Tretji program Radia Slovenija - program Ars bo imel svoj studio na Slovenskem knjižnem sejmu. Program bodo pripravljali živo. Foto: Ivan Merljak
Tretji program Radia Slovenija - program Ars bo imel svoj studio na Slovenskem knjižnem sejmu. Program bodo pripravljali živo. Foto: Ivan Merljak
false
Radijski napovedovalec Igor Velše v lanskem Arsovem studiu na SKS. Foto: Ivan Merljak
false
Ars bo program na SKS pripravljal vse dni festivala, od 24. do 29. novembra. Foto: Ivan Merljak
false
Prisedite k Arsovim pogovorom in interpretacijam na letošnjem SKS! Foto: Ivan Merljak

Že v torek, 24. novembra, ob 18. uri boste lahko prisluhnili neposrednemu prenosu odprtja 31. Slovenskega knjižnega sejma.

V sredo, 25. novembra, bodite Arsovi gostje ob 10.05, ko bomo predstavljali francosko poezijo v glasbi. Ob 14.05 bomo v Arsovem forumu spregovorili o tiskani knjigi, ki jo je ogrožala elektronska knjiga, zdaj pa je dobila konkurenco v drugih vsebinah in medijih. Ob 16.10 bo na sporedu oddaja Svet kulture, ob 18. uri pa se bomo spomnili stvaritev francoskega skladatelja Henrija Dutilleuxa in njegove »Poučne zgodbe«. Večer iz Cankarjevega doma bomo zaključili z Literarnim večerom ob 19. uri; gosta bosta vsestranski literarni ustvarjalec in glasbenik Milan Dekleva, ki ga bo ob branju z glasbeno improvizacijo spremljal Lado Jakša.

Četrtkovo (26. 11.) potepanje med knjigami na SKS bomo prav tako začeli ob 10.05 s francosko poezijo v glasbi. Ob 13.05 bo iz CD potekala oddaja Razgledi in razmisleki, ob 14.05 pa se bo v oddaji Glasovi svetov voditelj oddaje s člani Društva slovenskih pisateljev pogovarjal o tem, ali besedila slovenskih avtorjev in avtoric najdejo poti med bralke in bralce. Je sodobno pesniško ustvarjanje namenjeno kvečjemu peščici poznavalcev, sladokuscev in zanesenjakov? Ob 16.10 bo Ars pripravil oddajo Svet kulture, ob 17. uri pa predstavili knjižne novosti. Ob 19. uri bomo v neposrednem prenosu Literarnega večera spremljali podelitev nagrade za najboljši knjižni prvenec in priznanje za mladega prevajalca. Podelitvi bosta sledila pogovora z nagrajencema in branje odlomkov iz nagrajenih del.

Po petkovi (27. 11.) dopoldanski francoski poeziji v glasbi se bomo s sejma v program oglasili ob 13.05 z oddajo Tretje uho. Ob 14.05 bomo izvedeli novosti z dogajanja v filmskem svetu (oddaja Gremo v kino), ki jim bo sledil posnetek koncerta filmske glasbe z Michelom Legrandom in Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Ob 16.10 se bomo posvetili Svetu kulture, ob 17.05 pa literarnim ustvarjalkam nekoč in danes, ki jim bo posvečen Studio ob 17-ih. Ob 19.30 pa ste vabljeni k poslušanju koncerta oranžnega abonmaja Slovenske filharmonije.

Sobotno (28. 11.) oglašanje iz Cankarjevega doma začenjamo ob 11.05 v družbi Naših umetnikov pred mikrofonom; govorili bomo o francoski književnosti in o vlogi prevajalca nekoč in danes. V oddaljenih zvočnih svetovih ob 11.25 bomo spoznavali Bretanijo, njihove keltske elemente v melodiki, plesnih ritmih in glasbilih, njihov jezik ter značilnosti dežele in ljudi. Ob 13.05 bomo prisluhnili Kulturni panorami, ob 14.30 pa pogovoru o literarni vsebini kot dogodku v prostoru v oddaji Razgledi in razmisleki. Interpretaciji odlomkov nagrajenih del za najboljši knjižni prvenec 2015 in za mladega prevajalca 2015 se bomo posvetili ob 18.uri. Pred prijetnim koncem dneva pa ob 19. uri še Literarni večer.

Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija

fotografije: Ivan Merljak