Bernarda Žarn in Igor E. Bergant. Foto: Adrian Pregelj
Bernarda Žarn in Igor E. Bergant. Foto: Adrian Pregelj

Začetek vojne v Ukrajini je pretresel ves svet in brezkompromisno posegel v življenja milijonov. Vsako vojno spremlja nepopisna humanitarna kriza, ki jo lahko omili le medčloveška solidarnost in darežljivost. RTV Slovenija v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije in Slovensko karitas v torek, 8. marca, od 20.10 do 21.50 pripravlja dobrodelni koncert Stopimo skupaj za Ukrajino, s katerim se bo zbirala pomoč za begunce iz te države.

Dobrodelni koncert s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in gosti bo mogoče v neposrednem prenosu spremljati na TV SLO1, prvem programu Radia Slovenija, Radiu Koper, Radiu Maribor in na spletnem mestu rtvslo.si.

Telefonski številki (01 473 98 78 in 01 472 00 11) za zbiranje sredstev bosta aktivni med koncertom (8. marec ob 20.10 na TV SLO 1) in med ponovitvijo (9. marec ob 13.00 na TV SLO 2).

Že zdaj pa je mogoče darovati prek sporočil SMS:

  • UKRAJINA5 na 1919 in darovali boste 5 EUR*
  • UKRAJINA10 na 1919 in darovali boste 10 EUR*

Simfonični orkester RTV Slovenija bo v sodelovanju s slovenskimi glasbenimi ustvarjalci v studiu 1 Televizije Slovenija poskrbel za izjemen glasbeni večer. V oddajo se bodo oglašali naši dopisniki iz Ukrajine in njenih obmejnih držav, kamor se je že zateklo na tisoče beguncev. Priča bomo zgodbam o obupu in upanju, strahu in neizmerni srčnosti ter solidarnosti, h kateri bodo nedvomno pripomogli tudi gledalci, poslušalci in uporabniki RTV Slovenija s prostovoljnimi prispevki. Koncert bosta povezovala priljubljena voditelja Bernarda Žarn in Igor E. Bergant.

Napovednik: Stopimo skupaj za Ukrajino, dobrodelni koncert na RTV Slovenija

Po besedah Igorja E. Berganta živi v Sloveniji veliko solidarnih ljudi, ki znajo v času stiske drugih stopiti skupaj. »Nazadnje se je to pokazalo ob potresu na Hrvaškem, spomnim se tudi dobrega odziva ob zbiranju pomoči prizadetim v potresu v Nepalu. Begunske krize nas še posebej ganejo – pred tremi desetletji je bilo pri nas na desettisoče beguncev iz Bosne in Hercegovine, na vrhuncu vojne v Siriji smo se tudi zgledno odzvali. Posledice napada na Ukrajino so najbrž največja tovrstna preizkušnja za Evropo in Slovenijo. Tudi v torek stopimo skupaj.«

K solidarnosti poziva tudi Bernarda Žarn: »Ob večjih dobrodelnih akcijah se me vedno znova globoko dotakne potrjevanje spoznanja, koliko dobrega je v nas ljudeh. Kako smo si pripravljeni sočutno pomagati. Prepričana sem, da bomo tudi v torek državljani Slovenije znali stopiti skupaj in pomagati žrtvam vojne v Ukrajini.«

RTV Slovenija si kot javni medijski servis prizadeva, da bi slovensko javnost celovito in ažurno obveščala o razmerah v Ukrajini in ob njenih mejah. Javnost obveščamo tako v rednem programu kot tudi v izrednih oddajah. Solidarnost s prebivalci Ukrajine pa bomo pokazali tudi s predvajanjem ukrajinskega javnega radia na naših spletnih straneh, ki bo Ukrajincem v Sloveniji prinesel vsaj kanček doma.

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je ob pripravi dogodka zapisal:
»Prebivalci Slovenije smo že mnogokrat dokazali, da znamo prepoznati prijatelja v stiski in mu tudi pomagati. Želja po solidarnosti in nesebični pomoči žrtvam ukrajinske vojne je velika, zato smo se na RTV Slovenija odločili za organizacijo dobrodelnega koncerta Stopimo skupaj za Ukrajino. Upamo, da bomo v odlični družbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in slovenskih glasbenikov zbrali čim več sredstev in tako pomagali ljudem, ki morajo v skrbi za lastno življene iskati zatočišče tudi v naši državi. Vsem, ki boste prispevali po svojih najboljših močeh, se že vnaprej iskreno zahvaljujemo.«

*Darujejo lahko uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T-2.