Andreja Lazar bo letošnja sovoditeljica prireditve Stopimo skupaj za otroke z Downovim sindromom. Druga voditeljica bo Violeta Tomič. Foto: Sandi Fišer
Andreja Lazar bo letošnja sovoditeljica prireditve Stopimo skupaj za otroke z Downovim sindromom. Druga voditeljica bo Violeta Tomič. Foto: Sandi Fišer
Redkokdo še ni videl plesa čudovite Eve Pirnat. Foto: Sandi Fišer
Prireditev Stopimo skupaj, dobrodelni koncert za otroke z Downovim sindromom bo ta petek, 21. marca, ob 20. uri v koprski Bonifiki. Neposredno tudi na TVS 1, TV Maribor in Radiu Koper. Foto: Jaka Varmuž

Koncert, na katerem bodo nastopili Perpetuum Jazzile, Jan Plestenjak, Modrijani, Jasmin Stavros, Nuša Derenda, Marko Vozelj, Muff, Peter Grašo, Ansambel Saša Avsenika, Alenka Gotar, Rudi Bučar in Anika Horvat, Šukar, Čuki, Helena Blagne, Matjaž Jelen, Aleksandra Vovk in nadarjeni otroci z Downovim sindromom, bomo ponovili dan kasneje, v soboto ob 17.10 na 2. programu TV Slovenija; tudi takrat bomo zbirali prostovoljna sredstva.

Downovemu sindromu bomo v tem tednu ob prenosu koncerta posvetili tudi nekaj radijskih, televizijskih in multimedijskih vsebin.

Na 1. programu Radia Slovenija bomo v danes ob 10.15tematiki Downovega sindroma posvetili oddajo Med štirimi stenami. Spoznali bomo center za Downov sindrom Planet 47 (organizatorja dobrodelnega koncerta), način dela v centru, programe in terapije, ki so namenjeni osebam z tem sindromom, ter tudi izkušnje strokovnjakov in uporabnikov programov. Poslušalce pa bomo še seznanili, kako lahko podprejo tovrstne programe.

V Pravi ideji bomo v četrtek, 20. marca, ob 21.30 prikazali možnosti zaposlovanja ljudi z Downovim sindromom, izobraževanja in spodbude za delodajalce ter dobre primere praks, kjer lahko ljudje s posebnimi potrebami povsem enakovredno opravljajo svoj posel.

V informativni oddaji za otroke Infodrom bomo v tem tednu objavili portret o dečku Blažu, ki ima Downov sindrom. Sam je posnel filmček Nevidni, ki smo ga predvajali na TV Slovenija, prikazal pa ga je tudi parlament v Bruslju. Blaž je zgovoren, igra na harmoniko in bo spregovoril tudi o tem, da si želi biti vključen v našo družbo.

Pomurski madžarski radio (Muravidéki Magyar Rádió) v soboto, 22. marca, pripravlja pogovor z mamico deklice z Downovim sindromom in njenim otroškim zdravnikom.

Na našem multimedijskem portalu MMC RTV Slovenija pa že lahko preberete intervju s specialnim pedagogom Petrom Svetino.