"Šport je veliko več kot medalje in rekordi,« pravi Igor E. Bergant in povzema: »Šport so tudi sanje otrok, ki na igrišču brcajo žogo, šport so tudi leta treninga, ki nikoli ne bodo poplačana z odmevnim uspehom, o katerem odločajo milimetri, stotinke ali osebni vtis sodnikov, šport so tudi poškodbe in bolečine ter hkrati trenutki navijaške sreče in vseživljenjske morale ferpleja. Foto: Jani Ugrin Foto:

Krone iz leta 2013 trenutno nosijo alpska smučarka Tina Maze in smučarski skakalec Peter Prevc, ekipa leta pa je lani bila hokejska reprezentanca. Društvo športnih novinarjev Slovenije bo prireditev Športnik leta v samostojni Sloveniji pripravilo že štiriindvajsetič, skupaj pa bo to že 47. prireditev.

Režija je tokrat v celoti v rokah nežnejšega spola, saj je režiserka dogodka Ivana Djilas, TV prenosa pa Urška Žnidaršič. Voditelju Igorju E. Bergantu, ki je sodeloval tudi pri scenariju, bodo pomagale športne novinarke in novinarji različnih slovenskih medijev. »V središču bodo seveda najboljši športniki, saj je smisel prireditve predvsem poklon njim in njihovim dosežkom. Poseben mik prireditve pa bodo tudi posebej za to priložnost spisane pesmi Branka Završana v izvedbi izvrstnih izvajalcev, vrednih vrhunskih posameznikov in ekip, ki bodo nagrajeni,« poudarja voditelj Igor E. Bergant.

Glasbeni solisti bodo Tina Marinšek (pevka skupine Tabu), Gojmir Lešnjak Gojc ter Murat in Jose. Glasba bo tokrat v celoti avtorska, besedila so, kot že omenjeno, nastala pod peresom Branka Završana, uglasbil pa jih je Boštjan Gombač, koreograf je Branko Potočan, scenografki arhitektki Ajda Vogelnik Saje in Katja Florjanc, kostumografinja in stilistka pa Jerneja Jambrek.

Glasbeno skupino sestavljajo Boštjan Gombač (klarinet, piščali), Blaž Celarec (bobni, tolkala), Žiga Golob (bas, kontrabas), Andraž Mazi (kitara) in Primož Fleischman (saksofon). Plesalci bodo Branko Potočan, Dušan Teropšič, Borut Bučinel, Sebastijan Starič in Tina Janežič. Ob koncu se bo v posebni točki predstavilo še okrog 50 otrok in pet trenerjev Športne nogometne šole Marinko Galič.

Priznanja najboljšim športnikom leta v Sloveniji bodo podeljevali športni novinarji Sanja Modrić, Jolanda Bertole, Anja Hlača Ferjančič, Nada Pavšin, Gregor Peternel, Gašper Bolhar, Miran Tišič in Marjan Velik, priznanja Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) dobitnikom medalj v Sočiju 2014 pa bo predal Janez Kocijančič, ki se bo nekaj dni kasneje poslovil od predsedniškega mesta OKS, ki ga je zasedal vse od 1991.

Na vprašanje, ali lahko med letošnjimi prejemniki nazivov športnik leta pričakujemo tudi presenečenja, Mile Jovanović, odgovorni urednik športnega programa TV Slovenija, odgovarja: »Leto 2014 so zaznamovale številne odlične uvrstitve slovenskih športnikov na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju. Vendar je bilo tudi drugih uspehov na pomembnih mednarodnih tekmovanjih veliko. Odločitev novinarjev zato ne bo lahka in morda se bo med dobitniki priznanj skrivalo tudi kakšno presenečenje. Razlog več za ogled prireditve.«

In sporočilo dogodka? »To, da je šport veliko več kot medalje in rekordi,« pravi Igor E. Bergant in povzema: »Šport so tudi sanje otrok, ki na igrišču brcajo žogo, šport so tudi leta treninga, ki nikoli ne bodo poplačana z odmevnim uspehom, o katerem odločajo milimetri, stotinke ali osebni vtis sodnikov, šport so tudi poškodbe in bolečine ter hkrati trenutki navijaške sreče in vseživljenjske morale ferpleja.«

Foto: Jani Ugrin