Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

Svet RTV Slovenija je na današnji seji izglasoval soglasje k imenovanju direktoric in direktorja Televizije Slovenija, Radia Slovenija in Digitalnih vsebin ter vršilke dolžnosti odgovorne urednice Informativnega programa prvega programa Televizije Slovenija in vršilca dolžnosti odgovornega urednika Uredništva prvega programa Radia Slovenija.

Soglasje k imenovanju Mirka Štularja na položaj direktorja Radia Slovenija je dalo 15 svetnikov, za imenovanje Ksenije Horvat na položaj direktorice Televizije Slovenija je glasovalo 14 svetnikov, en svetnik je bil vzdržan, soglasje za imenovanje Kaje Jakopič za direktorico Digitalnih vsebin pa je dalo 15 svetnikov.

Svetniki RTV Slovenija so danes dali tudi soglasje k imenovanju vršilke dolžnosti odgovorne urednice UPE Informativni program prvega programa Televizije Slovenija Polone Fijavž in vršilca dolžnosti odgovornega urednika UPE Uredništvo prvega programa Radia Slovenija Danijela Posleka.

Direktorji RTV Slovenija

Direktor Radia Slovenija Mirko Štular. Foto: RTV Slovenija
Direktor Radia Slovenija Mirko Štular. Foto: RTV Slovenija

Mirko Štular je na Radiu Slovenija začel delati kot honorarni sodelavec pred več kot 30 leti. Delal je kot novinar, voditelj in urednik na Valu 202, ki ga je nato kot odgovorni urednik vodil 12 let. Na položaj direktorja Radia Slovenija je bil prvič imenovan leta 2019. Redno predava in nastopa na mednarodnih strokovnih razpravah in dogodkih, aprila letos pa je prevzel tudi mesto podpredsednika Radijskega odbora Evropske zveze za radiodifuzijo EBU.

Po današnjem glasovanju v Svetu RTV Slovenija je povedal, da Radio Slovenija potrebuje nadaljnji razvoj in nadaljevanje pozitivnih dosežkov pri poslušanosti, prav tako pa potrebuje večji korak od klasične linearne radijske produkcije k digitalni. »To ni korak stran od radia, pač pa korak k poslušalkam in poslušalcem, k javnostim. Kot javni medij se lahko zanese predvsem na zaupanje javnosti, ki ga mora zadržati ali pridobiti, s posebnim poudarkom na družbeni odgovornosti. Izpostavil bi še krepitev mednarodnega sodelovanja ter skrb za razvoj avdio produkcije in radijskega medija v Sloveniji nasploh.«

Direktorica Televizije Slovenija Ksenija Horvat. Foto: RTV Slovenija
Direktorica Televizije Slovenija Ksenija Horvat. Foto: RTV Slovenija

Ksenija Horvat je novinarka, urednica, voditeljica, avtorica dokumentarnih oddaj, članica Sveta delavcev in poglobljena opazovalka dogajanja na drugih javnih medijih v Evropi. Kot študentka je delovne izkušnje pridobivala na Radiu Slovenija, po študiju se je zaposlila na BBC, kjer je pokrivala predvsem zunanjepolitično dogajanje. Ko so ji leta 1998 ponudili službo v zunanjepolitični redakciji Televizije Slovenija, se je vrnila v domovino. Pokrivala je dogajanje na Bližnjem vzhodu, pripravila več dokumentarnih oddaj Mednarodna obzorja, sočasno je vodila Dnevnik in pozneje Odmeve. Leta 2007 je bila sourednica in voditeljica zunanjepolitične oddaje Globus. To delo je opravljala do začetka leta 2011, ko je postala odgovorna urednica Informativnega programa Televizije Slovenija. Po izteku mandata je vodila oddaji Profil in Intervju.

Po današnjem glasovanju v Svetu RTV Slovenija je povedala, da je po daljšem turbulentnem obdobju, ki ga je preživljala TV Slovenija in z njo njeni gledalci, čas za nov delovni zagon in usmeritev v prihodnost. »Pod mojim vodstvom se bo TV Slovenija tega premika lotila premišljeno in sistematično. Moj cilj je institucionalno in uredniško neodvisen javni medij, ki bo na področju politike, kulture, gospodarstva, znanosti, športa in razvedrila izpolnjeval pričakovanja gledalcev vseh generacij. Ena od večjih prioritet mojega mandata bo dnevno-informativni program. Novinarsko in uredniško bomo vse moči osredotočili v verodostojnost, nevtralnost in transparentnost. Vodstvena ekipa TV SLO bo zavezana avtonomnemu delovanju, preglednosti in odgovornosti ter neodvisnosti od vseh političnih in komercialnih vplivov. Temeljno programsko vodilo v vseh uredništvih TV SLO bo ustvarjalnost, raznolikost, vključevalnost.«

Direktorica Digitalnih vsebin Kaja Jakopič. Foto: RTV Slovenija
Direktorica Digitalnih vsebin Kaja Jakopič. Foto: RTV Slovenija

Kaja Jakopič je po izobrazbi magistrica znanosti, na RTV Slovenija je zaposlena že 29 let. Na začetku je bila zaposlena v Informativnem programu TV Slovenija, kjer je delala kot novinarka in bila od leta 2001 do 2006 urednica oddaje Studio City. Od leta 2007 je zaposlena v Multimedijskem centru, kjer je nekaj časa delala kot vodja projektov, od leta 2012 do 2022 pa je bila na položaju urednice uredništva za nove medije. Do imenovanja je bila v. d. vodja Multimedijskega centra.

Po današnjem glasovanju je opisala svojo vizijo digitalnega razvoja: »Nadaljnji digitalni razvoj RTV Slovenija kot celote je ključen. Z vzpostavitvijo funkcije direktorja za digitalne vsebine je postal tretji samostojni programski in tehnološki steber javnega medijskega servisa. S tem in z uresničitvijo smernic za krepitev digitala, ki so del moje vizije, bomo uporabnikom omogočili, da do kakovostnih, raznovrstnih in številnih vsebin dostopajo skladno z njihovimi novimi, spremenjenimi navadami. Digitalno ni prihodnost, ampak je že zdavnaj postalo sedanjost. V prihodnjih letih tako ne bo pomembno samo, kako hitro se prilagajamo spremembam na digitalnem področju, ampak tudi, kako bomo nenehno transformirali in prilagajali digitalne vsebine, da ujamemo hitro spreminjajoča se pričakovanja naših uporabnikov.«