Športne vsebine na programih RTV Slovenija se osredotočajo na nastope in uspehe slovenskih športnikov. Gledalci bodo to zimsko sezono lahko spremljali prenose, povzetke, zgodbe, intervjuje in izjave slovenskih športnikov. Poleg vrhunskega športa RTV Slovenija pokriva tudi šport mladih, invalidov in rekreacijo.

Voditelji oddaje Zima je zakon se ogrevajo pred sezono zimskih športov. Foto: SOJ RTV SLO
Voditelji oddaje Zima je zakon se ogrevajo pred sezono zimskih športov. Foto: SOJ RTV SLO

V ospredju bodo zimski športi

Svetovni pokal v alpskem smučanju se ob jubilejni 30. obletnici začetka pokala v Söldnu pričenja že ta konec tedna, 28. in 29. oktobra, na ledeniku Rettenbach. Gledalci si bodo veleslalomski tekmi v neposrednem prenosu lahko ogledali na TV SLO 2 in na portalu MMC. Glavni slovenski adut bo Žan Kranjec, ki je na tem prizorišču trikrat stal na odru za zmagovalce, lani je bil drugi. Anže Lanišek, Timi Zajc, Peter Prevc in ostali slovenski skakalci pa bodo novo sezono smučarskih skokov pričeli 25. novembra z dvema tekmama v Ruki. Sledijo skakalnice v Lillehammerju, Klingenthalu in Engelbergu in že bo med 28. decembrom in 6. januarjem na sporedu tudi priljubljena novoletna skakalna turneja, na kateri bo Lanišek branil lansko tretje mesto. Ob svetovnem prvenstvu v poletih leta 2024 bo turneja za številne gledalce zagotovo najbolj zanimiv del te sezone. Ženske bodo tekme nove sezone pričele 2. decembra v Lillehammerju, medtem ko novoletne skakalne turneje za ženske letos ne bo. Med 24. in 26. novembrom se začenja nova sezona v smučarskih tekih, kjer je trenutno od naših v ospredju Eva Urevc. V Ruki bomo videli sprint, posamični štart, prvič na otvoritvi sezone pa tudi skupinski štart. Ne gre zamuditi tudi novoletne turneje v smučarskem teku (Tour de Ski), ki bo med 30. decembrom in 7. januarjem potekala v Toblachu, Davosu in Val di Fimemmeju. Biatlonke in biatlonci, med katerimi bodo tudi naši Anamarija Lampič, Polona Klemenčič in Jakov Fak, bodo novo sezono pričeli v Östersundu. Gledalci bodo lahko spremljali še začetek nove sezone svetovnega pokala v deskanju na snegu s Koširjem, Margučem in Kotnikovo. Za uvod se bodo deskarke in deskarji pomerili v paralelnem veleslalomu 14. decembra v Carezzi.

Novembra in decembra tudi tenis, rokomet in plavanje

Slovenska ženska teniška reprezentanca se je prebila med 12 najboljših ekip sveta in se tako uvrstila na zaključni turnir pokala Billie Jean King, ki bo potekal med 7. in 12. novembrom v Sevilli. Slovenija se bo v 1.in 2. kolu pomerila z Avstralijo in Kazahstanom. Slovenske športnice se bodo med najboljšimi na svetu pomerile tudi v rokometni konkurenci. Med 29. novembrom in 17. decembrom bo namreč na Danskem, Norveškem in Švedskem potekalo svetovno prvenstvo v rokometu za ženske. Slovenke se bodo 30. novembra za uvod pomerile z reprezentantkami Islandije. December poleg zimskih športov in rokometa gledalcem prinaša tekme v plavanju. Med 5. in 10. decembrom bo v Otopeni potekalo evropsko prvenstvo v plavanju v kratkih bazenih.

Šport na Valu 202

Poslušalci bodo ob omenjeni športih lahko spremljali tudi radijski prenos tekem nogometne reprezentance v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. 17. novembra se bo Slovenija pomerila proti Danski, 20. novembra na zadnji tekmi kvalifikacij pa v domačih Stožicah proti Kazahstanu. Val 202 bo prenašal tudi klubske nastope Celja Pivovarne Laško in Krima Mercator v rokometni ligi prvakov in ligi prvakinj ter ligo prvakov in ligo prvakinj v odbojki, kjer tekmujeta ACH Volley Ljubljana in Calcit Volley.

Še več športnih vsebin

15. novembra si bodo gledalci lahko ogledali prenos večerne dobrodelne prireditve z ambasadorjem Primožem Rogličem. Dogodek v podporo mladim in nadobudnim športnikom organizira Olimpijski komite Slovenije. Še en tradicionalni gala športni večer pa bo na sporedu 19. decembra. Na prireditvi Športnik leta bodo razglašeni najboljše športnice, športniki in ekipe v državi.

Ljubitelji zimskega športa bodo lahko ob vikendih spremljali oddajo Zima je zakon, z aktualnimi informacijami in izidi tekem ter zanimivi sogovorniki iz sveta športa. Oddajo bodo izmenjaje vodili Anže Bašelj, Sara Benkovič in Saša Jerković. Prvič v novi sezoni na sporedu 25. novembra. Na TV SLO 2 pa lahko gledalci že spremljajo nekatere športno obarvane oddaje. Tempo je mesečna oddaja o parašportu, ki je na sporedu vsak tretji petek v mesecu in nastaja v sodelovanju z Zvezo za šport invalidov Slovenije in Paralimpijskim komitejem. Prinaša afirmativne športne in življenjske zgodbe o parašportnikih. Gledalcem ponuja vpogled v domača in mednarodna tekmovanja, v katerih se za najvišja mesta merijo tudi Slovenci. Gledalci lahko spremljajo tudi oddajo o razgibanem življenju, v katerem migajo vsi, mladi in stari, navdušeni rekreativci in vrhunski športniki. Migaj z nami nastaja pod pokroviteljstvom Olimpijskega komiteja Slovenije in je na sporedu vsak zadnji petek v mesecu.