Sorodna novica Petra Marc: Na vzhodu EU-ja se tudi civilno prebivalstvo pripravlja na morebitno rusko invazijo

»V dokumentarni oddaji se sprašujem oziroma raziskujem o občutkU vzhodne Evrope po več kot dveh letih vojne v Ukrajini. Panika vzhoda se ne osredotoča na politiko Zahoda proti Rusiji in obratno, ampak na občutke Evropejcev, ki živijo na tem delu stare celine,« je tik pred premiero novega dokumentarnega filma Televizije Slovenija Panika vzhoda povedala njegova avtorica in novinarka informativnega programa TV SLO Petra Marc.

Petra Marc je s snemalcem Žigo Gašperinom obiskala najbolj vzhodne članice Evropske unije in preverila tamkajšnje razpoloženje dve leti po začetku vojne v Ukrajini in njene posledice. Finci, Litovci in Poljaki namreč niso pozabili zgodovine, zato do Rusije ostajajo sumničavi. Po napadu na ukrajinsko ozemlje se pospešeno oborožujejo. 50 tisoč zaklonišč je pripravljenih na Finskem, lokalno prebivalstvo je v paniki, v Litvi se strelskih vaj udeležuje tudi civilno prebivalstvo, oborožujejo se celotne družine.

Aktualno: Pogovor s Petro Marc, avtorico filma Panika vzhoda (Luka Robida)

Predpremiera dokumentarnega filma Panika vzhoda (Mednarodna obzorja) je danes potekala v Kinodvoru, sledil je kratek pogovor z avtorico filma Petro Marc ter novinarjema Miho Lamprehtom in Ervinom Hladnikom Milharčičem. Pogovor je vodila voditeljica Televizije Slovenija Jasmina Jamnik.

Gledalci si bodo lahko dokumentarni film Panika vzhoda premierno ogledali jutri, 13. 6. 2024, ob 21.10 na prvem programu Televizije Slovenija, nato pa bo dostopen v TV-aplikaciji RTV 365.

Odmevi: Pogovor s Petro Marc o dokumentarnem filmu Panika vzhoda