Slovenija -30
Slovenija -30

Pod pokroviteljstvom Informativni program TV Slovenija se je začel velik dvoletni projekt ob bližajoči se 30. obletnici nastanka slovenske države. Deluje tudi že poseben tematski podportal 30 let (www.rtvslo.si/slovenija/30-let), na katerem bodo budili dogodke, poglede in spomine na ta prelomni čas v slovenski zgodovini.

Pod skupnim naslovom SLOVENIJA -30 bo tako na v prihodnjih dveh letih nastala bogata zbirka televizijskih in spletnih vsebin. V programih TV Slovenija bodo ob sprotnem pokrivanju spominskih dogodkov v dnevno informativnih oddajah 30-letnico države obeležili tudi z nizom zgodovinsko obarvanih in tematskih omizij. Na njih bodo izpostavili tako dogodke, ki so pred 30 leti odločujoče vplivali na nastanek naše države, kot tudi razpravljali o tem, kje smo zdaj, kaj je Slovenija dosegla in kakšna naj bo njena vizija v prihodnje (na področju znanosti, umetnosti, športa, gospodarstva, socialne in zdravstvene politike …).

Prvo omizje: Čas za odhod

Sklop prvih petih omizij, ki se bodo zvrstila od januarja do konca maja, bo obarvan z zgodovinskim ozadjem in akterji, ki so soustvarjali zgodovino.

Prvo omizje z naslovom ČAS ZA ODHOD bo na sporedu v torek, 28. 1. 2020, ob 23.00 na TV SLO 1. Pogovor bo namenjen odhodu slovenske delegacije iz 14. izrednega Kongresa Zveze komunistov Jugoslavije. Milan Kučan, Ciril Ribičič, Sonja Lokar in Božo Repe bodo z voditeljico in vodjo projekta SLOVENJA -30 Mojco Šetinc Pašek govorili o ozadjih razpada jugoslovanske partije, koncu SFRJ in o vlogi slovenskih komunistov v procesih demokratizacije Slovenije ter sestopanju komunistov z oblasti.

Marca bosta na sporedu dve omizji - najprej o demokratičnih procesih, težnjah po suverenosti, prispevkih za slovenski nacionalni program, o nastajanju strank in oblikovanju koalicije Demos. Oddajo pripravlja Rosvita Pesek. Omizje o alternativnih gibanjih, vlogi mladinske organizacije v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja, pisanju in vlogi tednika Mladina, pa bo vodila Tanja Starič.

Aprila se bomo z omizjem spomnili prvih večstrankarskih volitev v Sloveniji in prve volilne kampanje, maja pa bo sledilo omizje o prvi Demosovi vladi in izvedbi projekta Plebiscit in osamosvojitev.

Drugi del pogovornih oddaj, v obliki tribun, ki bo namenjen refleksiji stanja v Sloveniji in naši skupni viziji prihodnosti države, pa se bo začel konec leta.

V živo iz Državnega zbora in Cankarjevega doma

Informativni program TV Slovenija v okviru projekta SLOVENIJA -30 pripravlja tudi dva posebna televizijska dneva, ko bo program TV Slovenija v živo tekel iz Državnega zbora in Cankarjevega doma. Prvi bo potekal ob proslavljanju 30-letnice Plebiscita (23. 12. 2020) in drugi (24. 6. 2021) ob 30. obletnici razglasitve samostojnosti. Naši novinarji bodo pred mikrofone povabili goste, ki so sodelovali pri nastanku države in ki še vedno krojijo našo usodo.

Prav tako bo v prihodnjih mesecih na sporedu več dokumentarnih oddaj iz bogatega televizijskega arhiva, ki so nastale v zadnjih treh desetletjih.

Trideset let zgodovine na enem mestu

Celoten projekt SLOVENIJA -30 hkrati poteka v programih TV Slovenija in na podportalu www.rtvslo.si/slovenija/30-let. Na spletnem portalu www.rtvslo.si bodo pripravili pogovore z zgodovinarji in akterji takratnih dogodkov, objavili spominske zapise in refleksije. Predstavili bodo tudi gradivo, ki ga hrani dokumentacija TV Slovenija, in na enem mestu ponudili zbrana že objavljena avdio-vizualna in tekstovna dela, ki so nastala v preteklih letih.