodo gledalcem olajšali spremljanje tekmovanj. S strelišča se bo pred in med tekmami oglašal nekdanji biatlonec Boštjan Lekan, ki bo poročal o vetrovnih razmerah, zadetkih in zanimivostih. Na komentatorskem mestu bosta prvenstvo spremljala Marjan Fortin in strokovni komentator Tomas Globočnik, po prihodu v cilj pa se bo z domačimi in tujimi tekmovalci pogovarjala Antonija Ražen.
Po koncu vsakega tekmovanja bomo z našimi strokovnimi gosti in trenerji opravili še analizo tekme in napovedali naslednja dogajanja.

Svetovno prvenstvo v biatlonu na Pokljuki boste lahko spremljali na TV SLO 2, Valu 202 in spletnem portalu www.rtvslo.si. Foto: Prezlc Photography.
Svetovno prvenstvo v biatlonu na Pokljuki boste lahko spremljali na TV SLO 2, Valu 202 in spletnem portalu www.rtvslo.si. Foto: Prezlc Photography.

S svetovnega prvenstva v alpskem smučanju v Italiji bo športni program Televizije Slovenija prenašal vseh trinajst tekem na drugem programu Televizije Slovenija. Novost letošnjega svetovnega prvenstva je posamična paralelna tekma, ki je na prejšnjih svetovnih prvenstvih še ni bilo. Vsak prenos tekme se bo začel s studijskim programom, kjer bodo gledalci deležni zanimivih prispevkov s prizorišča, prisluhnili bodo lahko izjavam tekmovalcev ter si ogledali oglašanja v živo iz Cortine d'Ampezzo.

Najbolj atraktivne tekme tega svetovnega prvenstva bodo za slovenske gledalce na sporedu 13., 14., 18. in 19. februarja 2021. 13. februarja bo namreč Ilka Štuhec branila naslov svetovne prvakinje v smuku, dan zatem bo na vrsti moški smuk, ki je vedno eden izmed vrhuncev prvenstva, iz slovenskega zornega kota pa bo zanimiv tudi zaradi Martina Čatra, ki je v tej sezoni presenetljivo zmagal na tekmi v Val d'Iseru.
18. februarja bo sledil ženski veleslalom, na katerem bo nastopila Meta Hrovat, tretja s tekme v Kranjski Gori, 19. februarja pa bo na veleslalomski tekmi nastopil Žan Kranjec.

Komentator ženskih tekem svetovnega prvenstva v alpskem smučanju bo Tomaž Hudomalj, moških pa Urban Laurenčič. Strokovni komentator bo Matjaž Vrhovnik. Novinarska ekipa v izteku tekmovanja, ki bo skrbela za izjave tekmovalcev po prihodu v cilj, bo prvi teden prvenstva v sestavi Polone Bertoncelj in Boštjana Ogrisa, drugi teden pa v sestavi Ane Kobal in Staneta Kosa.

Val 202 bo neposredno s pokljuškega prizorišča poskrbel za radijske prenose, zanimivosti in zgodbe iz zakulisja. Na Pokljuki bo radijska ekipa pospremila osrednje zimsko tekmovanje na domačih tleh z različnih zornih kotov. Spremljali bodo morebiten povratek gledalcev v omejenem številu na tekmovališča, preverili, kako se razvija slovenski biatlon, in potegnili vzporednice z letom 2001, ko je Pokljuka že gostila svetovno prvenstvo. Reporterja bosta Uroš Volk in Aljaž Golčer.

Neposredno s prizorišča bodo na Valu 202 pospremili tudi vse vrhunce svetovnega prvenstva v alpskem smučanju. Spremljajo zakulisje priprav Ilke Štuhec in Žana Kranjca, ki sta se pred prvenstvom soočila s poškodbo. V osrčju Dolomitov bosta vse dni prvenstva Igor Tominec in Marko Cirman. Vrhunce dneva bodo poslušalci lahko ujeli ob prenosih v Navalu na šport, ob nedeljskih športnih popoldnevih pa jim bodo radijski kolegi širšo sliko prvenstev popestrili z nagradnimi kvizi.

Svetovni prvenstvi v alpskem smučanju in biatlonu bodo podrobno spremljali tudi na spletnem portalu www.rtvslo.si. Tu bodo na voljo prav vse zanimive informacije, ki bodo športne navdušence popeljale skozi obe prvenstvi.
Poseben portal za svetovno prvenstvo v biatlonu je že na voljo na www.rtvslo.si/pokljuka. Tu uporabniki najdejo številne zanimivosti, intervjuje in zgodbe, ki bodo spremljale pokljuška dogajanja. Vse preizkušnje si bodo uporabniki lahko ogledali v neposrednem prenosu, na svoj račun pa bodo prišli tudi zamudniki, saj bodo celotne tekme in prispevki shranjeni v arhivu.
Portal za svetovno prvenstvo alpskem smučanju uporabniki najdejo na naslovu www.rtvslo.si/cortina2021.