Na hrvaškem otoku Hvar se je včeraj končal 27. mednarodni radijski festival Prix Marulić, na katerem so ustvarjalci dokumentarne radijske oddaje Potovanje na robu noči prejeli drugo nagrado – srebrni prix Marulić v kategoriji radijskih dokumentarcev.

Ustvarjalci tega tankočutnega dokumentarca so Saška Rakef, Mojca Delač, Luka Hvalc, Urban Gruden in Evgen Bavčar. V tekmovalnem sporedu tega pomembnega mednarodnega festivala je bilo 31 dramskih in dokumentarnih iger iz 17 držav.

Festivalska žirija je izpostavila zvočno moč in sporočilno vrednost dela, ki je že po uradnem javnem poslušanju na otoku Hvar naletelo na izjemen odziv pri strokovnem občinstvu.
Dokumentarna radijska igra govori o filozofu, umetniku, esejistu, pisatelju, kulturniku in borcu za pravice slepih, dvojnem doktorju Evgenu Bavčarju, ki ima poseben ritual. Že dobrih štirideset let v rodnem Lokavcu snema petje slavčka v majski noči. Pod plaščem noči, v dvojini in navezi s slavcem se zgodba iz Lokavca razpre v zgodbo o oslepitvi slavcev, da bi peli v večnost, v razmislek o slepoti kot socialni kastraciji, eksistencialnih bližinah in oddaljenostih, o položaju slepih skozi čas in vprašanju: Zakaj ne bi bil užitek noči enak užitku dneva? Slavec Evgenu Bavčarju sporoča, da v noči ni sam.

A to ni samo zgodba o njunem sobivanju. Nočno potovanje na plano dneva razprostira globoka vprašanja o človekovem obstoju, razlikah, izkoriščanju, o boju za pravičnost, o okolju, svobodi in intimni želji po dvojini, soncu in novi pomladi.

Ključno vodilo ustvarjalcev in iztočnica za zgodbo je bil zvok, ki je po besedah Mojce Delač za Bavčarja mnogo več kot le slušni dražljaj. “Je svet, so barve, ljudje, podobe. Je orientacija v prostoru, času in odnosih,” je naštela. Kot je poudarila, se je nosilna zgodba “rodila spontano, med raziskovanjem in prvimi pogovori v Ajdovščini. Prav potihoma je tako močno kljunila v ustvarjalno lupino, da se je osvobodila in poletela.”

Nagrado Prix Marulić so prevzeli Luka Hvalc, Saška Rakef in MOjca Delač Foto: SOJ RTV SLO/RTV SLO
Nagrado Prix Marulić so prevzeli Luka Hvalc, Saška Rakef in MOjca Delač Foto: SOJ RTV SLO/RTV SLO

Dokumentarna radijska igra je bila posneta v Lokavcu pri Ajdovščini, na otoku Capri in v Neaplju aprila in maja leta 2023.

Saška Rakef, režiserka dokumentarne radijske igre je ob tem povedala: "Potovanje na robu noči, potovanje ustvarjeno v sodelovanju treh radijskih programov, radijske produkcije in ddr Evgena Bavčarka, v tišini noči, v prisluhu pesmi slavca, je prežeto s hrepenenjem. In hvaležnostjo. Da obstajajo prostori za takšna sodelovanja, za vertikale misli, za zgodbe, ki jih govori zvok in za poslušalce, ki se jih umetnost radia, umetnost zvoka, globoko dotakne. Kot bi rekel ddr Bavčar z eno besedo: "Čudovito!"

Ustvarjalkam in ustvarjalcem dokumentarne radijske igre Potovanje na robu noči iskreno čestitamo. Njihovi dosežki izkazujejo odličnost in dvigujejo ugled javnega zavoda RTV Slovenija!